Anneli Kivijärvi rohkaisee auttamaan läheisiä: ”Kun puutut, voit pelastaa yhden elämän”

Lähipiirissäsi voi olla ihminen, jolla on ongelma. Ongelma voi olla sairaus, onneton parisuhde, huumeita käyttävä nuori tai alkoholiongelma – se voi olla vaikka mitä. Huomaatko ongelman? Osaatko auttaa? Uskallatko puuttua? Usein auttaa jo se, että joku kysyy, mitä kuuluu. Ja kuuntelee sitten ihan oikeasti.

Joskus olisi helppo auttaa konkreettisesti, kun vain kehtaisi puuttua. Sellainen ongelma on esimerkiksi synnytyksen jälkeinen masennus, joka on kohtalaisen tavallinen ja johon on olemassa melkein hokkus-pokkus-lääkkeet. Aina masennusta ei huomata neuvolassa, ja silloin läheisten valppaus on tuiki tärkeätä. Kun puutut, voit pelastaa yhden elämän.

Presidentti Koiviston kuolema sai minut pohtimaan synnytyksen jälkeistä aikaa. Miksi? Rouva Tellervo Koivisto on kertonut avoimesti haastatteluissa muutamasta vaikeasta masennusjaksostaan. Ensimmäinen ajoittui ainoan lapsen syntymän jälkeiseen aikaan. Silloin 60 vuotta sitten ei kunnolla tunnettu synnytykseen liittyvää masennusta, puhumattakaan, että sitä olisi osattu hoitaa. Nyt on olemassa hyvä hoito, mutta sitä ei aina osata määrätä eikä hoitoa tarvitsevaa naista kohdata. Varsin vakavasta asiasta on kuitenkin kysymys. 40-vuotisen neuvolalääkärin urani alussa jouduin kuulemaan muutamasta itsemurhasta alle puoli vuotta synnytyksestä.

Nykyään masennusseulaa (EPDS-testiä) tehdään neuvoloissa ja jos masennusta saadaan esille, synnyttänyt nainen ohjataan neuvolalääkärille, joka toivon mukaan osaa asiansa ja aloittaa lääkehoidon.

Synnyttäjä ei usein tunnista masennustaan. Hän on vain väsynyt ja saamaton, ja luulee syyksi valvomisen ja imetyksen. Häpeääkin hän voi tuntea, kun ei ole onnellinen, vaikka kuuluisi riemuita vauvasta. Äiti, siskot, ystävät ja puoliso saattavat huomata alakulon. Toivon mukaan lähimmäiset patistavat uuden äidin hoitoon.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen syy on estrogeenin puute. Sitä ei siis pidä hoitaa ensisijaisesti mielialalääkkeillä ja terapialla, vaan estrogeenillä. Estradioligeeliä kaksi painallusta iholle kerran päivässä palauttaa maailman värit ja valon jo 7–10 päivässä.

Jos näet hätää, uskalla auttaa. Jos koet hätää, uskalla ottaa apu vastaan.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Anneli Kivijärvi

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti