Ihmiset

Muumien hengenheimolainen Jenni Haukio: "Tove Jansson on opettanut meitä ymmärtämään paremmin sekä itseämme että muita – iloitsemaan erilaisuudesta"

Ei ole aivan jokapäiväistä, että Suomeen saapuva ulkomainen valtiojohtaja nostaa lausunnoissaan esille kirjallisuudesta tai kulttuuriperinteestä tuttuja fiktiivisiä hahmoja.

Näin upeasti kuitenkin kävi pari viikkoa sitten, kun Japanin pääministeri Shinzo Abe puolisoineen oli valtiovierailulla aurinkoisessa Helsingissä. Pääministeri totesi, että japanilaiset tuntevat Suomen niin läheiseksi siksi, että joulupukki ja muumit ovat jo vuosia tarjonneet Japanin lapsille mahdollisuuksia unelmointiin.

Japanissa muumit eivät suinkaan ole vain lasten suosikkeja, vaan yhtä ihailtuja myös aikuisten keskuudessa. Naantalin Muumimaailmassa vietetään vuosittain useita muumihäitä, kun japanilaispariskunnat tahtovat vahvistaa avioliittonsa muumiteemaa juhlistaen. Nuuskamuikkunen lukee vihkiseremonian ja juontajana toimii iki-ihana Pikku Myy. Viehättävää!

Vaikka japanilaisten erityissuhde muumeihin on Suomessa hyvin tunnettu, oli silti säväyttävää kuulla yli 125-miljoonaisen kansan päämiehen huomion­osoitus näille meille hyvin kotoisille ja läheisille persoonille.

Tove Janssonin teoksia on käännetty yli 50 kielelle. Muumeista on tehty teatteri-, oooppera-, filmi-, tv- ja radiosovituksia sekä meillä että maailmalla. Japanissa kiinnostus Janssonin teoksia kohtaan heräsi jo vuosikymmeniä sitten muumikirjoihin perustuvien televisio-ohjelmien myötä.

Kuten kirjailija Marianne Backlén on arvioinut, eräs syy Janssonin suosioon Japanissa ovat hänen tarinoittensa ”zenbuddhalaiset” piirteet: hänen herkkyytensä aistia elämän absurdi puoli, se, mikä elämässä on ajatonta ja universaalia.

Taiteensa kautta Tove Jansson on opettanut meitä arvostamaan elämän jokaista kallisarvoista hetkeä, kunnioittamaan luontoa ja sen moninaisuutta sekä ennen kaikkea ymmärtämään paremmin sekä itseämme että muita – iloitsemaan erilaisuudesta.

Kuten teoksessa Muumipappa ja meri kuvataan: – Eikö hän ollut hiukan omituinen, kysyi isä epävarmasti. – Hän oli hyvin omituinen, vakuutti pikku Myy. – Ihan vipsahtanut. Äiti huokasi ja yritti oikaista jalkojaan. – Mutta niinhän useimmat tuttavamme ovat, hän sanoi. – Enemmän tai vähemmän.

Juuri tämän elämänfilosofian, erilaisuuden ja epätäydellisyyden hyväksymisen ja suvaitsevaisuutta korostavan lempeän humanismin, puolestapuhujana Tove Jansson on tänään ajankohtaisempi kuin kenties koskaan aiemmin. Niin kauan kuin ihmisluonteen syvin sisin säilyy samankaltaisena, muumit tulevat hurmaamaan yhä uusia lukijoita kaikkialla maailmassa.

Hannon kaupunkiin Japanissa on rakenteilla muumi-teemapuisto, jonka tavoitteena on tarjota aitoa pohjoismaista luontotunnelmaa Muumilaakson huomassa. Tampereelle on puolestaan avautunut Muumimuseo, jossa pääsee muumiseikkailujen pyörteisiin. Muumien hengenheimolaisena ja museoiden ystävänä odotan jo innolla kesäretkeäni Tampereen suunnalle. Veikkaanpa samankaltaisia suunnitelmia olevan myös japanilaisturistien mielessä. Irasshaimase – tervetuloa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muumien hengenheimolainen Jenni Haukio: "Tove Jansson on opettanut meitä ymmärtämään paremmin sekä itseämme että muita – iloitsemaan erilaisuudesta"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.