Talous

Voro vaanii rahojasi automaatilla ja verkossa: Näin suojaat korttisi ja rahasi

Magneettinauhallinen pankkikortti on ollut helppio rasti varkaille, mutta sirukortilla rahojen pitäisi olla paremmassa tallessa. Silti voroja vastaan kannattaa suojautua. Siihen voi käyttää vaikkapa aluminifoliota.

Nykyihmisen rahat kulkevat lompakossa seteleiden sijaan sähkönä. Käytämme pankkitiliämme tai ostamme luotolla muoviseen maksukorttiin liitetyn pienen mikrosirun kautta.

Ja siellä missä raha liikkuu, viihtyvät myös varkaat. Kun rahalaitokset kehittävät keinoja suojata asiakkaitaan väärinkäytöksiltä, rikolliset keksivät nopeasti konstit suojausten murtamiseen.

Korttien kopioiminen ja käteisen nostaminen automaateilta on voroille aiempaa vaikeampaa parantuneen tekniikan ansiosta.

Magneettinauhallinen maksukortti on roistolle helppo rasti. Tunnusluku kuvataan kameralla ja kopio valmistuu kortin tiedot kopioivalla skimmauslaiteella. Mikrosirun murtaminen tai jäljentäminen onkin sitten jo aivan toista maata, hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta.

Koska sirukortit ovat jo lähes syrjäyttäneet magneettikortit, hämärämiehet vaanivat rahojamme yhä enemmän verkossa. Ja miksi eivät vaanisi, sillä ostamme verkosta kiihtyvää tahtia kaikenlaista autonrenkaista ruokaan.

Vääriin käsiin joutuneita korttitietoja kaupitellaan verkon hämärissä muutaman dollarin kappalehintaan.

Nordean mukaan maksuvälinepetoksia tehtailtiin viime vuonna poikkeuksellisen vilkkaasti.

Mikrosirun pitäisi olla turvallinen

Maksukortin magneettinauhaa joutuu käyttämään vielä muutamilla kylmillä bensa-asemilla, mutta pian sirukorttien pitäisi korvata vanhentunut tekniikka kaikessa kaupankäynnissä.

Sirun murtamisesta liikkuu säännöllisesti huhuja, mutta pankkialan ja poliisin mukaan huhut ovat huhuja. Sirun ja pankkitilin välillä on niin runsaasti erilaisia salausavaimia, että sirun väärinkäyttö voi teoriassa onnistua vain valtiolliselta organisaatiolta. Cambridgen yliopiston tutkijat ovat onnistuneet pääsemään käsiksi mikrosirun tietoihin. Rikollisten käytössä oleva tekniikka ei tiettävästi tähän vielä pysty.

Lähimaksaminen arveluttaa

Lähimaksamisen yleistyminen herättää paljon huolta. Se on nopeaa ja helppoa, eikä asiakkaalta kysellä kassalla PIN-koodia saati henkilöpapereita.

Teoriassa rikolliset voivat kehittää laitteita, joilla pystyy käyttämään lähimaksuominaisuutta salaa vaikkapa ruuhkabussissa. Tästä jää kuitenkin helposti kiinni, sillä vorolla täytyy olla tili pankissa.

Korttia kannattaa silti säilyttää lompakossa päällekkäin toisen lähimaksuominaisuudella varustetun pankkikortin kanssa tai sujauttaa se rfid-suojattuun korttikoteloon. Alumiinifoliokin kelpaa.

Toimi näin, niin rahat ovat turvassa

Jos et halua rahojesi joutuvan vääriin käsiin, ole tarkka tunnusluvun kanssa. Aina kun näppäilet sitä, suojaa näppäilyvalikko kädellä tai vartalolla, äläkä ikinä säilytä tunnuslukua lompakossa, puhelimen muistissa tai autossa. Muista, että kukaan muu kuin rikollinen ei kysele sinulta verkkotunnuksiasi tai PIN-koodiasi missään yhteydessä.

Aseta kortillesi nosto- ja/tai maksuraja. Harva tarvitsee yli 200 euroa käteistä yhden päivän aikana. Ja jos et matkustele viikoittain ympäri maailmaa, voi olla älykästä tehdä kortille maantieteellinen rajaus, niin sanottu geobloggaus. Näin vääriin käsiin joutuneen korttisi tietoja ei voi käyttää Aasiassa, jos itse olet Suomessa. Kysy pankistasi, miten se tehdään.

Kortilla ei kannata maksaa missä tahansa. Huolehdi siitä, ettei korttia kaupassa tai ravintolassa viedä takahuoneeseen pois silmistäsi. Pimeässä taksissa kortilla maksaminen ei myöskään välttämättä ole fiksuinta, mitä voit matkalla harrastaa.

Jos korttisi katoaa tai varastetaan, sulje se välittömästi. Talleta oman pankkisi sulkupalvelun numero kännykkääsi niin että löydät sen hermostuneenakin helposti.

Suojaa tunnuslukusi tarkasti

Näin suojaudut vorolta verkossa

Kaikki me jo tiedämme, ettei tuntemattomista sähköpostiosoitteista tulevia linkkejä kannata avata, eikä luovuttaa tietojaan kummallisille kyselijöille.

Rikolliset ovat ovelia. Viime keväänä kymmenet suomalaiset haksahtivat huijausviestiin, joka kehotti vaihtamaan oman Apple-laitteen, puhelimen, iPadin tai läppärin tunnuksen, niin sanotun AppleID:n.

Vaikka suojaisit itse tietosi, verkossa toimiva kauppias voi olla löperömpi. Korttitunnuksia varastetaan aika ajoin huonosti suojautuneilta kauppiailta ja kaupitellaan eteenpäin.

Teknisestä tietoturvasta on syytä huolehtia. Tietokoneen automaattiset päivitykset on syytä pitää  päällä. Samoin kannattaa päivittää älypuhelimen ja tablettien käyttöjärjestämät ja ohjelmat aina kun uusi päivitys on tarjolla.

Muista vielä tämä

Käytä vahvoja 14–16 merkin salasanoja, jokaisessa palvelussa omaansa. Jos yksi salasana joutuu vääriin käsiin, vahinko ei leviä laajemmalle.

Kun shoppailet verkossa, maksa luottokortilla, koska niin saat varmimmin rahasi takaisin, jos jotain sattuu

Luotettavan verkkokaupan sivulta löytyy kansainvälisen verkkoyhtiön tunnus, Verified by Visa tai MasterCard SecureCode. Https:// osoitteen alussa kertoo, että kaupan käyttämä verkkoyhteys on suojattu.

Tarkista, että kauppiaan osoite on sivustolla. Kun ostat jotain ja saat kuittauksen ostosten hyväksymisestä, säilytä ilmoitus.

Älä haksahda ”Haluatko lenkkarit eurolla” –tyyppisiin viesteihin, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta. Ne ovat usein tilausansoja, joiden tavoite on kalastaa luottokorttitietosi.

Asiantuntijat: Finanssialan keskusliiton turvallisuudesta vastaava johtaja Risto Karhunen, Keskusrikospoliisin Kyberkeskuksen verkkorikostorjuntayksikön rikosylikomisario Tero Muurman ja Nets Oy:n (entinen Luottokunta) kaupallinen johtaja Sami Toivonen.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voro vaanii rahojasi automaatilla ja verkossa: Näin suojaat korttisi ja rahasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.