Terveys

"Luupiikki" eli plantaarifaskiitti kantapäässä aiheuttaa kovaa kipua – tunnista oireet ja lue vinkit kotihoitoon

Kantapääkipua aiheuttava plantaarifaskiitti on yleinen vaiva, joka paranee normaalisti itsekseen. Ortopedi neuvoo, miten vaivan kanssa pärjää.

Plantaarifaskiitti kulkee kansan keskuudessa nimellä luupiikki. Oireilevassa kantapäässä voikin näkyä röntgenkuvassa luupiikki, mutta piikki ei ole kivun aiheuttaja.

Kantapäässä voi olla piikki, joka ei aiheuta kantajalleen mitään ongelmia, mutta yhtä lailla kantapää voi olla kipeä ilman piikkiä. Ortopedi Helka Koivu neuvoo, miten plantaarifaskiitin kanssa pärjää.

Lue myös: Ortopedi vastaa: 10 kysymystä vaivaisenluusta – katso myös ohjeet itsehoitoon

Mikä aiheuttaa plantaarifaskiitin eli luupiikin?

Plantaarifaskiitti on kantaluuhun kiinnittyvän jännekalvon rappeuma, joka muistuttaa tenniskyynärpäätä. Rappeumalle voi olla monta syytä, joista yleensä yhdistyvät rasitus ja iän mukanaan tuoma kuluma.

Ihan nuorilla ei tavatakaan plantaarifaskiittia. Vaiva on yleisin 40–60-vuotiaiden keskuudessa.

Yleisiä aiheuttajia ovat seisomatyö, aktiivinen juoksuharrastus sekä ylipaino. Raskaiden turvakenkien käyttäjillä esiintyy melko paljon plantaarifaskiittia.

Lue myös: Vääränlainen kenkä saa jopa niskat jumiin – näin valitset sopivat kengät

Miten luupiikki eroaa muista kiputiloista?

Plantaarifaskiitti on kantapään kiputiloista yleisin. Siitä kärsii elämänsä aikana noin 10–15 prosenttia ihmisistä.

Kipu eroaa muista kantapään ongelmista: Kipu on yleensä pahimmillaan heti aamulla sängystä noustessa. Kantapäälle voi olla vaikeaa laittaa painoa. Plantaarifaskiittiin liittyy kipua myös lähdettäessä liikkeelle pysähdyksen jälkeen. Kipu ikään kuin hieman turtuu taas liikkeessä.

Muita kantapään ongelmia ovat kantaluun alla olevan rasvapatjan kiputila, joka voi olla kantapäähän kohdistuneen tärähdyksen seurausta. Rasituksesta voivat kipeytyä myös kantaluun alueella olevat limapussit ja akillesjänteen kantaluun kiinnityskohta. Hyvin voimakas rasitus voi aiheuttaa kantaluun rasitusmurtuman, joka kipuilee, kun kantaluuta puristetaan sivuilta.

Millaiset kotikonstit helpottavat kipua?

Kokeile näitä keinoja kotona:

  1. Kipeää kantapäätä kannattaa hieroa varsinkin aamulla, myös pohjetta voi hieroa. Kireä pohjelihas pahentaa vaivaa, joten pohkeita kannattaa venytellä säännöllisesti.
  2. Plantaarifaskiitin hoitoon on kehitetty lasta, jota pidetään jalassa yöllä. Kaikki eivät kuitenkaan pysty käyttämään lastaa, sillä se voi tuntua häiritsevältä ja vaikeuttaa nukkumista.
  3. Plantaarifaskiitin takia ei tarvitse vältellä liikkumista. Kenkään voi hankkia pehmusteen, jos tuntee sen helpottavan astumista. Ensimmäiset kaksi viikkoa voi kuitenkin liikkua hieman normaalia varovaisemmin, jos vaiva on kovin akuutti.
plantaarifaskiitti aiheuttaa kovaa kipua kantapäässä

Voiko plantaarifaskiittia ehkäistä tulevaisuudessa?

Mikäli kantakipuun liittyy pohjekireyttä, pohkeita kannattaa venytellä säännöllisesti. Tämä kannattaa pitää mielessä varsinkin, kun on kerran sairastanut plantaarifaskiitin.

Lisäksi tulee kiinnittää huomiota kenkiin. Jalkineet kannattaa valita jalan mallin mukaan. Paras kenkä tuntuu jalassa tukevalta, se ei purista ja siinä on hyvä iskunvaimennus. Monelle sopii kenkä, jossa on pari senttiä korkoa kannan alla ja reilusti tilaa varpaille.

Lue myös Anna.fi: Plantaarifaskiitti oireilee usein salakavalasti aamuisin – tunnista piinallisen kantapääkivun syyt ja hoida vaivaa oikein

Milloin luupiikki on syy mennä lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos kipu on voimakas. Plantaarifaskiitin erottaa yleensä muista kantakivuista, mutta jos taustalla on jotain muuta, voi olla tarvetta lääkärin hoidolle.

Plantaarifaskiitin takia jalkaa ei leikata juuri koskaan. Leikkausta harkitaan ainoastaan siinä tapauksessa, jos pohje on rakenteellisesti hyvin kireä.

Voiko kortisonipiikistä olla apua luupiikin kipuihin?

Kortisonipiikki vie kantakivun pois, vaikka plantaarifaskiitissa ei olekaan kyse tulehduksesta. Kortisonipiikkiä ei kuitenkaan yleensä harkita ihan alkuvaiheessa, sillä sen riskinä on rasvakuolio, mikäli piikki osuukin väärään paikkaan. Kortisoni voi myös aiheuttaa jännerepeämää, vaikka tämä onkin kantapään kohdalla harvinaista.

Jos kantapää on ollut noin kuusi viikkoa niin kipeä, ettei sille voi astua, kortisonipiikkiä kannattaa harkita. Kortisoni tuo avun noin neljäksi viikoksi.

Paraneeko luupiikki koskaan kokonaan?

Plantaarifaskiitille ei oikeastaan ole muuta parannuskeinoa kuin aika. Se alkaa, vaivaa aikansa ja paranee lopulta itsekseen. Joillain vaiva kestää pari viikkoa, toisilla taas jopa puolitoista vuotta. Plantaarifaskiitin voi myös saada uudelleen parantumisen jälkeen tai se voi vaivata ajoittain.

Kommentoi

Kommentoi juttua: "Luupiikki" eli plantaarifaskiitti kantapäässä aiheuttaa kovaa kipua – tunnista oireet ja lue vinkit kotihoitoon

Vellu

Kun tosta vaivasta lukee eri lähteistä,Niin puhutaan kalvojänteestä tai jännekalvosta,kumpi se nyt on ja joissain mainitaan et johtuu tulehduksesta ja joissain taas ei,miten voi olla niin eritietoa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.