Talous

Lahja vai perintö - kumpaa suosii verotus vuonna 2017?

Kannattaako antaa lahja nyt heti vai jättää perinnöksi? Vuoden 2017 alusta muuttunut verotus suosii isoja lahjoja – jos sinulla on sellaisiin varaa. Muista, että lahjoittaminen perillisille on pitkäjänteistä toimintaa eikä sitä kannata tehdä kuolinvuoteelta.

Lahja- ja perintöverojen viisi vuotta jatkunut kiristyslinja on nyt kääntynyt. Vuoden 2017 alussa keveni erityisesti suurten, yli 200 000 euron arvoisten lahjojen verotus.

Lahja- ja perintöverotukset ovat nyt näissä suuruusluokissa lähellä toisiaan, kun ennen lahjaverotus oli perintöveroa kireämpi. Isot lahjat ja perinnöt koskevat useimmiten yrityksiä tai metsäomaisuuksia.

Koska lahja- ja perintöverotukset nousevat progressiivisesti, kannattaa harkita lahjojen ripottelemista useille vuosille kerralla pumpsahtavan ison perinnön sijaan, varsinkin, jos perijöitä on vähän.

Nyt voit antaa täysin ilman veroja 4 999 euron arvoisen lahjan kerran kolmessa vuodessa – kenelle tahansa. Lahjat voivat olla rahaa, mutta myös esineitä, osakkeita tai rahasto-osuuksia.

Esimerkiksi mökkinsä myyneet isovanhemmat voivat antaa lahjaksi 4 999 euroa verotta vaikkapa kahdelle lapselleen, näiden puolisoille ja neljälle lastenlapselleen. Jo neljässä vuodessa isovanhemmat voi siirtää heille verotta lähes 160 000 euroa.

Hallintaoikeus alentaa lahjaveroa

Jos haluat lahjoittaa esimerkiksi kesämökin jälkipolvillesi jo elinaikanasi, voit silti säilyttää itselläsi kiinteistön hallintaoikeuden. Tämä antaa sinun määrätä mökin käytöstä, mutta se pienentää sukulaistesi lahjaveroa.

Lahjaveroilmoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa verottajalle. Alle 5 000 euron arvoisia lahjoja ei välttämättä tarvitse ilmoittaa.

Jos sen sijaan annat lahjaksi muuta kuin rahaa, vaikkapa osakkeita, arvotaulun tai korukokoelmasi, lahja kannattaa ilmoittaa, jotta mahdolliset tulevat luovutusvoittoverot menevät oikein, kun tavaralle on nyt varmistettu hinta eli hankintameno.

Kaksi veroluokkaa

Lahja- ja perintöverotuksessa on kaksi veroluokkaa. Ensimmäiseen, alempaan veroluokkaan kuuluvat esimerkiksi lapset, lapsenlapset, aviopuoliso sekä avopuoliso, jos liitosta on yhteisiä lapsia.

Toiseen, korkeampaan veroluokkaan kuuluvat muut sukulaiset ja ventovieraat. Toisessa luokassa vero on yli kaksinkertainen ensimmäiseen verrattuna.

Lahja- ja perintöveron suuruudet on helppo tarkistaa veronmaksajat.fi-verkkosivun laskureilla, ja miettiä samalla omaa toimintatapaa.

Alle 20 000 euron suuruisesta perinnöstä ei mene veroa ollenkaan, joten lahjoitus ei näissä tapauksissa kannata.

Miten kannattaa lahjoittaa?

Haluat antaa puolisosi käyttöön Land Roverin ja osakkeita, mutta miten toimii verotus? Edes luksusautosta ei haltijan tarvitse maksaa lahjaveroa, jos pidät omistuksen itselläsi, mutta jo viiden tonnin osakesalkusta vero pitää maksaa.

Jos olet äveriäs, saat siis kustantaa miehellesi vaikka kuinka hulppean elämän käsintehtyine kenkineen ja timanttivihkisormuksineen ilman veroja, mutta et voi lahjoittaa hänelle verotta vaikkapa puolta asunnostasi tai osakkeistasi, eli osuutta varsinaisesta omasta omaisuudestasi.

Muista määrätä luovutuskirjassa, että kyse on lahjasta eikä ennakkoperinnöstä, muutoin lahjansaajan tuleva perintöverotus kiristyy. Neuvo koskee kaikkia lahjoittajia.

Koulutusta voit tukea niin paljon kuin haluat ilman veroja. Mutta muista: lahjoja pitää käyttää vain opintoihin. Eli niillä maksetaan kursseja, lukukausimaksuja ja tietokoneita.

Voit myös tukea elatusta ilman veroja, mutta maksa aikuisen lapsesi vuokra suoraan vuokranantajalle. Saat myös lahjoittaa tavanomaisia kodintavaroita verotta.

Vinkki: Anna lapsen käyttöön luottokorttisi sivukortti. Hulppeat käteisnostot eivät ole verottomia.

Lahjoittaja: Muista pysyä elossa ainakin kolme vuotta! Lahjoittaminen perillisille on pitkäjänteistä toimintaa eikä sitä kannata tehdä kuolinvuoteelta.

Lahjansaaja: Selvitä, koska ja mihin hintaan voit myydä lahjasi ilman veroseuraamuksia. Usein täytyy odottaa vuosi.

Henkivakuutusten verottomuus poistuu

Henkivakuutuksista maksettavien korvausten veroton osa poistuu kokonaan ensi vuonna. Muutos koskee myös vanhoja, ennen muutosta solmittuja henkivakuutussopimuksia, joten tänä vuonna kannattaa tarkistaa vakuutuksensa.

Huomaa: Verottomuuden poisto koskee myös muita kuolintapauskorvauksia, kuten työntekijäin ryhmähenkivakuutusta, matkustajavakuutusta ja vapaaehtoista tapaturmavakuutusta.

Verottomuuden poistoa korvaa osittain se, että sekä lapsen alaikäisyysvähennystä että lesken puolisovähennystä nostetaan tänä vuonna. Vielä tänä vuonna lapsi voi kuitenkin saada vanhempansa henkivakuutuskorvausta verottomana 35 000 euroa ja leski puolet korvauksesta, mutta vähintään tuon 35 000 euroa verottomana.

Muista tämä, kun lahjoitat

Lahjoita vain sitä mistä voit luopua lopullisesti. Lahjoita vain sellaista, mitä et itse tarvitse mutta toinen tarvitsee.

Perillisesi voi tarvita varoja nyt perhettä perustaessaan eikä 40 vuotta myöhemmin. Tänään 5 000 euron omaisuus voi olla perittävän kuollessa 50 000 euron arvoinen. Kukaan ei toisaalta tiedä, minkälainen perintövero meillä on 10 vuoden kuluttua.

Alaikäinen rintaperillinen saa joka tapauksessa periä 80 000 euroa verovapaasti nyt kun alaikäisyysvähennys nostettiin 60 000 euroon.

Lesken puolisovähennys nostettiin 90 000 euroon, joten leski saa periä 110 000 euroa verotta.  

Huomaa: Leski ei peri muuten kuin puolison testamentin avulla tai jos pari on lapseton. Jos leski on vainajaa köyhempi, hän voi saada pesästä tasinkoa.

Asiantuntijana lakiasiainjohtaja Vesa Korpela Veronmaksajista.

Lue lisää: Näin teet testamentin Näin vältät perintöriidat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lahja vai perintö - kumpaa suosii verotus vuonna 2017?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.