Anneli Kivijärvi: ”Lapsettomuus on hyvin intiimi ja kipeä asia”

Mikä elämäntapahtuma on sellainen, jota toinen nainen pelkää mutta toinen siitä haaveilee? Lapsen syntymä. Lapsettomuus on hyvin intiimi ja kipeä asia oli se sitten tahallista tai tahatonta.

Tahallisella lapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että ei halua lapsia vaikka mitään terveydellistä estettä siihen ei olisi. Tämä asia on noussut yleiseksi puheenaiheeksi, kun eduskunnalle on tehty aloite sterilisaatiolain muuttamisesta. Nykyisin sterilisaation saadakseen pitää perheessä olla kolme lasta tai sterilisaatiota haluavan pitää olla täyttänyt 30. Kansalaisaloite esittää, että ikäraja pudotettaisiin 25 vuoteen. Harvoin ehkäisyneuvolassa kohtaa henkilöä, joka parikymppisenä päättää, että ei koskaan hanki lasta. Sen sijaan nykyisin tapaa paljon 40-50-vuotiaita naisia, jotka eri syistä ovat valinneet lapsettomuuden.

Tahattomalla lapsettomuudella (infertiliteetillä) tarkoitetaan , ettei raskaus ala vuoden kuluessa, vaikka yhdyntöjä on säännöllisesti. Ehkäisyn jättämisen jälkeen raskaus alkaa vuoden aikana 80 prosentilla pareista. Vielä puolet tulee raskaaksi ilman hoitoja seuraavana vuonna. Jopa 20 prosenttia pareista kärsii lapsettomuudesta. Syy lienee lapsenhankkimisen lykkääminen yli 30-vuotiaaksi. Hedelmällisyyshoidoilla suurin osa kuitenkin onnistuu.

Raskauden alku edellyttää, että munasolu irtoaa normaalisti, munanjohtimet ovat avoimet ja kohtuontelo säännöllinen. Siittiötuotannon pitää olla riittävä. Seksiongelmat heijastuvat raskauden todennäköisyyteen.

Merkittävä lapsettomuutta aiheuttava tekijä löytyy naisesta 25:ssä, miehestä 25:ssä ja molemmista 25:ssä prosentissa tapauksista. Lapsettomuus jää selittämättömäksi noin 25 prosentilla pareista.

Alusta asti selvitetään molempien tilannetta. Psyykkistä tukea tarvitaan tutkimusten ja hoitojen aikana.

Ali- ja ylipaino heikentävät hedelmällisyyttä, joten terveellinen, monipuolinen ravitsemus ja liikunta ovat tärkeitä molemmille. Runsas tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa ja sperman laatua. Runsas alkoholin käyttö häiritsee siittiötuotantoa ja heikentää naisen hedelmällisyyttä. Seksitaudeilta välttyminen suojaa hedelmällisyyttä.

Yhdyntöjä ei kannata ajoittaa liian tarkkaan.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: anneli kivijärvi

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti