Hyvinvointi

Ethän jätä matkustusilmoitusta tekemättä? Hädän hetkellä se voi pelastaa henkesi

Matkailijoita kehotetaan tekemään matkustusilmoitus ulkoministeriölle. Mutta miksi ja miten se tapahtuu?

Lennot ostettu, hotelli varattu ja läheisille tuherrettu tussilla lappuun lennon numero? Tämä ei kuitenkaan välttämättä riitä, jos reissaat maailmalla ja haluat apua hädän hetkellä.

Ulkoministeriölle tehtävä matkustusilmoitus on tapa kertoa viranomaisille missä olet ja mistä sinut tavoittaa, jos jotain tapahtuu. Mutta miten se tehdään ja ketä se koskee?

10 kysymystä matkustusilmoituksesta

1. Mikä on matkustusilmoitus ja miksi tekisin sen?

Se on palvelu, jonka kautta ulkomaille reissaavat tai sinne muuttavat suomalaiset voivat antaa yhteystietonsa ja matkaansa koskevan infon ulkoministeriölle kriisitilanteita ja hätätapauksia varten.

Uhkaavassa tilanteessa ulkoministeriö saa yhteyden matkailijaan ja voi varoittaa kriisistä tai sen uhasta. Matkustusilmoituksen tekeminen voi pelastaa henkesi vaarallisessa tilanteessa.

2. Mitä tällaiset kriisitilanteet voisivat olla?

Kyseessä voi olla vaikkapa evakuointia vaativa luonnonkatastrofi kuten tsunami, maanjäristys tai hirmumyrsky, terrori-isku tai suuronnettomuus. Myös sotatila, poliittiset levottomuudet tai pandemia ovat kriisitilanteita, joissa matkustajiin voidaan olla yhteydessä.

3. Kenen kannattaa tehdä matkustusilmoitus?

Sen tekeminen kannattaa aina ulkomaille matkustettaessa, mutta erityisesti silloin, jos olet omatoimimatkalla tai reissaat riskialttiille alueelle eli paikkaan, jossa mahdollisuus jonkinlaiseen kriisiin tai levottomuuksiin on kohonnut.

Pakettimatkalaisilla on usein matkatoimiston palvelut käytettävissään matkan aikana, mutta matkustusilmoitus on oivallinen lisä matkailijan turvallisuuden lisäämiseksi.

4. Tyttäreni muuttaa ulkomaille, tuleeko hänenkin tehdä ilmoitus?

Myös ulkomaille muuttavien tulisi tehdä matkustusilmoitus, sillä kenenkään tiedot eivät siirry automaattisesti väestörekisteristä Suomen edustustoille.

5. Onko matkustusilmoituksen tekeminen pakollista?

Ilmoituksen tekeminen on täysin vapaaehtoista, mutta varsin suositeltavaa.

6. Jos kriisi puhkeaa, onko matkustusilmoituksesta hyötyä Suomessa oleville omaisilleni?

Kyllä. Jos matkakohteen turvallisuustilanne heikkenee, ulkoministeriön nettisivuille aktivoidaan lomake, mitä kautta omainen voi tehdä ilmoituksen henkilöstä, johon ei ole saanut muuten yhteyttä.

7. Onko ilmoituksen tekeminen vaativaa ja monimutkaista? Mitä tietoja siihen pitää täyttää?

Ilmoituksen tekeminen on helppoa ja vaivatonta. Sen voi tehdä verkossa tai tekstiviestillä. Ilmoitukseen täytyy kertoa omien henkilötietojen lisäksi matkustusajankohta, matkakohde ja yhteystiedot, mistä sinut tavoittaa.

8. Missä matkustusilmoituksen voi tehdä?

Voit tehdä sen netissä osoitteessa matkustusilmoitus.fi. Sinun ei tarvitse rekisteröityä palveluun, mutta jos teet niin, tietojesi päivittäminen on helppoa myöhemmin seuraavan matkan yhteydessä.

Ilmoituksen voi tehdä myös tekstiviestillä. Tarkemmat ohjeet löydät ulkoministeriön verkkosivuilta.

9. Paljonko matkustusilmoituksen tekeminen kustantaa?

Matkustusilmoituksen tekeminen ei maksa mitään.

10. Mitä tiedoilleni tapahtuu, voiko joku jakaa niitä eteenpäin?

Ulkoministeriö ei luovuta tietoja muualle kuin välttämättömiin viranomaistarkoituksiin. Konsulipalvelulaki säätelee tietojen luovuttamista ja suojelee yksityisyyttäsi.

Lähteet: www.matkustusilmoitus.fi sekä ulkoasianministeriö formin.finland.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ethän jätä matkustusilmoitusta tekemättä? Hädän hetkellä se voi pelastaa henkesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.