Hyvinvointi

Parantaako kohdunpoisto elämänlaatua? Näin asiantuntija vastaa

Kipu ja kenkkuilevat kuukautiset kaikkoavat kohdunpoistossa, mutta vasta kun muut konstit on kokeiltu. Toimenpiteessä on nimittäin riskinsä.

Mitä syitä kohdunpoistoon voi olla?

Tavallisimmat syyt kohdunpoistoon ovat vuotohäiriöt eli epäsäännölliset, runsaat ja pitkäkestoiset vuodot ja kovat kuukautiskivut. Niitä hoidetaan kuitenkin ensisijaisesti lääkkeillä eli kipulääkkeillä, hormonikierukalla ja ehkäisyvalmisteilla. Kehittyneen lääkehoidon ansiosta poistoja tehdään nykyään liki puolet vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Syy vuotohäiriöihin ja ikävään paineen tuntuun voi olla myoomissa eli kohdun lihaskasvaimissa. Myoomien vuoksi kohtua ei välttämättä poisteta, sillä niitä ja niiden aiheuttamia oireita voidaan hoitaa tehokkaasti lääkkeillä ja säästävillä toimenpiteillä: Kohdun sisällä olevat vuotoa aiheuttavat myoomat voidaan poistaa kohtuontelon kautta ilman leikkaushaavaa, jopa poliklinikkakäynnillä. Kohdun seinämässä olevien myoomien kokoa voidaan pienentää kohtuvaltimoiden embolisaatiolla tai magneettitutkimusohjatulla ultraäänihoidolla (MRI-HIFU).

Kohdunlaskeuma ja pahanlaatuiset muutokset ovat myös syitä kohdunpoistoon. Niille on olemassa tapauksesta riippuen myös muita hoitovaihtoehtoja.

Millainen toimenpide kohdunpoisto on?

Toimenpiteessä katkaistaan kohtuun kulkeva verenkierto ja irrotetaan kohtu sitä ympäröivästä kudoksesta. Tämä tehdään joko emättimen kautta tai laparoskooppisesti, eli vatsanpeitteiden kautta tähystystoimenpiteenä, ja vain poikkeustapauksessa avoleikkauksena tekemällä perinteinen leikkaushaava. Yleensä munasarjat jätetään paikoilleen, mutta munatorvet poistetaan. Munatorvien poisto suojaa jonkin verran munasarjasyövältä.

Kohdunpoisto tehdään tavallisimmin nukutuksessa. Emättimen kautta tehtävä poisto voidaan tehdä myös selkäpuudutuksessa. Potilas voi päästä kotiin sairaalasta mahdollisesti jo samana päivänä. Kotiutumispäivää ei voi kuitenkaan sanoa varmuudella ennakkoon.

Mitä riskejä kohdunpoistoon liittyy?

Kohdunpoisto on keskisuuri leikkaus, jossa komplikaatioriski on kohtalaisen suuri eli 10–20 prosenttia, minkä takia kohdunpoistoon pitää olla selkeä, lääketieteellinen syy.

Suurin osa komplikaatioista on lieviä kuten lääkekuurilla hoidettavia tulehduksia, esimerkiksi virtsatietulehduksia. Niitä tulee, koska toimenpiteen yhteydessä emättimen bakteereita voi päästä virtsarakkoon.

Virtsateiden tai suoliston vaurioituminen leikkauksessa on vakava komplikaatio, samoin verenvuoto vatsaonteloon. Toimenpiteessä kajotaan verisuoniin, ja suonet voivat aueta leikkauksen jälkeen. Veri voi poistua emättimen kautta, mutta se voi myös vuotaa vatsaonteloon, jolloin vuotoa on vaikeampi havaita. Kova kipu, vuoto, kuume, heikotus ja pinkeä vatsa ovat oireita, joiden takia kotiutuneen potilaan pitää lähteä päivystykseen.

Nainen pitelee kipeää vatsaa sohvalla

Onko potilas toimenpiteen jälkeen pitkään kipeä?

Kipu riippuu leikkaustekniikasta: emättimen kautta ja tähystyksessä tehdyn toimenpiteen jälkeen kipua on ymmärrettävästi vähemmän kuin avoleikkauksen jälkeen. Kipukokemus on yksilöllinen. Sen hoitoon riittävät apteekista ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet.

Leikkaustapa vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti nainen kuntoutuu. Kevyet arkiaskareet onnistuvat parin päivän– parin viikon kuluttua. Liikuntaharrastuksiin ja fyysisesti rankkaan työhön voi palata kahdessa–neljässä viikossa, minkä jälkeen seksikin on mahdollista. Valtaosalle riittää työstä parin, kolmen viikon sairausloma.

Tuleeko kohdunpoistosta virtsanpidätysvaivoja?

Kohdunpoistossa ei kajota virtsanpidätyskykyyn vaikuttaviin lihaksiin.

Naiset ja syyt kohdunpoistoon ovat kuitenkin erilaisia ja siten myös seuraamukset. Jos syy kohdunpoistoon on lantionpohjan häiriö, kuten laskeuma, naiselle voi tulla virtsankarkailua. Mutta jos lantionpohja on kunnossa, ja syy kohdunpoistoon on vaikkapa kipu, ei virtsa karkaa.

Kohdunpoistot tehdään pääosin 40–50-vuotiaille. Tuon ikäisistä naisista joka viidennellä on virtsankarkailua. Vaiva yleistyy tasaisesti iän mukana riippumatta siitä, onko naiselta poistettu kohtu vai ei.

Vaikuttaako kohdunpoisto vaihdevuosiin?

Leikkauksessa poistettu kohtu ei tuota hormoneja, se tehtävä kuuluu munasarjoille. Niin kauan kuin munasarjat toimivat ja tuottavat estrogeeniä, naiselle ei tule vaihdevuosioireita. Mutta jos toimenpiteessä joudutaan poistamaan myös munasarjat esimerkiksi kasvaimen vuoksi, vaihdevuodet käynnistyvät saman tien. Kuukautisten muuttuminen epäsäännöllisiksi on merkki vaihdevuosista.

Koska kohdunpoiston jälkeen kuukautiset lakkaavat, tätä merkkiä ei ole. Tällöin nainen huomaa vaihdevuosien alkamisen muista vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista. Tosin kolmasosalle naisista ei tule lainkaan vaihdevuosioireita.

Mitä seksielämälle tapahtuu?

Aiemmin naiset kuvittelivat virheellisesti, että seksi loppuu kohdunpoistoon. Kohtu on naisella vain lisääntymistä varten, eikä sen poisto vaikuta seksistä saatavaan nautintoon.

Kohdunpoisto ei suoranaisesti muuta seksielämää hyväksi tai huonoksi. Toimenpide ei esimerkiksi vaikuta emättimen asentoon tai kykyyn saada orgasmi. Mutta jos syy huonoon seksiin on ollut kivuissa tai runsaissa vuodoissa, seksi paranee. Moni kokee vapautuneena sen, että ei voi kohdunpoiston jälkeen tulla enää raskaaksi.

Mies ja nainen halaavat

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Anna-Mari Heikkinen Kuopion Terveystalosta.

Juttu on julkaistu Kotiliesi 17/2017 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parantaako kohdunpoisto elämänlaatua? Näin asiantuntija vastaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.