Hyvinvointi

Onko sinulla väärä diagnoosi? LADA-diabetes on sekoitus ykkös- ja kakkostyyppiä

LADA-diabetes on aikuisena puhkeava autoimmuunisairaus, joka sekoitetaan usein tyypin 2 diabetekseen. LADA etenee kuitenkin nopeammin, ja hoidoksi voidaan tarvita myös insuliinipistoksia.

Noin yhdellä kymmenestä aikuisiän diabeetikoksi diagnosoidulla on todellisuudessa LADA-diabetes. Se on autoimmuunisairaus, jossa on sekä ykkös- että kakkostyypin diabeteksen piirteitä.

Tyypin 1,5 diabetekseksikin kutsuttu LADA (latent autoimmune diabetes eli aikuisiän piilevä autoimmuunidiabetes) vaatii joskus erilaista hoitoa kuin tyypin 2 diabetes. Väärin hoidettuna sairaus voi aiheuttaa vakavia seurauksia, kuten sairaalahoitoa vaativan happomyrkytyksen.

LADA syntyy kuten tyypin 1 diabetes

Diabetes on yleisnimi sairauksille, joissa verensokeri kohoaa pysyvästi. Diabeetikon veren glukoosipitoisuus on 8 tunnin paaston jälkeen vähintään 7 mmol/l ja aterian jälkeen yli 11 mmol/l.

Ykköstyypin diabetes diagnosoidaan lapsena tai nuorena, ja taustalla on autoimmuunisairaus. Se tuhoaa haiman beeta-soluja, jotka tuottavat insuliinia, ja verensokeri nousee. Kun ihmisellä epäillään ykköstyypin diabetesta, häneltä mitataan GAD-vasta-aineet, jotka paljastavat autoimmuunisairauden.

Kakkostyypin eli aikuisiän diabetes kehittyy hitaammin, ja se todetaan yleensä yli 40-vuotiaana. Puhdas tyypin 2 diabetes ei ole autoimmuunisairaus, eikä veressä ole siihen viittaavia vasta-aineita. Kehossa on usein paljon sisäelinrasvaa, joka heikentää insuliinin toimintaa. Myös perimä altistaa sairaudelle.

Kakkostyypissä haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti tai insuliinia ei erity tarpeeksi. Insuliinintuotanto voi vuosien saatossa hiipua täysin.

LADA-diabetes on monessa mielessä tyyppien 1 ja 2 sekoitus. Se on autoimmuunitaustainen sairaus, joka todetaan yleensä aikuisiässä. LADA voi kuitenkin puhjeta jo reilusti alle 40-vuotiaana.

Ensimmäiset oireet muistuttavat usein kakkostyypin diabetesta: paastosokeri on koholla, aterian jälkeen väsyttää, jatkuva jano ja pissahätä vaivaavat. Kakkostyypin tavoin LADA-diabeteksen oireet voivat olla aluksi niin lieviä, että nuutunut olo tulkitaan normaaliksi väsymykseksi.

Uni muuttuu iän myötä kevyempään suuntaan.

Outo oireilu vaatii vasta-ainetestin

LADA-diabetes voidaan diagnosoida väärin, jos diagnoosissa keskitytään liikaa ihmisen ikään ja painoon. Aikuisiän diabetes yhdistetään yli 40 vuoden ikään ja ylipainoon. Ykköstyypin diabeteksen taas ajatellaan puhkeavan nuorena, eivätkä sitä sairastavat ole aina ylipainoisia.

LADA-diabeetikon ikä ja paino voivat olla mitä tahansa näiden tunnuspiirteiden väliltä. Niin ylipainoinen keski-ikäinen kuin hoikka parikymppinenkin voivat sairastaa LADA:a.

Painon ja iän tuijottamisen sijaan tärkeintä on tutkia, onko veressä GAD-vasta-aineita. Myös kilpirauhassairauden pitäisi soittaa lääkärin hälytyskelloja. Kun kehossa jyllää yksi autoimmuunisairaus, toinenkin puhkeaa helpommin, esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta.

juostaan

LADA-potilas tarvitsee yksilöllistä hoitoa

LADA-diabeteksen oireiden vaihtelevuus ja piilevyys vaikeuttavat sen hoitamista. Jos vasta-aineita ei mitata ja diabetes luokitellaan kakkostyypiksi, sairautta voidaan hoitaa väärin.

Kakkostyypin diabeteksen hoitokeinot, kuten terveelliset elämäntavat ja verensokeria alentavat tabletit eivät aina pidä LADA:aa kurissa. Potilas voi tarvita myös insuliinipistoksia.

Vaikka LADA-diabetes olisi aluksi lievä, insuliiniaineenvaihdunta voi heikentyä nopeasti. Riski kasvaa, jos insuliinihoitoa ei aloiteta ajoissa. Pahimmillaan väärin hoidettu LADA voi aiheuttaa ketoasidoosin eli happomyrkytyksen. Jopa tajuttomuuteen johtava myrkytystila vaatii insuliinihoitoa sairaalassa.

Kaikki LADA-diabeetikot eivät kuitenkaan tarvitse insuliinia. Hoidoksi voivat riittää kakkostyypin keinot eli terveellinen ruokavalio, liikunta, laihduttaminen ja tablettihoito. Tällöin insuliinipistoksia ei tarvitse aloittaa varmuuden vuoksi, sillä niiden ei ole todettu pidentävän haiman oman insuliinituotannon kestoa. Insuliinihoitoa ei kuitenkaan saa lykätä, jos muut hoitotavat eivät tehoa.

terveellinen ruokavalio ehkäisee syöpää

Älä lykkää lääkäriin menoa

Perinnöllisyys altistaa kaikille diabetestyypeille. Jos suvussa on diabetesta, sairauteen viittaavat oireet kannattaa tutkituttaa ajoissa.

Varoittavia oireita ovat esimerkiksi outo laihtuminen ja keskivartalolihavuus, jatkuva jano ja pissahätä, väsymys etenkin aterian jälkeen, heikotus, jalkojen tuntohäiriöt, ihomuutokset ja näköhäiriöt.

Jos LADA-diabeteksen hoito aloitetaan ajoissa, eikä haiman insuliinintuotanto ole täysin ehtynyt, sairaus saadaan helpommin hallintaan kuin ykköstyyppi. LADA voi jäädä vuosiksi remissiovaiheeseen, jolloin sairaus ei etene, ja oma insuliinituotanto voi elpyä.

Lähteet: Botnia-diabeteshanke, Diabetesliitto, Tehy-lehti, Terveyskirjasto, Terveysportti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko sinulla väärä diagnoosi? LADA-diabetes on sekoitus ykkös- ja kakkostyyppiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.