Terveys

8 oiretta, jotka voivat paljastaa dementian jo ennen muistin heikentymistä

Dementia liitetään yleensä muistiin, mutta aivojen rappeutuminen aiheuttaa muitakin oireita. Dementia voi oirehtia esimerkiksi apaattisuutena ja näköhäiriöinä jo ennen kuin muisti pätkii.

Dementia eli muistin ja kognitiivisten kykyjen heikentyminen liittyy yleensä aivojen rappeutuma- ja verenkiertosairauksiin, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin. Joskus sairaus huomataan vasta, kun muisti pätkii pahasti ja sairaus on edennyt pitkälle.

Alkava dementia varoittaa itsestään usein merkeillä, jotka eivät liity muistiin. Muistitesteihin kannattaa hakeutua, jos huomaat itsessäsi tai läheisessäsi näitä oireita:

1. Masennus

Jopa 60 prosenttia muistisairaista kärsii masennuksesta. Keskushermoston välittäjäaineenvaihdunta vaikuttaa tunteidensäätelyyn, ja muistisairaus voi rappeuttaa näitä toimintoja. Ihminen voi myös tajuta, ettei kaikki ole kunnossa, ja havainto masentaa.

Masennusoireita voidaan lievittää lääkkeillä. Keskusteluapu voi helpottaa muistisairaan oloa ja auttaa häntä hyväksymään tilansa.

2. Apaattisuus ja erakoituminen

Muistisairaus voi latistaa tunne-elämän. Elämäniloinen ihminen voi muuttua välinpitämättömäksi ja passiiviseksi. Seura ja harrastukset eivät kiinnosta, ja ihminen voi erakoitua.

Apaattisuuteen liittyy usein masennusta, mutta tunteiden laimentuminen ei ole aina sama asia kuin masennus. Masennuksen ja apatian erottaminen vaatii ammattilaisen diagnoosin, jotta oireita voidaan helpottaa oikeilla lääkkeillä.

3. Seksuaalinen haluttomuus

Halujen laimentuminen iän karttuessa on normaalia, mutta kyseessä voi olla myös alkavan muistisairauden oire. Masennus ja apaattisuus vievät voimia ja latistavat itsetuntoa, jolloin seksikään ei kiinnosta.

4. Levottomuus

Levottomuus on lähes yhtä yleinen muistisairauden oire kuin passiivisuus. Keskittyminen on vaikeaa, ihminen aloittaa ja lopettaa asioita ja on huolestunut.

Levottomuus voi olla myös vastareaktio, kun ihminen tajuaa, etteivät arkitoimet suju normaalisti. Hän haluaa todistaa itselleen ja muille, että on aktiivinen ja pärjää.

muistisairas nainen jolla on dementia

5. Aggressiivisuus ja pahantuulisuus

Levottomuuteen liittyy joskus aggressiivisuutta. Lievimmillään tämä on kiukuttelua, kiroilua ja tiuskimista. Pahimmillaan aggressiivisuus on fyysistä väkivaltaa ja huutamista.

Aggressiivisuus johtuu usein aivotoiminnan muutoksista. Se voi myös olla ihmisen tapa reagoida avuttomuudentunteeseen, kun tutut rutiinit alkavat takkuilla.

6. Persoonallisuuden muuttuminen

Luonteen muuttuminen on selvimpiä ensioireita dementiatyypissä, joka johtuu aivojen otsalohkon rappeutumisesta. Sen sijaan Alzheimerin taudissa persoonallisuusmuutokset ilmenevät yleensä vasta sairauden edettyä.

Persoonallisuuden muuttumisen oireita ovat esimerkiksi epäluuloisuus, saituus ja ilkeys. Lempeä ihminen saattaa muuttua töksäyttelijäksi. Hän voi arvostella muita ja epäillä heitä huijaamisesta. Pahimmillaan epäilykset voivat muuttua psykoottisiksi vainoharhoiksi.

7. Aistien muutokset ja aistiharhat

Muistihäiriö voi aiheuttaa aistimuutoksia. Haju- ja makuaisti voivat heiketä ja ihminen voi kuulla erikoisia ääniä.

Myös näkö voi heiketä ja ihmisellä voi olla näköharhoja. Näköharhat ovat usein Lewyn kappale -taudiksi kutsutun dementiatyypin ensioireita. Tässä sairaudessa aivojen kuorikerrokseen kertyy Lewyn kappaleiksi kutsuttuja solunsisäisiä muutoksia.

8. Unihäiriöt

Dementiaan liittyy usein univaikeuksia. Ihminen heräilee ja voi nähdä painajaisia. Unen katkeilu aiheuttaa väsymystä ja päivärytmi voi lykkääntyä.

Unen ja muistisairauksien yhteys on monisyinen. Unihäiriöiden on huomattu keräävän aivoihin beeta-amyloidi -proteiinia. Beeta-amyloidikertymät taas lisäävät Alzheimerin taudin riskiä. Unirytmistä huolehtiminen onkin tärkeä keino muistisairauksien torjumisessa.

Lähteet: Alzheimer-info, Muistiliitto, Terve.fi, Varsinais-Suomen muistiyhdistys ry

Kommentoi

Kommentoi juttua: 8 oiretta, jotka voivat paljastaa dementian jo ennen muistin heikentymistä

PauliS

Helppo ja ”tuttu.

Mercedes

Jäin kaipaamaan tietoa, mistä hakea apua, kun sairastunut ihminen itse ei myönnä tilaansa. Kaikki on hänen mielestään ok. Häntä on vaikea saada lääkäriin ja muistitesteihin. Kaipaan neuvoja, miten toimia ihmisen kanssa, joka kieltäytyy lähtemästä ja selvittämästä asiaa. En pysty viemään isoa miestä yksin mihinkään, viimeiseksi lääkäriin!!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.