Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Macaron-leivokset glögitäytteellä

Macaron-leivokset glögitäytteellä maistuvat joulun ajan kahvipöydässä tai jouluaterian päätteeksi pikkumakeana suupalana. Kauniiseen rasiaan pakattuna ranskalaisleivokset ovat myös iki-ihana ruokalahja.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
40  annosta

Ainekset

Macaron-leivokset

  • 200 g mantelijauhoja
  • 200 g tomusokeria
  • 60 g vettä
  • 200 g sokeria
  • 140 g kananmunan valkuaisia
  • 25 g sokeria
  • 1 rkl tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
  • 1 tl pastaväriä (Progel sävy: red)

Macaron-leivokset glögitäyte

  • 200 g pakastettuja karpaloita
  • ½ dl glögiskumppaa (esim. Glöet)
  • ½ tl kanelia
  • 1 ¼ tl kardemummaa
  • ½ tl inkivääriä
  • 5 g tuoretta hienonnettua rosmariinia
  • 15 g maissijauhoja
  • 20 g glögiskumppaa (esim. Glöet)
  • 4 kananmunankeltuaista
  • 150 g huoneenlämpöistä voita

Valmistusohje

Macaron-leivokset glögitäytteellä leivotaan näin:

  1. Sekoita 200 grammaa mantelijauhoja ja 200 grammaa tomusokeria keskenään. Laita mantelijauho-tomusokeriseos tehosekoittimeen ja jauha seos hienoksi.
  2. Tee siirappi marenkiin. Kuumenna 60 grammaa vettä ja 200 grammaa sokeria liedellä niin, että seos kuumentuu 110–115 asteiseksi. Seos ei saa kuumentua yli 120 asteiseksi. Käytä lämpömittaria, kun kuumennat seosta.
  3. Kun siirappi saavuttaa noin 110 asteen lämpötilan, laita valkuaiset yleiskoneen kulhoon ja aloita vatkaaminen pallovatkaimella. Lisää valkuaisiin 25 grammaa sokeria kahdessa erässä, kun seos on hieman vaahtoutunut. Tarkkaile samalla siirapin lämpötilaa. Kun sokerisiirappiseos saavuttaa 118 asteen lämpötilan, kaada kuuma siirappi nauhana kananmunanvalkuaisseokseen. Vatkaa seosta ja laske pikkuhiljaa tehoja niin, että seos on lopulta kädenlämpöistä.
  4. Siivilöi yksi ruokalusikallinen sokeroimatonta kaakaojauhetta ja yksi teelusikallinen pastaväriä seokseen pikkuhiljaa. Lisää manteli-tomusokeriseos ja sekoita se nuolijalla rauhallisesti.
  5. Laita seosta pursotinpussiin, johon olet laittanut pyöreäpäisen tyllan (Wilton 2A). Jos sinulla on kiertoilmauuni, pursota pellin reunoihin taikinaa, jonka jälkeen painat leivinpaperin pellille. Näin leivinpaperi ei pääse nousemaan reunoista kiertoilmauunissa. Tavallisessa uunissa tätä ei tarvitse tehdä.
  6. Pursota pellille noin 3 ½ cm:n kokoisia ympyröitä. Kun olet valmis, kopauta peltiä tiskipöydän reunaan muutaman kerran, että ilmakuplat laskeutuvat ja macarons kuorista tulee tasaisia. Anna kuorten kuivua eli ”kuorettua” pellillä 45 minuuttia ennen kuin laitat ne uuniin.
  7. Paista kuoria tavallisessa uunissa 140 asteessa (kiertoilmauunissa 120 asteessa) noin 13 minuuttia.
  8. Anna kuorten olla paiston jälkeen pellillä yön yli. Täytä kuoret seuraavana päivänä. Jos täytät macaronit myöhemmin, voit pakastaa kuoret.
  9. Täytä kuoret glögi-curdtäytteellä ohjeen mukaisesti.
  10. Macaron-leivokset glögitäytteellä säilyvät jääkaapissa neljä päivää ja pakastimessa kolme kuukautta.

Glögitäytteen valmistus (valmista curd edellisenä päivänä):

1. Keitä 200 grammaa jäisiä karpaloita ja puoli desilitraa Glöet-glögikuohuviiniä kattilassa niin, että karpalot sulavat ja glöet haihtuu puoleen. 2. Siirrä seos kulhoon ja soseuta karpaloseos sauvasekoittimella. 3. Hienonna viisi grammaa rosmariinia pieneksi. 4. Sekoita kaksi ruokalusikallista eli 15 grammaa maissijauhoja neljään ruokalusikalliseen glögikuohuviiniä. 5. Kuutioi 150 grammaa voita valmiiksi. 6. Laita karpaloseos takaisin kattilaan ja lisää seokseen yksi desilitra sokeria, hienonnettu rosmariini, 90 grammaa eli noin neljä kananmunankeltuaista ja maissijauho-glöet seos. Sekoita koko ajan, kunnes seos pulpahtaa kerran. Laita seos eri kulhoon ja anna olla hetken pöydällä. 7. Lisää seokseen voikuutiot kerralla ja soseuta sauvasekoittimella. Laita jääkaappiin yöksi, peitä curdin pinta tuorekelmulla. 8. Lusikoi seos pursotinpussiin, johon olet laittanut pyöreäpäisen tyllan (WIlton aA). 9. Pursota täytettä macaronien pohjaosaan. Paina toinen kansi päälle kevyesti pyöräyttämällä.

Vinkki: Täytettä jää jäljelle, voit nauttia piparkakkujen tai briossisämpylöiden päällä. Täyte säilyy jääkaapissa 5 vuorokautta.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

Lue myös: Näin syntyy italialainen marenki – katso ammattilaisen vinkit!

Lue myös Anna.fi: Macaronit mokkatäytteellä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Macaron-leivokset glögitäytteellä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.