Hyvinvointi

Lääkitsetkö pahaa mieltä sokerilla? Opi tunnistamaan tapasi ja pääse eroon sokerin tunnesyömisestä

Sokeririippuvuus voi olla merkki tukahdetuista tunteista. Sokerikoukusta voi kuitenkin päästä irti kohtaamalla mielensä möröt – lue viisi vinkkiä!

Väsyttää ja kahvimuki kaatui. Tuli kiukuteltua puolisolle aamulla ja työkaverikin mulkaisi ikävästi. Olenpa ansainnut pullan. Ja iltapäivällä karkkipussin, kun on vieläkin vähän paha mieli.

Kuulostaako tutulta? Moni palkitsee itsensä sokerisella herkulla pettymyksen jälkeen. Joku syö namuja väsymykseen, toinen palkitakseen itsensä hyvästä suorituksesta. Onko kyse sokeririippuvuudesta?

Sokeri turruttaa tunteita ja harhauttaa ajatukset

Sokerista haetaan turvaa ja hyvää oloa. Samalla sillä turrutetaan tunteita. Niitä kun ei mielellään suomalaisessa kulttuurissa näytetä avoimesti.

”Erityisesti työelämässä ajatellaan, että vaikeat tunteensa osoittavat ihmiset ovat heikkoja ja kykenemättömiä. Tämä johtaa siihen, että tunteita ei käsitellä vaan etsitään tapoja pitää ne hallinnassa. Sokerin aiheuttama hyvänolon tunne on siinä yleinen keino,” hyvinvointi- ja tunnevalmentaja Elina Jaatinen kertoo.

Sokerin avulla ihminen huijaa itseään hetkellisesti. Makea herkku harhauttaa ajatukset.

”Sokeri vie kulman tunteilta, se piilottaa ne alleen ja turruttaa ääripään. Se tuo ikään kuin tunteen päälle sumuverhon ja samalla harhan hetkellisestä mielihyvästä”, Jaatinen pohtii.

Sokeriaddiktio voi kummuta traumasta

Pahaa mieltä lievitetään usein sokerilla tiedostamatta. Käytösmallin voi laukaista jokin traaginen koettelemus, kuten läheisen kuolema tai avioero, mutta myös moni pienempi asia kuten uupumus, tyytymättömyys työelämässä tai parisuhteessa, taloudelliset vaikeudet tai huoli läheisistä.

”Jos ihminen on ollut esimerkiksi koulukiusattu ja kokee samanlaista poissulkemista myöhemmin työyhteisössä, se voi laukaista samoja tunnetiloja ja käytösmalleja jopa tiedostamatta. Jos lapsena haki turvaa pullasta ja namuista, sen tekee todennäköisesti myös aikuisena”, Jaatinen summaa.

Sokeri on siis ikään kuin laastari, joka mätkäistään haavan päälle, mutta varsinaista haavaa ei hoideta. Sokeri assosioidaan usein lapsuuteen, ihaniin hetkiin ja juhliin.

”Itselleni sokeri oli lapsena turvapaikka, koska sitä kautta sain hetkellisen mielihyvän. Pitkään himoitsin sokeria alitajuisesti siksi, että sokeri toi hyvän fiiliksen – se loi harhan, että kaikki on ok, vaikka vaikeat tunteet jylläsivät sisälläni ja tarvitsin keinoin hillitä niitä”, Jaatinen kertoo.

Sokerin tunnesyömisestä voi opetella eroon ottamalla niskalenkin tunteista, joita yrittää pimittää itseltään – siis kohtaamalla tunteensa.

5 vinkkiä, joilla pääset eroon sokerin tunnesyömisestä

  1. Mieti, tunnistatko päivän aikana kokemiasi tunteita. Mikä aiheuttaa sinulle hyvää mieltä, mikä pahaa?
  2. Kiinnitä huomiota, mitä tapahtuu juuri ennen sokerin syöpöttelyä? Mikä on se asia, joka saa sinut herkuttelemaan? Tuleeko mieleesi jokin ikävä muisto, ahdistutko vai puhuuko joku sinulle rumasti? Missä tunnetilassa teet päätöksen? Jos palkitset itsesi karkkipussilla, niin mieti miksi koet tarvitsevasi makeisia palkinnoksi?
  3. Tiedosta, että kokonaisen suklaalevyn ahmiminen aiheuttaa hallaa vain sinulle, ei ihmiselle joka on pahoittanut sinun mielesi.
  4. Mieti, mikä muu asia voisi tehdä sinulle paremman mielen kuin herkut? Auttaisiko pieni happihyppely ulkona? Kumppanin halaus? Puhelu tai tekstiviesti ystävälle?
  5. Tunnusta negatiiviset tunteesi, niitä ei tarvitse pitää jemmassa itseltään. Pyydä ystävältäsi tukea, jos tilanne on vaikea. Sano mieltäsi painavat asiat ääneen.

Lue lisää: Suitsi makeanhimo ja vähennä sokerinkulutusta – näin onnistut! Leivo ilman sokeria – katso 8 ohjetta Ryppyjä, juonteita ja selluliittia – Näin sokeri vanhentaa ihoasi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lääkitsetkö pahaa mieltä sokerilla? Opi tunnistamaan tapasi ja pääse eroon sokerin tunnesyömisestä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.