Nykynaisen ongelmia ovat ylipaino, uhkaava diabetes, lisääntyneet mielenterveyshäiriöt ja liika alkoholin käyttö. Naiset ovat vuosikymmeniä pysyneet Suomessa samanpituisina, keskipituus vuonna 2014 oli 165 cm. Ylipaino, jossa painoindeksi (BMI) on 25–29 (esimerkiksi 165 cm pitkä nainen painaa 71–83 kg) on säilynyt pitkään samana, siis reilu kolmasosa on ylipainoisia. Sen sijaan naisten lihavuus, jossa BMI on yli 30 (165 cm, yli 84 kg) on lisääntynyt 40 vuodessa 17 prosentista 26 prosenttiin.

Liikunnan lisäämää energiankulutusta yliarvioidaan helposti. Toki aktiivinen elämäntapa ja liikunta kuluttavat enemmän energiaa kuin passiivinen. Perusaineenvaihdunta muodostaa kuitenkin suurimman yksittäisen osan energiankulutuksestamme. Se kuluttaa energia 1 200–1 900 kcal. Normaalipainoisen 18–30-vuotiaan naisen kokonaiskulutus vuorokaudessa on 2 260 kcal ja miehen 2 950 kcal.

Sydämen, keuhkojen ja sisäelinten toiminta sekä lihasjänteyden ylläpito muodostavat merkittävän osan päivittäisestä energiankulutuksesta. Ruokakin aiheuttaa lämmöntuottoa, joka koostuu ruoansulatuksesta, kuljetuksesta ja aineenvaihdunnan aiheuttamasta energiankulutuksesta. Ruoan aiheuttama lämmöntuotto on noin 10 % vuorokauden kokonaisenergiankulutuksesta.

Miehen keho kuluttaa enemmän kaloreita kuin naisen.

Miehen maksa sietää sairastumatta kaksi kertaa niin paljon alkoholia kuin naisen. Miksi naiset juovat samaa tahtia alkoholia kuin miehet juhlissa, kotona tai baarissa? Onko se tasa-arvoa, että naiset lihovat miehensä rinnalla enemmän kuin mies? Onko tasa-arvoa riskeerata alkoholilla naisen terveyttä kaksin verroin?

Saattaisi nousta mahtava vastustus, jos työpaikkaruokalassa lihapullien yllä olisi kyltti ”7 kpl miehelle, 5 kpl naiselle”. Drinkkitarjoilussa vasta mellakka nousisi, kun naisille tarjottaisiin joka toinen lasillinen vettä.

Oikeastaan näin pitäisi olla, jotta opitaan syömään vain sen verran, että pärjätään mutta ei lihota. Ja ettei rasiteta naisen maksaa enemmän kuin miehen.