Terveys

Tiesitkö, että pieni likinäkö voi suojata ikänäöltä? Esitimme silmälääkärille 10 kysymystä ikänäöstä

Ikänäkö iskee jokaiseen, mutta ei vaivaa kaikkia samalla tavalla. Lue silmätautien erikoislääkäri Kaarina Vannaksen vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Ikänäkö johtuu silmän mykiön jäykistymisestä, joka tapahtuu jokaiselle ennemmin tai myöhemmin. Mykiö on silmän rakenne, joka vastaa kameran linssiä.

Silmätautien erikoislääkäri Kaarina Vannas vastaa yleisimpiin ikänäköä koskeviin kysymyksiin.

1. Milloin ikänäkö alkaa vaivata?

”Ikänäön ilmaantuminen on hyvin yksilöllistä, mutta yleisimmin se alkaa vaivata 45–50 ikävuoden paikkeilla. Ei ole kuitenkaan tavatonta, että sitä esiintyy jo aiemmin tai vastaavasti vasta myöhemmin. Oireiden alkaminen riippuu esimerkiksi silmän taittovoimasta.”

2. Mistä vaivan tunnistaa?

”Suurin ongelma liittyy vaikeuteen nähdä lähelle. Saattaa olla, että valaistuksen täytyy olla aivan kohdillaan, sillä hämärässä on vaikeampi nähdä tai luettavaa kirjaa täytyy vatkata edestakaisin, kun yrittää etsiä oikeaa katsomisetäisyyttä.

Jos tekee paljon lähitöitä, päätä voi särkeä, sillä silmät yrittävät tsempata nähdäkseen lähelle.”

3. Voiko ikänäkö sekoittua johonkin toiseen vaivaan?

”Tämä on harvinaista, sillä ikänäön oireet ovat selkeät. Voi kuitenkin olla toisinpäin, että muita oireita ei huomaa, mutta ikänäkö paljastuu, kun potilas tulee vastaanotolle valittamaan lisääntynyttä päänsärkyä.

On mahdollista, että ikänäkö sekoittuu harmaakaihiin. Harmaakaihi huonontaa niin lähi- kuin kaukonäköäkin, mutta jotkut kokevat sen nimenomaan lähinäön huonontumisena. Yleensä harmaakaihin oireet tulevat myöhemmin, mutta tässäkin on vaihtelua.”

4. Tuleeko ikänäkö jokaiselle?

”Silmien toiminta muuttuu iän myötä kaikilla. Suurin osa huomaakin, että näkee iän karttuessa lähelle entistä huonommin.

ikänäkö kolkuttelee keski-iässä

Kuitenkin, jos on sopivasti likinäköä, silmissä on ikään kuin lukulasit, jotka kumoavat ikänäön haittoja. Yleensä miinus kaksi on sellainen likinäkö, jonka omaava ei välttämättä tarvitse lukulaseja vanhempanakaan, kun lukualue toimii hyvin. Miinus yksi saattaa olla sellainen, että lähinäkö toimii oikein hyvin noin 50-vuotiaaksi, mutta sitten saattaa tulla tarvetta lukulaseille. Miinus viisi taas tarkoittaa, että sopiva lukuetäisyys tulee todella lähelle.

Harkitessaan pienen likinäön korjaamista laserleikkauksella, nuorten on hyvä tiedostaa, että likinäöstä voisikin olla hyötyä ikänäköä vastaan myöhemmällä iällä.”

5. Kannattaako ikänäköön hankkia silmälasit?

”Kannattaa miettiä, miten paljon huonontunut näkö häiritsee. Jos huono lähinäkö haittaa, lukulasien hankkiminen kannattaa, sillä näkeminen helpottuu.

Moni ajattelee, että ”en kyllä hanki laseja, olen liian nuori” tai ”kyllä tämä tästä pienellä silmäjumpalla”. Näön huononeminen voi edustaa itselle vanhenemista, joten sitä halutaan siirtää mahdollisimman pitkälle. Tämä on hyvin inhimillistä. Silmäjumppa ei kuitenkaan auta ikänäköön, sillä se on rakenteellinen silmässä iän myötä tapahtuva muutos.

Jos aiemmin on ollut hyvä näkö ja lasien hankkiminen kauhistuttaa, alkuvaiheessa voi kokeilla näön tasapainottamista hankkimalla toiseen silmään lähinäköä avustavan piilolinssin. Näin toinen silmä näkee hyvin lähelle ja toinen kauas.”

6. Huononeeko näkö entisestään iän myötä?

”Ikänäkö etenee kuin juna, eli lähinäkö huononee iän myötä, kunnes saavuttaa pisteen, jossa huononeminen loppuu. Alkuun voi olla, että uudet lasit täytyy hankkia jo vuoden kulututtua ja jatkossa noin 2–4 vuoden välein.”

7. Hankkisinko piilolinssit, yksiteholasit, kaksiteholasit vai syväterävät lasit?

”Sopivien lasien hankkiminen on yksilöllistä. Omia tarpeita kannattaa pohtia silmälääkärin tai optikon kanssa.

Moni ikäihminen haluaa erilliset yksiteholasit lukulaseiksi, koska koko ruutu on vaivatta käytettävää lukualuetta. Monitehot eivät muutenkaan sovi kaikille. Jos ne taas sopivat, ne ovat helppo ratkaisu, sillä silloin ei tarvitse pelata monien lasien kanssa.

ikänäkö kolkuttelee keski-iässä

Piilolinssejäkin saa nykyään monitehoisina, mutta ne eivät ole samaa laatua kuin yksiteholinssit. Niiden sopivuus täytyy kokeilla, jotkut pitävät, toiset eivät.

Päätteellä työskentelevälle voivat sopia syväterävät lasit, joissa kaukoalue sijoittuu sopivalle etäisyydelle näytöstä.”

8. Voiko ikänäköä hoitaa laserleikkauksella?

”Laserleikkauksia tehdään myös ikänäön korjaamiseksi. Ikänäön korjaaminen leikkauksilla on voimakkaasti kehittyvä silmäkirurgian osa-alue.  Eri tekniikoita on useita, osa kohdistuu sarveiskalvon muodon muuttamiseen, toisissa silmän linssi vaihdetaan tekomykiöön, jonka toivotaan pystyvän muuntautumaan kauko- ja lähinäön välillä. Kaikissa näissä on omat hyvät ja huonot puolensa.”

9. Mistä tietää, sopiiko laserleikkaus itselle?

”Esitutkimus auttaa määrittämään, sopiiko leikkaus. Siinä selvitetään silmän terveystilanne: esitutkimukseen kuuluu useita silmän rakennetta mittaavia tutkimuksia sekä silmäkirurgin suorittama silmätutkimus.”

10. Kuinka usein kannattaa käydä silmälääkärillä?

”Silmälääkärillä kannattaa käydä viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaa ikänäön ensioireet. Jos tarkastuksessa ei löydy mitään erikoista, silmälääkärillä voi käydä tästä eteenpäin noin 3–5 vuoden välein.

Silmälääkärillä kannattaa käydä iästä riippumatta, jos siihen on jokin erityinen syy: esimerkiksi poikkeava silmä, hyvin paljon likinäköä tai yleissairaus, kuten diabetes.

Ikänäköisyyden ensioireiden aikaan on hyvä hetki tutkia silmien kokonaiskunto, sillä esimerkiksi glaukooma, eli silmänpainetauti, ei oireile millään tavalla. Se aiheuttaa näkökenttään alueita, joissa näkökyky on alentunut tai kokonaan estynyt.  Hoitamattomana sairaus johtaa sokeutumiseen. Glaukoomavaurioita ei voi hoitaa jälkikäteen, mutta sairauden eteneminen pyritään estämään lääkkeillä ja/tai kirurgialla.

On tärkeää, että käy ainakin kertaalleen tutkimuksessa silmälääkärillä eikä optikolla, sillä vaikka optikot mainostavat palveluitaan kokonaisvaltaisena näöntutkimuksena, kyseessä on nimenomaan näöntutkimus, ei silmän terveystarkastus. Vain silmälääkärillä on silmien tutkimiseen sopiva ammattitaito. Silmälääkärin vastaanotolla varmistetaan, että silmät ovat terveet.”

Lue myös:

Silmät vuotavat, punoittavat ja väsyvät – tunnista oireet ja lue vinkit kuivien silmien hoitamiseen Haluatko häivyttää tummat silmänaluset ja silmäpussit? Älä tee näitä virheitä meikatessasi! Kiristääkö? Jännityspäänsärky on yleinen vaiva – lue 15 faktaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että pieni likinäkö voi suojata ikänäöltä? Esitimme silmälääkärille 10 kysymystä ikänäöstä

likinäköinen

Mielenkiintoista. Se ehkä selittää sen, että näen vieläkin lukea ja käyttää tietokonetta ilman laseja, vaikka olen aika voimakkaasti likinäköinen. Tuoteselostukset pakkauksissa ovat joskus niin pientä tekstiä, etten sitä näe. Lasien miinukset pahimmillaan olivat yli – 4.
Olen 61 vuotias ja 4 viimeisen vuoden aikana miinuksia on tarvinnut vähentää laseista, kun kaukonäkö on vähitellen parantunut. Näen jopa TV:n tekstityksen nyt ilman laseja, mikä aiemmin ei onnistunut. Olen käyttänyt silmälaseja likinäköön 11 vuotiaasta lähtien.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.