Vaikka kysyy eri ammatteja edustavilta aikuisilta ihmisiltä, mikä elämässä on pahinta, saa samankaltaisia vastauksia. Elämässä pahinta ei useimmiten ole vaikkapa sota, vaan jokin henkilökohtainen ikävä tapahtuma. Sellaisia olisi esimerkiksi sairastuminen aggressiiviseen syöpään, joutuminen vammautumiseen johtavaan onnettomuuteen, työttömyys, lapsen sairastuminen tai menetys.

Olen pohtinut asiaa paljon ja uskon, että elämässä pahinta eivät olisi nuo luetellun kaltaiset asiat, vaan niiden ja monien muiden asioiden pelko. Olen ollut jäistä maantietä puolelta toiseen luikeroivassa kuplavolkkarissa ja pelännyt hirmuisesti osumaa vastaan tulevaan autoon. Yhtäkkiä oma auto hyppäsi takaperin hiekkakuoppaan kahden männyn väliin. Mikä tunne! Pelko oli poissa. Helpotus oli suuri, ja voi ryhtyä miettimään, mitä sattui ja kenelle. Pelko oli paljon pahempaa kuin se rysäys.

Sama koskee sairauksien pelkoa. Syövän pelko on pahempi kuin sairastuminen syöpään. Elämässä on kummallista se, että ihminen tapaa saada kaiken, mitä pelkää. Kahdesti olen urallani kohdannut poikkeuksellisen voimakkaan rintasyövän pelon. Kummankin naisen tarvitsi pelätä vain puoli vuotta ja sitten se syöpädiagnoosi jo tulikin.

Miten pelon voisi voittaa? Erilaisia asioita kannattaisi suunnitella etukäteen. Ei tarvitse pelätä saavansa klamydiaa, kun on varustautunut kondomilla ja myös käyttää sitä. Ei tarvitse pelätä yllätysraskautta, kun hoitaa ehkäisynsä kuntoon. Ei tarvitse pelätä kaatumista, kun hankkii kunnon kengät ja varusteet. Ennakoiminen on mahdollista. Mitään varmuutta silti ei koskaan mistään voi saada. Mitä tahansa saattaa tapahtua. Jahkailu ja katuminen on turhaa, kun vahinko on jo sattunut.

Lainaan muutaman rivin sieltä täältä Maj Karman Ukkonen-kappaletta, joka on minun suuri suosikkini. Siihen on hienolla lyriikalla mahdutettu muutamalla sanalla ennakoiminen, se ettei kannata katua – ja ennen kaikkea se, ettei elämää kannata pelkäämällä pilata:
”Ei sun kannata, ei kai kannata mennä uimaan ukkosella ei se kannata. Ei sun kannata, ei kai kannata pitää päällä vilkkua jos oot jo ojassa.

Jätä pelko taaksesi tänään. Turha kultani pelätä on, pelätä ikävää. Turha sellaista pelätä on, pelätä elämää.”