Huolestuttaako läheisen alkoholinkäyttö? Tunnista tissuttelu ja puutu oikein ajoissa

Viini hiipii aterialle ja olutta kuluu saunan jälkeen entistä enemmän. Lääkäri kertoo, milloin läheisen juomisesta on syytä huolestua ja kuinka tissutteluun voi puuttua.

Noin miljoona suomalaista kärsii läheisensä alkoholinkäytöstä. Vaikka ihminen ei halua vahingoittaa juomisellaan muita, vaikuttaa se silti läheisten elämään monin tavoin.

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki kertoo, mistä merkeistä tunnistat juoko läheisesi liikaa ja miten otat asian puheeksi:

Mistä tiedän, että läheiseni juo liikaa alkoholia?

Alkoholiriippuvuuden ja tissuttelun rajaa on vaikea määritellä. Riippuvuus ilmenee eri ihmisillä eri tavoin ja riippuvuuksiakin on eritasoisia. Ensimmäiset merkit riippuvuudesta ilmenevät siinä, että hallintakyky alkaa heiketä.

Jos läheisesi jättää tekemättä sovittuja asioita tai esimerkiksi ennen tärkeänä pidetyt harrastukset ovat pikku hiljaa jääneet juomisen takia, voit huolestua.

Alkoholi voi myös alkaa hiipiä sellaisiin tilanteisiin, joissa se ei ole ennen ollut mukana: päivällistä ei voi enää nauttia ilman viiniä tai saunan jälkeen olutta kuluu suunniteltua enemmän.

Juoko läheinen liikaa alkoholia? Kotiliesi.fi

Myös läheisen paino saattaa nousta, sillä alkoholi on erittäin energiapitoista tai rahat huveta tililtä entistä nopeammin.

Saako toisen juomiseen puuttua?

Toisen juomiseen puuttuminen on toisesta välittämistä. Jos juominen aiheuttaa haittaa läheisille tai juojalle itselleen, Simojoen mukaan asiaan on jopa velvollisuus puuttua.

Ongelman kanssa painiva ei itse hahmota riippuvuuden syntymistä, sillä riippuvuus syntyy hiipien. Siksi aiheesta on hyvä keskustella mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Miten otan alkoholinkäytön puheeksi?

Rauhallinen ja määrätietoinen asenne toimii parhaiten. Paras hetki puhua on, kun läheinen on selvin päin ja olet itse rauhallinen. Nuku tarvittaessa yön yli, jos tunteesi ovat pinnassa.

Päihteiden käyttöön liittyy vahvasti häpeän tunne. Syyllistäminen ja tuomitseminen aiheuttavat helposti hyökkäävän vastareaktion.

Älä siis ahdista läheistäsi nurkkaan ja vaadi keskustelua. Kerro sen sijaan, että olet huolissasi. Voit kysyä toisen ajatuksia ja haluaako hän keskustella asiasta. Voit ottaa asian uudestaan puheeksi myöhemmin, jos läheinen ei ole vielä valmis keskustelemaan aiheesta.

Miten autan alkoholin kanssa kamppailevaa?

Läheisen alkoholinkäytön vähentämien voi vaatia sinultakin sitoutumista, sillä juomaan tottuneelle läheiselle voi olla hankalaa katsoa vierestä toisen juomista. Voit kannustaa läheistäsi esimerkiksi sopimalla yhdessä, että olette molemmat seuraavat sata päivää juomatta.

Voit myös tutustuttaa läheisen uudelleen hänelle aiemmin rakkaiden harrastusten pariin tai kutsua ystävän esimerkiksi lenkkipolulle lasillisille menon sijaan.

Kauempana asuvaa läheistä voi auttaa esimerkiksi soittamalla ja kysymällä kuulumisia. Alkoholiriippuvaisella ajatus johtaa helposti tekoon, mutta jo 10 minuutin keskustelu voi katkaista kierteen. Voit kertoa läheiselle, että hän voi aina soittaa, kun hänen tekee mieli juoda.

Suurin osa riski-ja ongelmakäyttäjistä pystyy lopettamaan tai vähentämään käyttöä pelkästään läheisten tuella. Riippuvaiselta se enää harvemmin onnistuu.

 

Lisätietoa alkoholista ja riskujuomisesta: ttk.fi, ehyt.fi, thl.fi, paihdeneuvonta.fi

Lue lisää aiheesta:

Alkoholismi jättää lapseen syvät jäljet
Tissutteletko tietämättäsi liikaa? Tee testi!
Mitä tehdä, kun ystävä juo liikaa – lue lääkärin ohjeet
Alkoholismistaan kirjoittanut Kalle Lähde: Raitistumisen jälkeen oli tulla ero
Tiinan lapsen isä asuu kadulla: Poika osaa kertoa, että isiä ei voi tavata, koska isi juo alkoholia

 

Tunnetko sinä alkoholinkäytön riskitasot?

Korkean riskin taso on terveillä, työikäisillä miehillä 23–24 annosta ja naisilla 12–16 annosta viikossa. Tämä voidaan katsoa hälytysrajaksi, jolloin alkoholinkäyttöön viimeistään tulisi puuttua.

Kohtalaisen riskin taso on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.

Alkoholinkäyttö, josta ei ole todennäköisesti riskiä terveelle työikäiselle henkilölle, on naisilla 0–1 annosta ja miehillä 0–2 annosta päivässä.

Ikääntyneillä alkoholinkäytön riskitasot ovat matalammat kuin työikäisillä, sillä ikääntymisen ja sairauksien myötä elimistön kyky sietää alkoholia heikkenee. Lisäksi sairaudet ja lääkehoidot voivat vaikuttaa ihmisen kykyyn sietää alkoholia.

Lähde: Käypä hoito

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Johanna Keponen
Kuvat: iStockphoto

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti