Hyvinvointi

Mammografia pelottaa naisia turhaan – kysyimme rintasyöpäseulonnan eduista lääkäriltä

Mammografiaa on turha aristella. Hetken epämukavuus on pieni hinta siitä, että mahdollinen rintasyöpä löydetään ajoissa.

Sain kutsun rintasyöpäseulontaan. Kannattaako mennä?

Ehdottomasti kannattaa! Seulonnan avulla syöpä voidaan löytää varhaisessa vaiheessa, kun kasvain on vielä niin pieni, että sitä ei tunne käsin tunnustelemalla, eikä se aiheuta oireita. Mitä aikaisemmin tauti todetaan, sitä parempi on ennuste parantumisesta.

Rintasyöpää seulotaan mammografiakuvauksella. Siinä rinnat puristetaan levyjen väliin ja niistä otetaan röntgenkuvat, yleensä useammasta suunnasta.

Suomessa kunnat tarjoavat maksuttomia seulontoja nykyään kaikille 50–69-vuotiaille naisille. Kutsu tulee joka toinen vuosi.

Pitäisikö varmuuden vuoksi käydä mammografiassa omalla rahalla useammin? Tai aloittaa aiemmin?

Tutkimusten mukaan kahden vuoden väli on yleensä riittävä, sillä syöpä harvoin kehittyy niin nopeasti. Jos naisella on korkea riski sairastua rintasyöpään esimerkiksi geenivirheen vuoksi, häntä toki tutkitaan useammin. Hänelle voidaan tuolloin tehdä rintojen magneettikuvaus. Se on kallis, mutta herkkä kuvantamistapa rintasyövän toteamiseen.

Alle 50-vuotiaille ei yleensä suositella mammografiaa vain varmuuden vuoksi. Alle 40-vuotiailla rintasyöpä on hyvin harvinainen. Jos on oireita, esimerkiksi uusia kyhmyjä, veristä tai kirkasta vuotoa tai nännipihan ihottumaa, lääkäri voi ohjata tutkimukseen. Niinpä rintojen omatoimista, joka kuukautista tutkimista suositellaankin kaikenikäisille. Kun tuntee omat rintansa, huomaa helpommin niissä tapahtuvat muutokset.

Aina niitä ei kuitenkaan voi havaita. Joka neljäs rintasyöpä löytyy mammografiassa, vaikka nainen ei ole itse huomannut rinnoissaan minkäänlaisia muutoksia.

Rintojen tutkiminen

Mitä sitten, jos mammografiassa löytyy jotain poikkeavaa?

Normaalista testituloksesta postitetaan vastaus kotiin. Jos löydetään jotain epäilyttävää, kutsutaan puhelimitse jatkotutkimuksiin.

Rinnoista otetaan tällöin yleensä lisäkuvia mammografialla, ja rinnat tutkitaan vielä ultraäänellä. Toisinaan rinnoista otetaan neulalla näytteitä. Jos kasvain on löydetty, mutta sen laadusta ei ole varmuutta, siitä otetaan koepala.

Rintasyöpätutkimus

Seulontoihin osallistuneista 2–3 sadasta kutsutaan jatkotutkimuksiin. Useimmilla heistä muutos osoittautuu lisätutkimuksissa hyvänlaatuiseksi, eikä sille tarvitse tehdä mitään. Pahanlaatuisiksi, eli syöväksi, osoittautuu muutoksista puoli prosenttia.

Mammografiassa saa röntgensäteilyä. Pitääkö siitä olla huolissaan?

Ei tarvitse. Säteilyannos on varsin pieni. Yli 50-vuotiaan rinta ei myöskään ole enää niin sädeherkkä, kuin nuoremman, joten sekin vähentää riskiä.

Myöskään puristuksesta ei tarvitse olla huolissaan. Siitä aiheutuu korkeintaan ohimenevä mustelmaa, sitäkin harvoin.

Onko mammografia aina kivuliasta? Mikä siihen vaikuttaa?

Mammografiassa rinta litistetään levyjen väliin. Puristuksen täytyy olla tiukka, jotta kuvista saadaan tarkat. Rintojen arkuudessa on eroja, eikä kuvaus satu kaikkia. Niitä, joista puristus tuntuu kivuliaalta, voi lohduttaa tieto, että puristus kestää vain pienen hetken.

Rintasyöpätutkimus, mammografia

Koska rinnat ovat usein muutenkin arat ennen kuukautisia, kannattaa mammografiaan tulla mieluummin kuukautisten jälkeen. Kipuun voi myös halutessaan ottaa etukäteen särkylääkettä.

Uudemmat kuvauslaitteet ovat anatomisesti paremmin suunniteltuja, joten ne tuottavat aiempaa huomattavasti vähemmän kipua.

Joissakin paikoissa on käytössä myös 3D-mammografia, eli tomosynteesikuvaus. Se on hyvä lisä erityisesti tiivistä rintakudosta kuvattaessa. Välttämätön se ei ole.

Mikä merkitys on kuvaajan taidolla?

Hyvä röntgenhoitaja osaa asetella kuvattavan rinnan kuvauslevylle niin, että koko rinta saadaan mukaan ja oikeassa asennossa. Se vaatii kokemusta ja ammattitaitoa, samoin kuin kuvien tulkinta.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa löydetään yli 4 000 rintasyöpätapausta vuodessa. Riski suurenee iän myötä: noin puolet syövistä löydetään yli 60-vuotiailta.

Nykyään yhdeksän kymmenestä rintasyöpään sairastuneesta on elossa vielä viiden vuoden päästä. Tästä saamme kiittää tehokkaita hoitoja ja varhain tehtyjä diagnooseja.

Miksi rinnat tutkitaan toisinaan myös ultraäänellä?

Mammografia on yli 30-vuotiailla ensisijainen kuvantamistapa, jota voidaan täydentää ultraäänellä. Ultraäänellä pystyy erottamaan esimerkiksi nesterakkulat kiinteistä kasvaimista. Jos rintojen kudos on hyvin tiivistä, kuten nuorilla usein, ultraääni voi näyttää kasvaimen hyvin. Sen sijaan mikrokalkit, jotka ovat toisinaan syövän ainoa ilmenemismuoto, eivät välttämättä näy ultraäänellä lainkaan.

Ultraäänitutkimusta ei tehdä seulonnoissa kaikille, vaan ainoastaan tarpeen mukaan lisätutkimuksena.

Ohjeita rintojen omatarkkailuun löytyy esimerkiksi osoitteesta: tunnerintasi.fi.

Rintasyöpä, mammografia

Asiantuntijoina ylilääkäri Katja Hukkinen Naistenklinikan röntgen, HUS-kuvantaminen sekä seulontajohtaja Tytti Sarkeala, Suomen Syöpärekisteri

Juttu on julkaistu Kotiliesi 10/2017 -lehdessä.

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista:

Pelkäätkö, että mammografia sattuu? 9 faktaa, jotka helpottavat pelkoasi

Nainen 40: Anna aikaa itsellesi – ja kiinnitä huomioita näihin terveysasioihin

Nainen 50 vuotta – tiedätkö, miten sinun tulisi vaalia juuri nyt terveyttäsi? Lue asiantuntijan ohjeet

Milloin luomesta pitää huolestua? Näin tunnistat ihosyövän – katso kuvat ja lue oireet

Näin suojaudut punkeilta – estä borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus tehokkaasti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mammografia pelottaa naisia turhaan – kysyimme rintasyöpäseulonnan eduista lääkäriltä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.