Kulttuuri

Etelä-Italian Apulia: 5 nähtävyyttä Italian saappaankorossa

Italian saappaankorossa sijaitseva Apulian alue hurmaa maan­läheisyydellään. Käyskentele oliivi­lehdoissa, ihaile perinne­rakennuksia ja nauti välimerellisen tuulen hyväilyistä.

Etelä-Italian erikoisuus: Tutustu Alberobellon trullitaloihin

Alberobellon pikkiriikkisen kaupungin tuntevat kaikki italialaiset. UNESCOn maailmanperintökohteisiin valikoitunut paikka on tunnettu trullitaloistaan.

Lue lisää: 8 rantakohdetta – valitse sinulle sopivin!

 

Sokeritoppakattoiset rakennukset tuovat tuulahduksen esihistorian ajoilta, mutta elävät nykypäivää. Monissa niistä toimii kahviloita, ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. Asuinrakennusten katolla jököttää lautasantenni. Jopa kirkko on rakennettu trullitaloksi.

Alberobellon trulli­taloja vyöryvät katsomaan varsinkin italialaiset päiväretkeläiset. © iStock

Taloissa voi myös yöpyä, mutta niiden tasossa on eroja. Kaupungin ytimessä on lähinnä yksinkertaisia bed & breakfast -tyyppisiä trullihotelleja, kun pienen ajomatkan päässä voi odottaa vastaavanlainen talo uima-altaineen oliivilehdon keskellä.

Lue lisää: Kesäinen menu italialaisittain

Trullitalojen kattoja koristavat valkoisella kalkkimaalilla luonnostellut ikiaikaiset symbolit. Osalla niistä on kristilliset juuret, osa on vanhempaa perua.

Kaikkien tarkoituksena on suojella kodin asukkaita ja tuoda hyvää onnea. Jotkut liittyvät rakkauteen ja uskoon, toiset hyvän sadon saavuttamiseen.

Italialaisturistit saapuvat usein Etelä-Italian Alberobelloon päiväretkelle. Kuhina käy kovimmillaan pääkadulla, jossa matkamuistoputiikit myyvät paikallisesta pellavasta kudottuja liinoja, hunajaa, oliiviöljyä ja kuivattuja chilejä.

Illan tullen kaupunki rauhoittuu. Silloin Alberobellon hotelleissa yöpyvät suuntaavat sen lukuisiin ravintoloihin herkuttelemaan.

Etelä-Italian Lecce on kuin Firenze

Vajaan sadantuhannen asukkaan Leccen kaupunkia kutsutaan Etelä-Italian Firenzeksi sen lukuisten kirkkojen ja niiden taideaarteiden vuoksi.

Lue lisää: Firenze hurmaa Italiassa

Muurien suojaamassa vanhassakaupungissa odottaakin yli kaksikymmentä kirkkoa, joiden tyylisuunnista barokki kirii kärkeen. Päänähtävyyksistä katedraali ja Santa Crocen basilika häkellyttävät mahtipontisella koristeellisuudellaan.

Leccen kirkkoihin on ilmainen sisäänpääsy, mutta kasa kolikoita kannattaa varata käsilaukun sivutaskuun. Matkailusesonkina seurakunnat ovat pestanneet vapaaehtoistyöntekijöitä kertomaan kiinnostavia tarinoita taideaarteista, ja opastuksesta on tapana maksaa pieni lahjoitus kolehtiarkkuun.

Leccen kirkkoarkkitehtuuri hurmaa ylväydellään. © iStock

Kirkkomaratonin jälkeen voit nauttia kaupungin tunnelmasta kiertelemällä sen kiemurtelevilla kujilla, ja istahtaa jollekin lukuisista kahvilaterasseista siemailemaan espressokupillisen tai herkuttelemaan jäätelöannoksella.

Pikkuputiikeissa on mukava tehdä tuliaisostoksia. Herkkukaupoista löydät paikallisia erikoisuuksia, kuten manteleilla täytettyjä viikunoita tai äkkimakeita pikkuleipiä.

Koe Välimeren ylelliset rannat Guna Beach Club, Brindisi Palm Beach ja Oktàgona Beach

Pulahdus Välimereen kruunaa loman kesäkuumalla. Yleisiä rantoja Apuliassa on melko heikosti. Kannattaakin suunnata yksityisrannalle vuokraamaan aurinkotuoli ja -varjo. Jokusen kympin satsauksella saa puhtaana pidetyn rannan, hyvät suihkut ja vessat sekä mahdollisuuden käyttää ravintolapalveluita.

Lue lisää: Italia aloittelijoille

Lue lisää: Italian parhaat ruokakohteet

Brindisin satamakaupungin ulkopuolella odottaa uimarantojen helminauha. Guna Beach Club, Brindisi Palm Beach ja Oktàgona Beach tarjoavat ylellisen rantakokemuksen. Oma suosikkini on viimeksi mainittu elegantin valkoisine aurinkovarjoineen. Sen rantaravintola on myös paikallisten mieleen suussa sulavine venussimpukkaspaghetteineen ja grillattuine sardiineineen.

Rannikkokaupunki Brindisin rantabulevardi on päivän paahteessa hiljainen, mutta kuhisee elämää iltaisin. © Mirva Saukkola

Tuuli yltyy Apuliassa usein kipakaksi, joten ole varovainen. Kun punainen lippu on vedetty salkoon, ei ole syytä kroolata pitkälle, vaan pitäytyä uimavalvojan näköpiirissä.

Valloita Etelä-Italian aarre Ostuni

Yksi Apulian aarteista on Ostuni, jäävuorimaisen valkoisena korkealla kukkulalla kohoava marmorikaupunki.

Sen kaduilla hyörii loma-aikaan jopa 100 000 kesävierasta. Siksi Ostunissa kuulee enemmän kansainvälistä puheensorinaa kuin muualla maakunnassa. Käsintehtyjä nahkasandaaleja, helteeseen sopivia silkkikaftaaneja ja värikkäiksi maalattuja saviastioita kauppaavia putiikkeja kohoaa tuikitiheässä Ostunin vanhassa kaupungissa.

Kreikkalaisten jo kivikaudella perustama kauppapaikka tunnetaan valkoisena kaupunkina, La Città Biancana. Jyhkeän katedraalin ohella sen kaupunkikuvaa leimaavat aatelissukujen komeat palatsit.

Jäävuorimaisen valkea Ostuni keikkuu korkealla kukkulalla. Matka laaksossa sijaitsevalta rautatieasemalta kannattaa taittaa taksilla. © iStock

Lounas- tai päivällisravintola kannattaa etsiä kaupunginmuurin reunalta, jolloin saa syötävien herkkujen ohella silmänruoaksi näkymät postikorttimaisen kauniisiin oliivilehtoihin.

Yksi kaupungin viihtyisimmistä ravintoloista, La Taverna della Gelosia on kuuluisa puutarhastaan, josta avautuu näkymä kaupunkia ympäröivälle maaseudulle. Apulialaisista alkupaloistaan maineikas ravintola on sisustettu romanttisesti ja somistettu arvostetuilla, napolilaisilla antiikkiseimihahmoilla.

Italian Apuliassa syödään burrataa ja chilejä

Italiassa ruoka muodostaa osan kulttuuria. Vaikka maan eteläosa tunnetaan köyhyydestään, Apulia on aina ollut naapureitaan Basilicataa ja Campaniaa viljavampi.

Maatalous näkyy lautasella ja lasissa: vehnäpellot pastaruokina, viinitarhat pikarissa välkehtivänä Primitivo-punaviininä. Alue on tunnettu myös kevyistä juustoistaan. Etenkin puhvelinmaidosta valmistetut mozzarella ja burrata ovat etelässä parhaimmillaan.

Lue lisää: Pasta kuuluu italialaiseen keittiöön

Kirpakka chili maustaa etelän pastakastikkeet. © Mirva Saukkola

Niin pastakastike kuin salamitkin maustetaan usein kuuman auringon alla kypsyneillä tulisilla chileillä. Meren makuja lautaselle tuovat mustekalat ja eksoottisemmat merisiilit.

Innokkaimmat keittiövelhot varaavat yhden lomapäivän tutustumalla apulialaiseen ruoanlaittotaitoon. Etenkin Leccessä toimii monia kokkikouluja, joissa saa opetusta englanniksi.

Kokeile esimerkiksi The Awaiting Table -kokkikoulua Leccessä, jossa tutustutaan myös alueen viinikulttuuriin. Kokkauskurssipäivään kuuluu vierailu markkinoilla tutustumassa tyypillisiin apulialaisiin raaka-aineisiin. Innokkain voi venyttää kurssin jopa viikon pituiseksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Etelä-Italian Apulia: 5 nähtävyyttä Italian saappaankorossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.