Hyvinvointi

Uskalla elää pelottomasti - 10 muutosta, jotka tekevät sinusta rohkeamman

Kaikki eivät ole luonnostaan riskinottajia, mutta arkakin voi opetella rohkeutta. Aloita mukavuusrajojesi venyttäminen arkirutiineista ja pyri eroon vanhojen virheiden murehtimisesta, sillä tärkeintä on se, mitä teet nyt.

Pelokkuus johtuu usein vanhojen virheiden ja tulevaisuuden murehtimisesta. Rohkeusharjoitukset kannattaakin aloittaa muuttamalla ajatusmallejaan, esimerkiksi välttämällä ylianalysointia. Jos heittäytyminen pelottaa, riko ensin pieniä rutiinejasi ja opettele jämäkkyyttä harrastuksissa ja töissä.

Nämä 10 muutosta auttavat sinut turvallisesti kohti rohkeampaa elämää:

1. Älä analysoi, vaan tee

Mitä jos epäonnistun? Jos nolaan itseni ja kaikki tuhoutuu? Epävarmat ihmiset ovat usein herkkiä pohdiskelijoita, jotka käyttävät runsaasti aikaa murehtimiseen.

On hyvä olla harkitsevainen, mutta ylianalyyttisyys lietsoo pelkoja. Asioiden ajatteleminen on usein ahdistavampaa kuin niiden tekeminen. Älä pohdi ja esivalmistele jokaista siirtoasi loputtomasti, vaan tartu toimeen.

Fyysinen toiminta katkaisee analysointikierteen tehokkaasti. Liiku, siivoa tai kokkaa. Keskity tekemiseen äläkä mieti, oletko kömpelö tai hidas.

2. Riko arkirutiinejasi

On luonnollista, että suuret muutokset jännittävät. Sinun ei tarvitse hypätä heti tuntemattomaan, vaan voit kasvattaa rohkeuttasi rikkomalla rutiinejasi. Mausta ruoka uudella tavalla, hymyile tuntemattomalle ja katso scifiä, vaikka olisit komedioiden ystävä.

3. Tee päivittäin jotain voimauttavaa

Tee joka päivä jotain, josta sinulle tulee itsevarma olo. Yhden itseluottamus kasvaa, kun yllä on lempivaate ja huulissa punaa. Toinen saa voimaa juoksulenkistä ja kolmas tuulettaa, kun sudoku ratkeaa sukkelasti.

4. Älä vietä aikaa lannistajien kanssa

Negatiiviset ja kyyniset ihmiset ruokkivat epävarmuutta. Jos ystäväsi kyseenalaistaa jatkuvasti kykysi, suhteessanne ei ole tukea ja empatiaa. Älä roiku velvollisuudentunnosta ihmissuhteissa, jotka latistavat itsetuntoasi.

5. Vältä yleistävää ajattelua

Epäonnistuminen ei ole enne. Se ei merkitse sitä, että tulisit epäonnistumaan aina ja kaikessa.

Harva asia on myöskään täydellinen moka tai menestys. Suurin osa yrityksistämme onnistuu osittain, ja voimme oppia jotakin asioista, jotka eivät toimineet. Muistuta itseäsi tästä, kun olet luisumassa jyrkkään ja yleistävään ajatteluun.

6. Keskity virheiden sijaan onnistumisiin

Tavallisesta päivästä voi löytää lukuisia onnistumisia. Et kuitenkaan näe niitä, jos keskityt virheisiin tai ajattelet, että onnistumisten pitää olla järisyttävän suurta.

Mieti päivän päätteeksi, missä onnistuit. Selvititkö töissä pulman tai piristitkö väsynyttä ystävääsi? Onnistuiko pasta täydellisesti? Käännä huomiosi tietoisesti onnistumisiin, kun alat epäillä itseäsi.

7. Elä nykyhetkessä

Menneisyyden ja tulevaisuuden murehtiminen nakertaa rohkeutta. Vatvominen vie myös energiaa, joka kannattaisi keskittää nykyhetkeen.

Keskittymisharjoitukset, kuten syvä hengitys ja meditaatio, auttavat ankkuroimaan ajatukset tähän hetkeen. Myös pallopelien ja aerobicin kaltainen reipas liikunta pakottaa kehon ja mielen keskittymään.

8. Määrittele arvosi ja ole niille uskollinen

Kritiikki ja virheet eivät luhista sinua, kun tiedät toimineesi arvojesi mukaan. Listaa asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä, esimerkiksi rehellisyys, avoimuus tai merkityksellinen työ. Arvojesi tunteminen on askel kohti itsesi näköistä elämää.

Jos rehellisyys on tärkeä arvosi, rohkaistu kertomaan mielipiteesi, vaikka muut olisivat eri mieltä. Jos haluat edetä urallasi, kieltäydy töistä, jotka kuormittavat, mutta eivät kehitä.

9. Näytä tunteesi, vedä rajasi

Tunteiden ilmaiseminen on vapauttavaa. Kun kerrot mielipiteesi, tunnet olevasi aktiivinen toimija, et muiden pelinappula.

Opettele itseilmaisua ja jämäkkyyttä työpaikalla ja harrastuksissa Kun uskallat kieltäytyä talkootöistä, rohkaistut sanomaan ei myös tiukemmissa tilanteissa.

10. Älä häpeä pelkoa ja virheitä

Rohkeakin ihminen saa pelätä ja surra epäonnistumisiaan. Pelko kertoo harkitsevaisuudesta ja suru siitä, että pieleen mennyt asia oli sinulle tärkeä.

Suhtaudu sallivasti kaikkiin tunteisiisi. Olennaista on se, ettet anna pelolle ylivaltaa. Se, että myönnät pelkääväsi, on rohkea teko.

Lähteet: Lifehacker, Psychologies, Studio 55, Suomen Mielenterveysseura

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uskalla elää pelottomasti - 10 muutosta, jotka tekevät sinusta rohkeamman

Sinun täytyy kommentoidaksesi.