Nukutko lemmikkisi kanssa? Punkki voi siirtyä eläimestä ihmiseen

Kesä ja punkkikausi ovat parhaimmillaan. Moni välttää heinikoita puutiaisten pelossa, mutta verenimijät voivat siirtyä ihmiseen myös lemmikistä.

Vaikka ei itse liikkuisi heinikossa, punkki voi siirtyä ihmiseen lemmikkieläimestä, esimerkiksi koirasta tai ulkona vapaana liikkuvasta kissasta.

Kysyimme asiantuntijoilta, miten punkkien siirtymistä eläimestä ihmiseen voi estää. Entä uskaltaako koiran kanssa edes nukkua kesäaikaan samassa sängyssä?

Voiko puutiainen siirtyä lemmikistä ihmiseen?

Voi. Puutiainen voi siirtyä eläimestä toiseen tai eläimestä ihmiseen, kunnes se ottaa kiinni ihoon. Kiinnityttyään ihoon se ei enää irrota otettaan eläimestä. Punkki saattaa mönkiä pitkäänkin koiran tai kissan pitkässä ja paksussa turkissa, missä se etsii otollista ruokapaikkaa lemmikin iholta.

Kuinka usein ihmisiltä löytyy lemmikeiltä tulleita punkkeja?

Sitä on vaikea sanoa, sillä tutkimustietoa ei juuri ole. Harva ihminen osaa sanoa, mistä puutiainen on tarttunut omaan ihoon. Todennäköisesti punkkeja siirtyy kotieläimistä ihmiseen vain harvoin.

Punkki tarttuu heinikostaVoiko punkki tarttua myös villieläimistä?

Puutiaiset eivät hyppää tai lennä, vaan ne ryömivät heiniä, turkkia tai ihoa pitkin. Siksi on hyvin epätodennäköistä, että ne tarttuisivat ihmiseen villieläimestä. Luonnonvaraiset eläimet kyllä saattavat kantaa lukuisia punkkeja.

Millaisissa tilanteissa punkki siirtyy?

Punkki voi siirtyä eläimestä ihmiseen vain läheisessä kontaktissa. Puutiainen pääsee siirtymään, jos esimerkiksi halailet koiraa tai rapsuttelet kissaa sylissäsi. Myös lemmikkien kanssa nukkuminen samassa sängyssä on punkille otollinen tilanne siirtyä ihmiseen. Esimerkiksi lattialta punkki tuskin tarttuu.

Miten punkin siirtymisen voi estää?

Paras on tehdä punkkisyyni aina, kun eläin on liikkunut ulkona. Lemmikin voi esimerkiksi harjata kevyesti ulkoilun jälkeen. Punkkisyyni on syytä tehdä myös itselleen, jos liikkuu alueilla, joissa puutiaisia ja niiden levittämiä tauteja on havaittu.

Auttavatko eläimille tarkoitetut punkinestoaineet?

Punkinestoaineet ehkäisevät puutiaisten tarttumista lemmikin iholle. Eläimen turkkiin ne kuitenkin saattavat tarttua,  ja siitä ne voivat  siirtyä edelleen ihmiseen. Punkkipannoista voi olla apua, sillä ne sekä karkottavat että tappavat punkkeja.

Lähteet:

Eläintautibakteriologia ja patologia -tutkimusyksikön johtaja Antti Oksanen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Lääketieteen asiantuntija Heidi Åhman, Pfizerin Punkkiklinikka

Lue lisää punkeista:

Mistä tunnistaa punkin levittämän borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen?
Näin suojaudut punkeilta – estä borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus tehokkaasti
Video: Vältäthän nämä yleiset virheet punkin poistossa?

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Hanna Koivisto
Kuvat: istockphoto ja om-arkisto

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti