Terveys

Kivistääkö selkä aamuisin? 7 vinkkiä: Näin valitset sopivan patjan

Vietät sängyssä noin kolmasosan elämästäsi, joten hyvän patjan valintaan kannattaa todella käyttää aikaa ja vaivaa. Kokosimme ohjeet, joiden avulla pärjäät vuodekaupoilla.

Hyvä patja tukee nukkujaa parhaalla mahdollisella tavalla. Kun vuode on kunnossa, uni on rauhallista ja virkistävää.

Ota nämä tekijät huomioon patjaostoksilla:

1. Pyydä asiantuntija avuksi

Erilaisia patjoja on paljon, joten pelkästään sopivan patjan etsimisen aloittaminen saattaa tuntua haastavalta. Ennen kuin lähdet turhautuneena testaamaan erilaisia patjoja, kannattaa turvautua myyjän apuun.

Myyjä tuntee liikkeen patjamalliston parhaiten, ja osaa auttaa sopivan patjan valinnassa. Voit miettiä omia tarpeitasi jo ennen kuin lähdet ostoksille: Olitko tyytyväinen vanhaan patjaasi? Mikä siinä oli hyvää, mikä huonoa? Onko sinulla kipuja tai muita fyysisiä ongelmia, joihin etsit apua uudesta patjasta?

Erilaisten patjatyyppien lisäksi myös patjojen materiaalit vaihtelevat. Nyrkkisääntö on, että mitä painavampi patja, sen laadukkaampi materiaali. Muista kertoa myyjälle, jos olet kova hikoilemaan, sillä kaikkien patjojen ilmanvaihto ei toimi yhtä hyvin. Esimerkiksi viskoelastinen tai vaahtomuovipatja muotoutuu kehon lämmön vaikutuksesta, mutta voi myös tuntua hiostavalta.

2. Tärkeintä on vartalon optimaalinen tuki

Olennaisinta patjan tai patjayhdistelmän valinnassa on se, että nukkujan vartalo saa optimaalista tukea. Tällöin vartalo pysyy hyvässä asennossa, ja uni on rauhallista. Hyvä patja tukee kehoa erityisesti selällään ja kyljellään nukuttaessa, jolloin nukkuja ei tunne tarvetta kääntyillä.

Sopiva patja antaa periksi lantion ja olkapään alueelta, mutta tukee kuitenkin vyötärön alueelta kyljellään nukkuessa. Lannerangan luonnollisen notkon tulee säilyä, jolloin lantio painautuu patjan sisään.

Jos käytössä on ollut pehmeä patja, usein ajatellaan, että kova patja korjaa kivut ja antaa hyvän tuen. Tämä ei pidä yksiselitteisesti paikkaansa. Kova patja ohjaa helposti nukkumaan kylki-vatsa-asennossa, mikä voi aiheuttaa uneen levottomuutta ja kipuja niska-hartiaseudulla. Selkäkivuista kärsivä saattaa hyötyä kaikkein parhaiten puolipehmeästä patjasta.

Hyvä patja antaa hyvät unet.

3. Pariskunta hyötyy erillisistä patjoista

Pariskunnan osapuolet ovat usein erikokoisia. Tämän takia on usein mahdotonta, että sama patjayhdistelmä toimisi täydellisesti pariskunnan molemmille osapuolille.

Paino vaikuttaa patjan valintaan, joten molemmilla nukkujilla kannattaa olla oma patja. Sängystä saa yhtenäisen yhteisellä petauspatjalla. Jos toinen tai molemmat nukkujista häiriintyvät unen aikana helposti, kannattaa hankkia kokonaan erilliset sängyt. Näin yhden liikkeet eivät vaikuta niin voimakkaasti toiseen nukkujaan.

4. Hinta ei kerro kaikkea

Laadukkaan sängyn hinta kipuaa helposti satoihin euroihin, joten kyseessä ei ole aivan pieni sijoitus. Laadukkaat ja kestävät materiaalit maksavat enemmän kuin huonolaatuiset materiaalit. Joskus lisää hintaa tuo pelkästään tunnettu tuotemerkki, joten korkea hinta ei suoraan paljasta, miten laadukas patja on kyseessä.

Vaikka laadukkaasta patjasta kannattaa olla valmis maksamaan, hinta ei paljasta koko totuutta. Myös edulliset patjat ovat pärjänneet hyvin vertailuissa, joten kannattaa luottaa omaan tuntumaan patjaa testatessa.

5. Testaa patja liikkeessä ja kotona

Patja tulee testata ilman päällysvaatteita ja kenkiä asentoja vaihdellen. Lyhyen testauksen aikana voi olla vaikeaa saada kunnollista tuntumaan, joten testaamista kannattaa jatkaa kotona, jos mahdollista.

Patjalla voi olla muutaman kuukauden rahat takaisin -takuu, mikäli huomaatkin, että olet tehnyt väärän valinnan. Kaikki liikkeet eivät tarjoa tällaista takuuta, joten patja kannattaa testata jo liikkeessä myyjän avustuksella mahdollisimman hyvin.

Hyvä patja antaa hyvät unet.
Patja kannattaa testata perusteellisesti – ei ehkä kuitenkaan hyppimällä.

6. Tarvitaanko petauspatjaa lainkaan?

Petauspatjan tehtävä on antaa vuoteeseen miellyttävää pintapehmeyttä. Lisäksi se parantaa vuoteen hygieenisyyttä. Kannattaakin valita sellainen petauspatja, jonka päällisen voi irrottaa ja pestä.

Petauspatjalta toivotaan paljon silloin, kun alla olevan patjan jousitus tai muut ominaisuudet ovat pielessä. Huonoa patjaa yritetään parantaa hankkimalla kova petauspatja. Tällöin petauspatja ei täytä tärkeintä tehtäväänsä, vaan tekee sängystä kovan tuntuisen.

Jos vuoteesi kaipaa ryhtiä, panosta petauspatjaan, jonka sisus on suunniteltu juuri tähän tarpeeseen. Petauspatja on kasattu kerroksittain erilaisista materiaaleista, jotka mahdollistavat ryhdikkään, mutta pehmeän tuntuman.

Lue myös: Petauspatja on tärkeä erityisesti 2 syystä – fysioterapeutti kertoo, miten ostat täydellisen petarin

7. Muista myös huoltaa vuodetta

Patja pysyy säännöllisen huollon avulla pidempään käyttökelpoisena. Myös vuoteen puhtaus ja raikkaus on olennainen osa miellyttävää unta.

Patja ei ole ikuinen. Vaihda patja uuteen, kun vuoden tuntuu epämukavalta tai sen ominaisuudet ovat selkeästi heikentyneet. Esimerkiksi kuopalle painunut patja on parhaat päivänsä jo nähnyt.

Lähteet: Jenni Ahopelto, Paranna untasi – opas nukkumisergonomiaan, Fitra; Jysk; Selkäkanava

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kivistääkö selkä aamuisin? 7 vinkkiä: Näin valitset sopivan patjan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.