Terveys

Aivotkin kaipaavat huoltoa – säännöllinen harjoittelu ehkäisee muistiongelmia

Aivojen rasittaminen auttaa oppimaan uutta ja torjuu samalla muistihäiriöitä vanhemmalla iällä. Koskaan ei ole liian myöhäistä aivojumpalle.

Ihmisen aivot on rakennettu siten, että ne kaipaavat sekä työtä että lepoa. Lisäksi ne janoavat ravinteikasta ruokaa ja liikuntaa, joka saa verenkierron liikkeelle.

Paranna aivojesi terveyttä seuraavin keinoin:

Rasita aivoja työllä ja harrastuksilla

Aivoja kannattaa rasittaa erilaisilla älyllisillä haasteilla ja tehtävillä, sillä nämä luovat uusia hermoyhteyksiä, jotka puolestaan vaikuttavat positiivisesti muistiin. Aivot rakastavat ristisanoja, hyvään kirjaan uppoutumista ja opiskelua.

Musiikin soittaminen tai kuunteleminen aktivoi aivojamme, kehittää niiden toimintaa ja jopa lisää niiden massaa. Musiikin kuuntelulla on myös oppimistuloksia parantavia vaikutuksia. Musiikin vaikutukset ovat yksilöllisiä, joten kannattaa kuunnella juuri sitä musiikkia, josta nauttii eniten: yhdelle tämä on klassista musiikkia, toiselle rokkia tai iskelmää – mikään musiikkimaku ei ole väärä.

Aivot saavat rasitusta työpäivän aikana, mutta kiireinen työtahti ja stressaava ilmapiiri voi myös saada ne ylikuormittumaan. Aivojen kannalta paras työskentelytapa olisikin sellainen, jossa voi keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan ja uppoutua sen tekemiseen. Monen työpäivään sisältyy kuitenkin jatkuvia keskeytyksiä ja monen asian hoitamista samaan aikaan, mikä saa aivot käymään kierroksilla. Tämän takia aivot kaipaavat myös rentoutumista ja lepoa.

Uni täyttää aivojen energiavarastot

Syvän unen aikana aivot lepäävät ja toipuvat päivän rasituksesta. Aivot käsittelevät unessa päivän aikana opittua ja tämän takia hyvä yöuni on erityisen tärkeää opetellessa uusia asioita. Myös päivän aikana koetut tapahtumat järjestyvät yön aikana mielessä.

Tutkijat ovat erimielisiä siitä, miksi ihminen tarvitsee unta, mutta nykytietämyksen valossa laajimmin uskotaan siihen, että uni ikään kuin pesee aivoja. Tämä tarkoittaa sitä, että aivot täyttävät energiavarastojaan ja kehittyvät unessa. Unen aikana aivojen lymfakierto voimistuu, eli aivot puhdistuvat päivän aikana kerätyistä kuona-aineista.

Iäkäs nainen uima-altaassa

Liikunta laittaa veren kiertämään

Urheilu lisää aivojen verenkiertoa ja hapensaantia. Fyysinen aktiivisuus on aivojen aktivointia siinä missä sosiaalinen kanssakäyminen, ristikot ja vaikkapa musisointikin. Nuorilla liikunta parantaa välillisesti oppimistuloksia ja sen hyödyt on huomattu erityisesti matemaattisten oppiaineiden kohdalla.

Liikunnan harrastaminen myös ehkäisee muistin heikkenemistä ikääntyvässä väestössä. Erityisesti keski-iän liikuntatottumuksilla on yhteyttä vireämpiin mielentoimintoihin iäkkäänä.

Liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa, mielellään kolmena eri päivänä. Liikuntahetkiin voi laskea myös esimerkiksi siivoamiseen käytetyn ajan, joten saatat yllättyä, miten helposti viikon liikuntakiintiön saa täyteen.

Paranna aivojen terveyttä syömällä

Ravintosuositusten mukainen ruokavalio on avain aivojen terveyteen. Ruokavalio, joka koostuu esimerkiksi kasviksista, hedelmistä, kasviöljyistä ja kalasta sisältää verisuonia ja sydäntä suojaavia ravintoaineita ja vitamiineja, jotka auttavat myös aivoja voimaan hyvin. Hyvälaatuiset rasvat ovat aivojen kannalta erityisen tärkeitä, joten ruokavaliossa kannattaa suosia Omega 3 -ryhmän rasvahappoja, joita saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta ja pähkinöistä.

Vitamiineista puolestaan B-ryhmän vitamiinit ovat aivoille tärkeitä. Muistin ja hermoston toimintaan vaikuttaa erityisesti B12-vitamiini, jota saa esimerkiksi silakasta, maksasta, hirven- ja poronlihasta ja maitovalmisteista.

Lähteet: Aivoliitto; Muistiliitto; Helsingin yliopiston Pää pelissä -blogi; Uotilainen, Peltonen: Tunne aivosi, Otava 2017

Testaa THL:n testillä sairastumisriskisi sydäninfarktiin, aivohalvaukseen, 2. tyypin diabetekseen ja muistisairauteen.

Lue lisää terveydestä:

Aivoinfarkti vei Juhanilta liikuntakyvyn Vältä murtumat ja muljahdukset – harrasta turvallisesti ja ehkäise osteoporoosia Turvottaako, kärsitkö ilmavaivoista? Selvitä syy herkän vatsan vaivoihin Aivojen ikääntyminen – 8 vinkkiä aivojumppaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aivotkin kaipaavat huoltoa – säännöllinen harjoittelu ehkäisee muistiongelmia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.