Talous

Varallisuusvalmentajan vinkit viikkorahan antamiseksi: ”Meillä on käytössä kolmen kirjekuoren malli”

Viikkoraha on hyvä keino opettaa lapselle rahankäyttöä: säästämistä ja tuhlaamista. Varallisuusvalmentaja Nina Nordlund paljastaa, miksi kolmen kirjekuoren malli toimii.

Viikkorahan avulla lapselle voi opettaa rahan arvoa, säästämisen tärkeyttä ja rahan rajallisuutta. Samoin viikkoraha voi opettaa lasta antamaan omastaan muille.

Varallisuusvalmentaja Nina Nordlund kertoo, miten hänen perheessään opetetaan lapsille taloustaitoja.

”Meillä on käytössä hyväksi havaittu kolmen kirjekuoren malli. Se tarkoittaa sitä, että jokainen viikkoraha jaetaan kolmeen osaan: yksi säästöön, toinen tuhlaamiseen ja kolmas hyväntekeväisyyteen.”

Nordlund sanoo, että kun rahat näin jaetaan joko kirjaimellisesti tai kuvainnollisesti kolmeen kirjekuoreen, lapsi oppii säästämällä pitkäjänteisyyttä, tuhlauksella rahoista nauttimista ja lahjoituksesta, että rahalla voi tehdä hyvää ja auttaa muita.

”Koska meidän perheellämme menee aika kivasti, haluan opettaa lapsilleni, että on tärkeää jakaa siitä hyvästä myös niille, joilla ei mene yhtä hyvin.”

Lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen otetaan tavaksi

Viikkorahasta laitetaan aina kymmenen prosenttia säästöön ja kymmenen prosenttia hyväntekeväisyyteen. Loput saa käyttää, kuten parhaaksi katsoo.

Kolmen kirjekuoren malli opettaa rahankäyttöä.

”Aiemmin lapset saivat pitää koko viikkorahan itsellään, joten muutos tuli pienenä järkytyksenä. Onneksi lapset mukautuvat uusiin tapoihin nopeasti, ja nykyään he pohtivat mielellään sopivaa hyväntekeväisyyskohdetta, jonne vuoden aikana kerätyt rahat loppuvuodesta lahjoitetaan.”

Vanhemmalle lapselle neljäs kirjekuori

Nina Nordlund ehdottaa, että teini-ikäiselle lapselle maksettaisiin viikkorahan sijaan kuukausirahaa. Tällöin kuvioon tulee mukaan myös neljäs kirjekuori, joka tarkoittaa sijoituksiin siirrettäviä varoja. Myös sijoitusten määrä voi olla kymmenen prosenttia kuukausirahasta.

Jos mahdollista, sijoittamiseen kannattaa suhtautua pitkäjänteisenä toimintana, sillä tällöin sijoitus pääsee kasvamaan korkoa korolle -periaatetta noudattaen. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoitettu rahaa kerää korkoa, joka puolestaan kerää taas korkoa. Näin sijoitettu potti kasvaa vuosi vuodelta enemmän.

”Sama pätee tietysti myös otettuihin pikavippeihin eli sijoittaminen opettaa myös korkoa korolle -vaikutuksen negatiivisesta puolesta. Otettu pikavippi kasvaa äkkiä paljon suuremmaksi kuin se oli otettaessa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Varallisuusvalmentajan vinkit viikkorahan antamiseksi: ”Meillä on käytössä kolmen kirjekuoren malli”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.