KonKaisa

Olen kehittelemässä uutta, mahdollisesti suuren suosion saavaa kodin tavaranhallinnan ja järjestyksen menetelmää. Sen lähtökohtana on yksin elävän aikuisen, sirpakan kaupunkilaisnaisen arjenhallinta pienehkössä kaksiossa.

Järjestelmän tarpeellisuuden huomaa etenkin näin vuodenajan vaihtuessa. Alkuun pääseminen on aina vaikeinta. Jatkossa järjestely etenee näppärästi kohteesta toiseen.

Vaatteet. Missä ovat talvisukkahousut?! Kokemus on opettanut, että kannattaa ostaa parit laadukkaat 60 denierin talvisukkahousut, koska ne eivät hajoa eivätkä veny tai vanu. Ne kuitenkin katoavat mystisesti aina kesäisin.

Kun ne lopulta löytyvät vaatehuoneen alemmista segmenteistä, ne kiristävät kenties aivan uusista paikoista. On syytä poiketa keittiöön, ja poistaa heti pakastimesta kaikki jäätelö. Syöminen on yksinkertaisin ratkaisu.

Muutkin talvivaatteet löytyvät sukkahousujen etsimisen tuoksinnassa. Talvivaatteet siirretään vaatehuoneessa ja -kaapeissa eteen. Kesävaatteet taakse. Lapasten ja pipojen etsintä päätetään suosiolla siirtää myöhemmäksi.

Keittiö. Jäätelön tuhoamisen yhteydessä on jo ehditty kurkistaa keittiöön. Pakastimeen onkin saatu jo tilaa, mutta jääkaapin perukoilta poistetaan vielä kolme kesää sitten avattu sinappisillipurkki, harmaaksi muuttunut wasabi ja etenkin ystävältä toissavuonna saatu purkki jotakin. Se voi olla kriikunahilloa, mangochutneytä tai ruusunlehtimarmeladia. Ei voi tietää.

Päätetään sulattaa koko jääkaappi-pakastin heti kun lunta on satanut parvekkeelle.

Kirjahylly. Lokakuu on kirjamessukuukausi, ja niiltä messuilta ei tulla kotiin tyhjin käsin vaikka kuinka olisi näin päätetty. Kerätään lattialle iso läjä vanhoja ja/tai moneen kertaan luettuja kirjoja. Siirretään ne lähes jokainen yksitellen vahvan tunteen vallassa takaisin. Vanhoista Neiti Etsivistä ei voi luopua. Kymmenen vuoden takainen vaikea Finlandia-voittaja odottaa todennäköisesti vain sopivaa tunnelmaa.

Työnnetään koko hyllystöstä kaikki kirjat mahdollisimman taakse, jotta niitä voi kerätä kahteen riviin. Onnitellaan itseä ratkaisun johdosta.

Italian alkeiskurssikirja vuodelta 1992 viedään rappukäytävän kierrätyspöydälle.

Kosmetiikka. Avataan jokainen purkki ja purnukka ja haistellaan. Eltaantuneet roskikseen. Kaikki jossa on kimalletta roskikseen. Kaikki materia joka on kuivettunut ja kivettynyt roskikseen.

Ollaan taas ylpeitä itsestä.

Ullakko. Kosmetiikan tehokas siivoaminen johtaa hybrikseen, ja päätetään hoitaa ullakko.
Etsitään ullakon avainta ärräpäitä päästellen kaksi tuntia. Koetaan vahvasti lipaston ja kirjoituspöydän yms. laatikoiden tavaranpaljouden ylivoima. Löydetään lukion päästötodistus ja valokuva ensimmäisestä poikaystävästä ja herkistytään. Menetetään halu heittää pois tällä haavaa enää mitään. Aivastellaan pölyn takia ja katsellaan kotia. Ei ehkä ihan vimpan päälle, mutta kivalta näyttää.

Ullakon avaimia ei löydetä. Ei anneta sen haitata, vaan sytytetään kynttilä, koska on ehtinyt tulla pimeää. Ollaan tyytyväisiä itseen ja kotiin. •

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Kaisa Haatanen

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti