Hyvinvointi

Itsekritiikki huonontaa elämänlaatuasi – näin pääset siitä irti

Psykologi Ronnie Grandell neuvoo Irti itsekritiikistä -kirjassaan tapoja, joilla kielteisen itsekritiikin voi vaimentaa.

Mitä enemmän kielteinen itsekritiikki hallitsee mieltä, sitä todennäköisemmin henkilö taistelee kielteisen kokemusten, kuten stressin, ahdistuksen, masennuksen ja syömishäiriöiden kanssa. Lisäksi itsekritiikki heikentää opiskelijoiden tavoitteiden saavuttamista, hidastaa urheilijoiden tuloskehitystä ja lisää vitkuttelutaipumusta.

Tämä käy ilmi Ronnie Grandellin alkuvuodesta 2018 ilmestyneestä Irti itsekritiikistä – Löydä terve suhde itseesi -kirjasta (Tammi). Grandell on myötätuntokeskeiseen psykologiaan erikoistunut työterveyspsykologi, johtajuusvalmentaja ja tietokirjailija.

Ronnie Grandell
Ronnie Grandell. Kuva: Elina Relander © Elina Relander

”Itsekritiikillä tarkoitan soimaavaa, rankaiseva tai hyökkäävää itseen kohdistuvaa kritiikkiä, joka ei anna toivoa paremmasta vaan painaa ihmistä alaspäin tai työntää eteenpäin jatkuvan paineen tunteen tai pelon avulla”, Grandell sanoo kirjassaan.

Itsekritiikki vaikuttaa myös fyysisesti. Se nostaa kehon stressihormonitasoa ja ylläpitää aivoissa jatkuvaa stressi- ja valmiustilaa.

Kielteisestä itsekritiikistä on mahdollista päästä eroon.

Grandell kertoo kirjassaan, että hänen itsekritiikistä irtautuneet asiakkaansa ovat kertoneet saaneensa enemmän itseluottamusta ja rohkeutta, heidän elämänilonsa on lisääntynyt ja elämänlaatunsa parantunut.

Kuulostaa hyvältä. Miten itsekritiikin oppii vaimentamaan?

1. Nimeä itsekritiikki

Ronnie Grandell kehottaa kirjassaan antamaan itsekritiikille nimen. Nimi saa olla humoristinen, myötätuntoa tai lämpöä herättävä. Itsekritiikin voi nimetä esimerkiksi kaikkitietäväksi oraakkeliksi, menneisyyden mietteiksi tai sisäiseksi bulldoggiksi.

Kun puhuttelet kritiikkiä osuvalla nimellä, voit löytää kritiikkiin uudenlaisen suhteen. Seuraavan kerran, kun itsekritiikki nostaa päätään, voit tokaista ”sisäinen bulldoggi tuli taas vierailulle, laitetaanpas se hihnaan”.

2. Hengitä

Stressaantuneena, ärtyneenä tai keskellä itsekritiikkiryöppyä hengitys muuttuu pinnallisemmaksi, tiheämmäksi tai saatat jopa pidättää hengitystäsi.

Grandell kertoo kirjassaan, että toinen hyvä keino itsekritiikin taltuttamiseen on hengityksen tietoinen tasapainottaminen eli hengitysrytmin tasaaminen ja syventäminen. Syvä hengitys laskee kehon stressihormoneja, rentouttaa lihasjännitystä ja herättää aivojen loogisen ajattelun alueet.

3. Siirrä huomio aisteihin

Itsekritiikkiin keskittyminen yleensä vain voimistaa itsekritiikkikierrettä. Siksi huomio kannattaa suunnata muualle, kun kriittiset ajatukset alkavat pyöriä päässäsi.

Saat itsekritiikkiin etäisyyttä, kun siirrät huomiosi tietoisesti kriittisistä ajatuksista ja tunteista aistikokemuksiin. Keskity siihen, mitä näet, kuulet, haistat, maistat ja fyysisesti tunnet, Grandell neuvoo kirjassaan.

Lähde: Ronnie Grandell: Irti itsekritiikistä – Löydä terve suhde itseesi (Tammi 2018)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Itsekritiikki huonontaa elämänlaatuasi – näin pääset siitä irti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.