Anneli Kivijärvi: ”Ihminen saa syntyessään seksuaalisuuden ja erotiikan lahjan”

Ihminen saa syntyessään seksuaalisuuden ja erotiikan lahjan – siitä ei voi kieltäytyä, eikä toinen voi sitä pois ottaa. Kaikki ovat eroottisia kohdusta hautaan. Seksi on kaikkea sitä mitä seksuaalisessa kanssakäymisessä toisen kanssa tai yksin tehdään.

Seksistä voi tyystin kieltäytyäkin koko elämänsä ajan. Jollakin tavalla jokainen kuitenkin käyttää sukupuolielimiään – jos ei toisen kanssa niin itsekseen. Jos naiselle seksi on tärkeää nuorena, se on sitä yleensä ikääntyessäkin. Naiset pitävät seksiä 50–60-vuotiaina tärkeänä parisuhteessa. Ani harva haaveilee nuoremmasta miehestä.

Kaksi kolmesta 48–65-vuotiaasta naisesta kokee seksin tärkeäksi parisuhteessa, koska siitä saa positiivista energiaa ja voimaa. Näin kertoo ”Aikuisen rakkauden ja parempien vaihdevuosien puolesta” –tutkimus, johon vastasi 500 suomalaista naista.

Seksin merkitys laskee hieman iän myötä: 48–55-vuotiaista naisista neljä viidestä näkee seksin tärkeänä, kun taas 56–65-vuotiaista reilu kolmannes kertoo, ettei se ole kovin tärkeää. Kymmenelle prosentille iäkkäämmistäkin vastaajista seksi on tärkeä osa parisuhdetta.

Ikääntyminen ei tapahdu huomaamatta. Vaihdevuodet ovat normaali osa naisen elämänkaarta. Suomalaisen naisen menopaussi eli viimeinen kuukautisvuoto tulee keskimäärin 51-vuotiaana. Osalla naisista voivat vuodot loppua jo 43- ja osalla vasta 58-vuotiaana. Ensimmäiset merkit munasarjojen toiminnan hiipumisesta tulevat jo noin 10 vuotta ennen varsinaisia vaihdevuosia. Munasarjojen sangen nopea estrogeenituotannon hiipuminen tuo oireita, jotka voivat olla hyvinkin häiritseviä. Kukaan ei selviä täysin oireetta. Kiusallisia kuumia aaltoja voi kestää parista kuukaudesta useaan vuoteen. Aaltoja esiintyy aluksi öisin, pikku hiljaa päivittäin. Niihin liittyy huono nukkuminen, aamuöinen herääminen ja ärtynyt mieliala. Limakalvojen kuivuminen voi haitata parisudetta.

Munasarjojen toiminnan heikkenemistä ei voi estää. Painonhallinta, liikunta ja monipuolinen ruokavalio edistävät hyvinvointia ja auttavat sietämään tilannetta. Oman lääkärin kanssa kannattaa miettiä parhaiten sopivaa hoitokeinoa. Kumppania kannattaa valistaa oireilusta ja siihen liittyvistä haitoista, mutta pysyä tämän sylissä.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: anneli kivijärvi

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti