Oletko väsynyt, yrittäjä, työtön tai työhullu? Katso, sopiiko osittain varhennettu vanhuuseläke sinulle

Osittain varhennettu varhaiseläke, lempinimeltään Ove, on uusi joustava eläkemuoto, joka tuli voimaan tänä vuonna uudistuneen eläkejärjestelmän muutosten myötä.

Suomalaiset ovat ottaneet uuden joustavan eläkemuodon innostuneesti vastaan: osittain varhennettua vanhuuseläkettä on hakenut helmikuun loppuun mennessä peräti 3 600 henkilöä.

Kun entistä osa-aikaeläkettä haettiin noin 4 000 kappaletta vuodessa, uusi osittain varhennettu vanhuuseläke on jo parissa kuukaudessa saanut lähes saman suosion.

Eläkelaitosten eläkelaskurit ovat olleet kovassa käytössä. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat laskeneet osittain varhennetun vanhuuseläkkeen vaikutusta omaan elämäntilanteeseensa.

Julkisten alojen eläkevakuuttaja Kevassa Ove-laskuria käytettiin viime vuonna yli 40 000 kertaa, ja tänä vuonna tammi- ja helmikuun aikana laskuri on pyörähtänyt jo lähes 30 000 kertaa.

Myös eläkeyhtiöiden puhelinneuvonnoissa Ove on ollut suosittu tai jopa kaikkein suosituin aihe.

Työttömät, yrittäjät ja miehet hakivat Ovea

Olisi voinut luulla, että ikääntyvät naiset kiinnostuvat osittain varhennetusta vanhuuseläkkeestä, sillä sen avulla naiset voisivat viettää aikaa lastenlasten kanssa, hoitaa ikääntyneitä vanhempia tai saada lisää vapaa-aikaa jo eläkkeellä olevan puolisonsa kanssa.

Yllättäen uudistus on kuitenkin puhutellut erityisesti miehiä. Heitä on hakijoista suuri enemmistö, kaksi kolmasosaa.

Tosin kuntien ja valtion töiden naisvaltaisuudesta johtuen julkisten alojen Kevassa Ove-hakijoista naisia oli enemmistö, 59 prosenttia.

Eläkeyhtiö Ilmarisessa puolestaan on havaittu, että erityisesti yrittäjät ja työttömät ovat valinneet Ove:n.

62-vuotiaat hakeva innokkaimmin

Peräti puolet Ove-hakijoista on vuonna 1955 syntyneitä, jotka täyttävät tänä vuonna 62 vuotta. Heidän kohdallaan varhennusvähennyksen tulevaa eläkettä pysyvästi alentava vaikutus jää pieneksi, koska tämän ikäisten alin vanhuuseläkeikä on 63 vuotta – syntymäpäivän jälkeen varhennusvähennystä ei enää tehdä.

Suurin osa Ove:n hakijoista haluaa nostaa 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestään. Eläkeyhtiö Varman hakijoista jopa 90 prosenttia on valinnut 50 prosentin Ove-eläkkeen 25 prosentin sijaan. Julkisella sektorilla yli 80 prosenttia on halunnut Ovensa 50 prosentin suuruisena.

Julkisten alojen Kevassa arvioidaan pienen satunnaisotoksen perusteella, että noin puolelle hakijoista on ihan ok, jos tuleva bruttoeläke putoaa lopuksi ikää varhennusvähennyksen vuoksi sata euroa kuukaudessa.

Kuinka kauan Ovella ollaan?

Osittaista varhennettua vanhuuseläkettä voi nauttia joko yhden kuukauden tai jopa 7–8 vuotta.

Entisellä osa-aikaeläkkeellä suurin osa on ollut osa-aikaisesti töissä ja eläkkeellä 1–2 vuotta ja siirtynyt sitten lopullisesti vanhuuseläkkeelle. Jotkut osa-aikaeläkeläiset viihtyivät töissä jopa 5–6 vuotta ennen kuin jäivät vanhuuseläkkeelle 68-vuotiaina.

Voikin odottaa, että Oven valinneet toimivat suurin piirtein samoin.

Julkisten alojen eläkevakuuttaja Keva selvittää parhaillaan, jatkavatko ihmiset töissä osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen saatuaan. Väliaikatieto on, että valtaosa Oven valinneista ei ainakaan vielä aio vähentää työntekoa.

Jos kansalaiset pysyvät ikääntyneinä töissä, uudistuksen tarkoitus toteutuu: osittaisen varhennetun eläkkeen ansiosta työelämässä viivytään entistä pidempään.

Lisää tietoa

Eläketurvakeskus selvittää parhaillaan helmikuussa osittain varhennetun vanhuuseläkkeen valinneiden tilannetta. Selvitys julkaistaan 20. maaliskuuta 2017. Katso Eläketurvakeskus.

Osittaista vanhuuseläkettä helmikuun 2017 loppuun mennessä hakeneet syntymävuoden mukaan. Graafi: Eläketurvakeskus

11 faktaa: näin osittain varhennettu vanhuuseläke toimii

1. Osittaiselle vanhuuseläkkeelle voit jäädä aikaisintaan 61-vuotiaana. Voit nostaa kertyneestä eläkkeestäsi joko neljänneksen (25 %) tai puolet (50 %).

2. Osittain varhennettu vanhuuseläke korvaa entisen osa-aikaeläkkeen. Ja korvaa hyvinkin, sillä varhennettu vanhuuseläke on paljon osa-aikaeläkettä joustavampi ja tasapuolisempi. Ovessa ei ole ansaintarajoja tai määrättyjä työssäkäyntimääriä. Lomautukset, irtisanomiset tai muut työelämän mullistukset eivät vie sinulta Ovea kuten osa-aikaeläkkeellä ollessa saattoi käydä.

3. Oven avulla voit jäädä kokonaan vapaalle, ryhtyä yrittäjäksi tai työskennellä osa-aikaisesti tai kokoaikaisesti. Voit käydä työssä vanhalla tai uudella työnantajalla tai keik­kailla satunnaisesti tai vuodenaikojen mukaan, aivan oman tilanteesi mukaan. Voit jopa saada työttömyyskorvausta ja varhennettua eläkettä yhtä aikaa.

4. Jos haluat vähentää työkuormaasi, työnantajalla on velvollisuus yrittää järjestää sinulle osa-aikaista työtä. Uudenlaisen työn etsimisen velvoite on laissa entistä tiukempi, mutta subjektiivista oikeutta sinulla ei ole tällaiseen järjestelyyn.

5. Sinun ei tarvitse tehdä tiliä osittain varhennetusta kenellekään, riittää kun haet eläkettä eläkeyhtiöltäsi. Jos jatkat kokoaikaisesti työssäsi kuten ennenkin, edes työnantajasi ei tarvitse tietää tästä.

6. Jos jäät varhennetulle vanhuuseläkkeelle ennen vanhuuseläkeikäsi alarajaa, tuleva eläkkeesi pienenee pysyvästi. Nostamastasi varhennetusta eläkeosasta vähennetään 0,4 prosenttia kuukaudessa vanhuuseläkeikäsi alarajaan asti. Eli jos nostat 1 500 euron eläkkeestäsi puolet eli 750 euroa vuoden ennen alinta eläkeikääsi, eläke pienenee lopuksi ikääsi 4,8 prosenttia eli 36 euroa kuukaudessa.

7. Voit hakea Ovea myös silloin, jos alin vanhuuseläkeikäsi on jo takana ja käyt edelleen työssä. Sinulle ei enää tehdä varhennusvähennystä.

8. Hakemus on hyvä tehdä kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä.

9. Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen voi perua vain kolmen alkukuukauden aikana. Muutamia peruutuksia on jo tehty.

10. Ovea voi nauttia vaikka vain yhden kuukauden verran, sellainenkin tilanne on jo eläkeyhtiössä koettu. Tai sitten voit jatkaa työskentelyä vaikka 69-vuotiaaksi asti.

11. Vinkki: Jos puolisot haluavat päästä eläkkeelle yhtä aikaa, kannattaa laskea, mitä varhennus merkitsee vaimon loppuelämän tuloille – jos hän on miestä pienipalkkaisempi ja nuorempi.

 

Jutusta on korjattu väärä prosenttiluku. Kevan Ove-hakijoista naisia on 59 prosenttia, ei 52 prosenttia.

Lue lisää eläkkeelle jäämisestä:

Tiedätkö, miten eläkeuudistus muuttaa sinun eläkettäsi?

Ota kantaa: Jäädäänkö Suomessa liian varhain pois työelämästä?

Eläkkeelle jäävän muistilista – näin valmistaudut arjen muuttumiseen

Eläkkeellä sinnittelevä: ”Aina raha ei riitä lääkkeisiin”

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Riitta Lehtimäki
Kuvat: iStockphoto

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti