Terveys

Raskaat yläluomet aiheuttavat jopa näköhaittaa – näin neuvoo silmälääkäri

Yläluomen roikkuminen on haitta, joka aiheuttaa jopa näkövaikeuksia. Vaiva on kuitenkin yleensä korjattavissa yksinkertaisella leikkauksella.

Silmätautien erikoislääkäri Kaarina Vannas kertoo, mistä raskaat yläluomet johtuvat, ja mitä niille voi tehdä.

1. Mitä roikkuvalla yläluomella tarkoitetaan?

Kela jaottelee roikkuvat yläluomet kolmeen eri sairauteen: lippaluomi, kulmakaarien roikkuminen ja riippuluomi eli ptoosi.

”Lippaluomessa ja kulmakaaren laskeumassa on kyse oikeastaan samasta asiasta. Yläluomien ja otsan alueen kudos on painunut alaspäin, johtaen siihen, että yläluomet muodostavat ikään kuin lipat silmien päällä.

Ptoosi taas on eri asia. Siinä yläluomea nostava lihas ei toimi oikein. Se on venynyt, osittain irronnut tai halvaantunut ja tällöin yläluomi ei aukea normaalisti. Pahimmillaan luomi estää näkemisen kokonaan.

Molemmat voidaan yleensä korjata leikkauksella.”

3. Minkälaista haittaa roikkuvista luomista aiheutuu?

Vaiva on sekä kosmeettinen että edetessään myös näköä haittaava.

”Löystynyt kudos laskeutuu silmän päälle niin, että erityisesti sivuille katsominen voi olla hankalaa. Raskaista yläluomista kärsivä voi yrittää korjata tilannetta aktivoimalla otsalihaksen, jotta silmäluomia saisi edes vähän ylemmäs. Tästä voi seurata päänsärkyä.”

4. Paheneeko raskas luomi iän myötä?

”Muutokset etenevät, jos niille ei tehdä mitään.

raskaat yläluomet voivat vaikeuttaa näkemistä

Leikkauksia tehdään eniten yli 50-vuotiaille, mutta myös sitä nuoremmille. Jos leikkaus tehdään esimeriksi nelikymppisenä, voi olla, että luomet pitää leikata vielä uudelleen 60- tai 70-vuotiaana. Sille ei ole mitään estettä, että luomet leikataan toistamiseen. Tavallisinta on, että kertahoito riittää.”

5. Milloin kannattaa hakeutua yläluomileikkaukseen?

Jos tuntuu, että raskaat yläluomet aiheuttavat haittaa, kannattaa hakeutua leikkaavan lääkärin arvioitavaksi.

”Leikkauksia tehdään kosmeettisista syistä, mutta valtaosa tehdään terveydellisistä syistä, jolloin leikkauksesta voi myös saada Kela-korvauksen ehtojen täyttyessä.”

6. Milloin Kela korvaa yläluomileikkauksen kuluja?

Kelan verkkosivuilla kirjoitetaan yläluomileikkauksesta seuraavaa:

”Toiminnallisen haitan arvioinnin helpottamiseksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on sovittu lääketieteelliset leikkausaiheet, joiden mukaan vaiva luokitellaan toiminnalliseksi ja leikkaus suoritetaan julkisen terveydenhuollon piirissä. Samoja kriteereitä käyttäen hoito voidaan katsoa myös sairausvakuutuksesta korvattavaksi tarpeelliseksi sairaanhoidoksi.”

Ehdot voi lukea kokonaisuudessaan Kelan sivuilta.

7. Kuka tekee luomileikkauksen ja missä se tehdään?

Leikkaus voidaan tehdä tilanteesta riippuen joko julkisessa terveydenhoidossa tai yksityisessä sairaalassa.

Suuri osa leikkauksista tehdään lääketieteellisin perustein, jolloin leikkaukseen saa lähetteen esimerkiksi silmälääkäriltä. Leikkaus voidaan tehdä tällöin myös yksityisessä silmäsairaalassa, jolloin siitä saa Kela-korvauksen.

”Osa silmälääkäreistä on erikoistunut silmän alueen plastiikkakirurgisiin leikkauksiin. Tällä alueella on useita erilaisia kirurgiaa vaativia muutoksia, ei siis pelkästään yläluomileikkauksia.  Plastiikkakirurgit taas suorittavat pääsääntöisesti silmien alueella yläluomileikkauksia.”

raskaat yläluomet voivat vaikeuttaa näkemistä

8. Millainen leikkaus on kyseessä?

Ptoosi, eli riippuluomi, leikataan siten, että luomeen tehdään viilto, jonka kautta luomen kohottajalihas etsitään ja kiinnitetään paremmin paikalleen. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa, lapsilla nukutuksessa.

Lippaluomen leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Aiheuttajasta riippuen joko luomeen tai otsaan tehdään viilto, jonka kautta poistetaan ylimääräistä kudosta ja ihoa. Toipuminen kestää noin 1–2 viikkoa.

”Jos tuntuu, että yläluomista aiheutuu vaivaa, kannattaa ehdottomasti käydä tarkistuttamassa, olisiko leikkauksesta apua. Yleensä leikkauksessa käyneet ovat todella tyytyväisiä päätökseensä.”

9. Mitä leikkauksen jälkeen tapahtuu?

”Leikkauksen jälkeen luomilla pidetään ompeleet viikon ajan ja turvotusta esiintyy usein vielä ompeleiden poistamisen jälkeenkin. Tämä on täysin normaalia. Yläluomissa ei ole särkyä leikkauksen jälkeen ja haava-alueen arpi haalistuu suhteellisen nopeasti.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raskaat yläluomet aiheuttavat jopa näköhaittaa – näin neuvoo silmälääkäri

NN

Itselleni tehtiin yläluomileikkaus kun olin 47v laserilla vain ulkonäkösyistä eli ns kosmeettisen tarpeen tähden. En lainkaan ollut ymmärtänytt että 3 kertaa viikossa esiintyvät migreenini oli jatkuvasta kulmien kohottelusta, ja oksentelua aiheuttavat pääsäryt vähenivät 3 kertaa viikossa tulevista kerran kuukauteen tuleviin migreeneihin. Migreeniin kun on monta syytä, ja jatkuva kulmienkohottelu ja lihasjännitys ja verenkiertohäiritöt oli selkeästi minulle yksi migreenitriggereistä.

Aivan vastaava ongelma minulla oli aiemmin alahampaiden vinoudesta. Kun sain yliopistoaikana raudoilla hampaat suoristettua ne paikallensa linjaansa, niin sen aikaiset pahat päänsäryt poistuivat – jälleen suoristuksen syy oli vain kosmeettinen vaiva, mutta seuraus oli elämänlaadun merkittävä parantuminen.

Ulkonäkö ja terveys korreloivat, eli ei ole mitään joka on vain kosmeettinenongelma, vaan kyllä niillä hammas tai kulmakarvojen kohotteluilla tai siristelyillä on todellisia vaikutuksia terveyteen, mutta sitä ei vain ymmärretä, kun syytä ei huomata, ennen kuin se on korjattu.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.