Hyvinvointi

Onko oikeudesta kuolla mahdollista päättää? Kerro mielipiteesi eutanasiaan!

Kansalaisaloite eutanasiasta on edennyt valiokuntakäsittelyyn, ja poliitikot yrittävät nyt miettiä, pitäisikö vaikeasti sairailla olla oikeus kuolinapuun. Mutta voiko oikeudelle kuolla vetää rajat?

Saisit harkita eutanasiaa, jos tilanteesi olisi lääketieteellisesti toivoton, potisit sietämättömiä kipuja, olisit oikeustoimikelpoinen, täysi-ikäinen ja ymmärtäisit tilanteesi.

Tällaisia kriteereitä eutanasialle on listattu kansalaisaloitteessa, joka on parhaillaan käsittelyssä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. ­­­

63 000 suomalaisen allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan eutanasian mahdollisuutta kuolemansairaille, jotka eivät saa ”sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään palliatiivisesta hoidosta”.

Kuvittele itsesi potilaaksi. Mitä jos et pystyisi puhumaan tai olisit masentunut? Osaisitko arvioida, mitä tarkoittaa sietämätön kipu? Voisitko luottaa lääkärin harkintaan loppuelämäsi arvosta?

Kärsimystä pitää aina pyrkiä lievittämään, mutta ovatko sellaiset tapaukset, joissa hyvä saattohoito ei ole mahdollista tiukasti määriteltävissä? Tai toisinpäin: kuinka paljon täytyy kärsiä, että saa kuolla?

Lakimuutoksen riskit

Eutanasiasta keskustellessa muodostetaan helposti mielipiteitä yksittäistapausten kautta. Kuulemme esimerkiksi harvinaista sairautta potevasta henkilöstä, jonka kärsimyksiä lääkärit eivät pysty helpottamaan. Itkettää.

Lailla on kuitenkin aina yksittäistapauksia kauaskantoisempia vaikutuksia ihmisten arvoihin, asenteisiin ja rutiineihin. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve varoittaakin lakimuutokseen sisältyvistä riskeistä. Mahdolliset pienet lipsumiset saattavat johtaa kriteerien höllentymiseen.

Ihmisluonnolle on tyypillistä oikoa mutkia: no, jos nyt sinullekin kun hänelle, mitä tämä pieni ero merkitsee… Miten kävisi eutanasian kohdalla? Esimerkiksi Belgiassa luvan eutanasiaan sai 24-vuotias nainen masennuksen takia.

Vapaus kuolla?

Jos ihmisellä on oikeus johonkin, hänellä on myös siihen liittyvä velvollisuus. Minulla on oikeus saada lapsi, mutta myös velvollisuus huolehtia hänestä. Jos sinulla olisi vaikean sairauden vuoksi oikeus kuolla, tuntisitko, että sinulla olisi siihen myös velvollisuus? Ja olisiko hyvä saattohoito silti taattua?

Miksi emme puhu oikeuden sijaan vapaudesta kuolla? Vaikeasti kuolemansairas ei voi valita enää monesta asiasta. Eikö omasta elämästään voisi sentään päättää? Vapaus tosin edellyttää mahdollisuuksia.

Sveitsissä kansalaisjärjestöjen vapaaehtoiset auttavat itsemurhaa toivovia kuolemansairaita. Lääkärin tehtävä on kirjoittaa resepti anestesialääkkeestä, jonka riittävä annos tappaa.

Itsemurhassa avustaminen ei ole Suomessa rikos. Miksi emme keskustele tästä vaihtoehdosta? Ota kantaa!

Lähteet: Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaan artikkeli Kanavassa 2/2017, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälven kolumni laakariliitto.fi:ssä, etene.fi, eduskunta.fi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko oikeudesta kuolla mahdollista päättää? Kerro mielipiteesi eutanasiaan!

kyllä

Ehdottomasti kannatan että ihmisellä olisi tietyt oikeudet myös rauhalliseen poisnukkumiseen avustetusti. Ennenkaikkea kylläkin nykysysteemissä yksinäinen monisairas joka tietää tulevat vuodet vain aiheuttavat taloudellisesti mahdottoman tilanteen (ei Kela tai sossu helpolla missään auta), ja siihen vielä kenties hyvinkin suuret kivut, silloin pitäisi olla vaikka lääkärintodistuksella oikeus ostaa vaikka apteekista (rekistöröityen) paketti, (itseoikeus kuolla) jolla voi nukkua pois omassa kodissa rauhassa. Ei tarvitsisi järveen mennä.

Kari Viholainen

Exitus ry on julkaissut 8.10.19 Kuolinaputahdon ja löytyy sivulta http://www.exitus.fi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.