Anneli Kivijärvi kertoo ehkäisyn parhaat vaihtoehdot: ”Jos pelkää hormoneita, apua löytyy silti”

Nuoret 15–20-vuotiaat naiset ovat tämän hetken hormonipeloissaan keksineet huolestuttavan ”hormonittoman ehkäisyn”. Jos hormoniton ehkäisy tarkoittaisi vaikka kuparikierukkaa, ei olisi huolta. Tai kondomia, siitä olisi se ilo, että monilta seksitaudeilta säästyisi samalla.

Mutta nyt on keksitty puhelimeen ladattava Natural Cycles- appi. Se on ”varmat päivät” -ehkäisykeino, joka auttaa seuraamaan ovulaatiota, kuukautisia ja hedelmällisyyttä aamulla ensimmäiseksi ennen sängystä nousua mitatun ruumiinlämmön lukeman avulla. Mittaustulokset ja kuukautistiedot syötetään sovellukseen. Vihreä päivä ilmoittaa, että ei voi tulla raskaaksi. Punaisina päivinä tulee käyttää kondomia. Menetelmää väitetään 99,5-prosenttisen varmaksi.

Menetelmä on työläs ja vaatii paljon muistamista ja näpertämistä. Se sopii paremmin sille, joka haluaa tulla raskaaksi: hän seuraa nimenomaan ”punaisia päiviä”. Lääkäri ei menetelmästä innostu, koska tietää seuraukset: suunnittelemattomat raskaudet. Se taas tietää aborttien määrän kasvua.

Naisilla voi sitä paitsi olla kuukautisongelmia kuten premenstruaalioireyhtymä, runsaat tai epäsäännölliset kuukautiset tai kivut. Näitä ongelmia voi hoitaa tehokkaasti ainoastaan hormonaalisella raskauden ehkäisymenetelmillä. Lääkärin kanssa yhdessä räätälöidään sopivin ja toivotuin ehkäisyvaihtoehto.

Kun nainen sanoo, että ei tykkää hormoneista, hän tarkoittaa useimmiten, että pää menee niistä sekaisin ja mieliala heittelee.

Hormonikierukka ei mene päähän, vaan vaikuttaa lähinnä kohdun limakalvoa hoidellen. Jos siis pelkää hormoneita, eikä tahdo käyttää yhdistelmähormoniehkäisya – pillereitä, rengasta, laastaria tai minipilleriä – apu löytyy silti.

Hormonikierukoita on nykyisin kolmea hormonipitoisuutta, ja ne ovat 3, 5 ja 7 vuoden kierukoita. Ihonalainen kapseli on 3-5 vuoden ehkäisy. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät menetelmät ovat helppoja käyttää eikä niitä tarvitse muistaa päivittäin tai viikoittain. Ne sopivat sekä ihan nuorille että vanhemmillekin, synnyttämättömille ja synnyttäneille naisille. Käytölle ei ole lääketieteellisiä esteitä. Kierukan ja kapselin asennus kestää muutaman minuutin, ja yleislääkärikin osaa sen tehdä.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: anneli kivijärvi

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti