Lemmikit

Huomaatko, kun koirasi on sairas? Eläinlääkärin neuvoilla tunnistat vakavat oireet

Yleensä omistaja huomaa koiran käytöksestä, kun lemmikki on sairas. Vanhenevan koiran kunto voi kuitenkin rapistua hiljalleen, jolloin rappeuttava sairaus pääsee pahaksi ennen kuin sitä huomataan.

Vetcare Finlandin eläinlääketieteellinen johtaja, eläinlääkäri Petri Bäcklund kertoo, miten koira oireilee sairastaessaan ja milloin on syytä suunnata eläinlääkärin hoitoon.

Peitteleekö koira kipua?

Koira ei tietoisesti peittele kipua, mutta ei välttämättä pysty kommunikoimaan niin, että omistaja ymmärtäisi, mistä on kyse.

Omistajan kannattaakin tarkkailla, aristaako koira jotain raajaansa, vältteleekö koira liikkumista tai ontuuko se. Koira voi myös vapista kivusta tai jähmettyä paikoilleen.

Mistä voi päätellä, että koira ei ole kunnossa?

Usein omistaja osaa päätellä, että jotain on vialla, kun koiran käytös muuttuu äkisti tavallisesta poikkeavaksi. Terve koira on terhakas, ja jaksaa touhuta omistajiensa kanssa.

Koira voi oireilla monin tavoin sairastaessaan. Selviä sairauden merkkejä ovat ruokahalun menetys ja laihtuminen, vetäytyminen, väsymys, nuutuneisuus, löysä vatsa, oksentelu, ontuminen, paha haju, turkin rasvaisuus, runsas karvanlähtö tai kosketuksen välttely.

Sairas koira voi vetäytyä omiin oloihinsa.

Millaiset oireet vaativat eläinlääkärin hoitoa?

Lääkäriin on syytä suunnata saman tien, jos koira oksentelee jatkuvasti vaahtomaista oksennusta ja osoittaa kipuoireita. Lääkärin hoitoa vaatii myös 2–3 päivää jatkunut ripuli tai äärimmäisen voimakas ripuli, johon voi liittyä oksentelua. Myös veri ulosteessa kielii siitä, että kannattaa suunnata eläinlääkäriin.

Jos koiralla on ripulia, mutta se kuitenkin syö normaalisti ja jaksaa perheen touhuissa mukana, tilannetta voi tarkkailla pari päivää. Ripulia voi hoitaa kotikonstein korvaamalla koiran ruoka riisi-raejuustosekoituksella. Ruokaa kannattaa tarjoilla pieninä annoksina useita kertoja päivässä. Tavalliseen ruokaan palataan vähitellen ripulin helpotettua. Maitohappobakteerivalmisteiden on todettu lyhentävän ripulin kestoa.

Vähitellen alkanut ontuminen ei ole akuuttia käyntiä vaativa vaiva, mutta sen ilmenemistä kannattaa seurata. Missä tilanteissa koira aristaa jalkaansa? Aamulla, illalla, lenkin jälkeen? Havaintoja voi kirjata ylös muutaman päivän ajan. Niistä on myös hyötyä, jos vaiva jatkuu, ja täytyy kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Miksi iäkäs koira ei jaksa menossa mukana?

Vanhan koiran kipu voi kroonistua vuosien saatossa, jolloin omistajalle näyttää vain siltä, että koira hidastuu vanhetessaan. Rappeumasairaudet pääsevätkin usein etenemään pitkälle, kun oireet laitetaan korkean iän piikkiin. Myös vanhan koiran tulee kuitenkin jaksaa perheen menossa mukana.

Sairas koira voi vetäytyä omiin oloihinsa.

Yli seitsemänvuotias koira kannattaa käyttää kerran vuodessa terveystarkastuksessa, jolloin sen terveydentilasta pysytään hyvin kartalla. Hyvä ohjenuora on se, että koira vanhenee ihmiseen suhteutettuna vuodessa seitsemän vuotta, joten koiran terveydessä voi tapahtua suuriakin muutoksia vuoden aikana.

Mitä tehdä, jos koiran hengitys haisee?

Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalta. Koiran pahanhajuinen hengitys voi olla oire munuaisten, hengityselinten tai maksan toimintahäiriöstä, ihosairaudesta tai suun tapaturmaisesta vahingoittumisesta.

Useimmiten pahanhajuisen hengityksen syynä on kuitenkin hammaskivi ja sen aiheuttama ientulehdus. Hammaskivestä kärsii yli puolet yli 3-vuotiaista koirista.

Parasta olisikin, jos koiran opettaisi pennusta lähtien siihen, että hampaat puhdistetaan päivittäin koirille tarkoitetulla hammasharjalla ja -tahnalla.

Jos koira ei ole tottunut hampaiden puhdistukseen,  hammaskivi täytyy poistattaa eläinlääkäriasemalla esimerkiksi kerran vuodessa. Hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaiden irtoamiseen tai levittää tulehduksen muualle kehoon.

Vuosittaiseen hammashoitoon tulee varata noin 250 euroa, mutta jos hoidosta laistaa, lasku voi nousta moninkertaiseksi. Suuri operaatio, johon kuuluu hampaiden poistamista, maksaa yleensä muutamasta sadasta ylöspäin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huomaatko, kun koirasi on sairas? Eläinlääkärin neuvoilla tunnistat vakavat oireet

Gekkokaveri

Meillä on gekko joka ei kärsi ongelmista koska sitä ei jalosteta mutta koirien ylijalistus on iso ongelma.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.