SITRUUNAISET MACARONSIT

Perjantaina meillä kävi mieluisia vieraita, joille halusin valmistaa jotain pientä makeaa tarjottavaa juustojen, patongin, viinirypäleiden ja keksien kanssa. Kaapista löytyi sopivasti ainekset macaronseihin ja päätin tällä kertaa päästä vähän helpommalla ja täyttää leivokset kaupan lemon curdilla. Sitruunainen tahna sopii erinomaisesti macaronsien täytteeksi ja toi ykshän nyt lusikoi sitä ihan suoraan purkista, joten herkullista on! 😉

Sitruunaiset macaronit

60g munanvalkuaisia

20g sokeria

135g tomusokeria

75g mantelijauhetta

ripaus keltaista elintarvikeväriä


Täyte: lemon curd

1. Mittaa mantelijauhe ja tomusokeri samaan kulhoon.

2. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiiltäväksi vaahdoksi. Sokeri
kaadetaan valkuaisten joukkoon vähitellen ja tässä vaiheessa lisätään
myös hippunen keltaista jauhemaista elintarvikeväriä.

3. Siivilöi mantelijauhe-tomusokeriseos valkuaisvaahdon joukkoon, nostele massa varovasti sekaisin lastan tai nuolijan avulla.

4. Pursota pieniä noin kahden euron kolikon kokoisia pyörylöitä
leivinpaperin päälle pellille. Anna kuorien olla huoneenlämmössä noin
puoli tuntia, jotta niiden pinta kuivuu.

5. Paista +145asteessa 10-16minuuttia uunista riippuen.

6. Pursota täyte jäähtyneen macaronkuoren keskelle ja paina toinen kuori päälle kanneksi.

Tällä ohjeella tulee valmiita leivoksia koosta riippuen 20-30kpl. Itse tein näistä ihan pikkuruisia ja sain pursotettua kaksi pellillistä leivoskuoria 🙂

Avainsanat

Kommentit (14)

Kiva kun olet päivittänyt tätä blogiasi hieman ahkerammin niin oli paljon lukemista kerralla 🙂 Hyvää uutta vuotta 🙂

Kiitos kommentista! Mulla on äidin parempi kamera lainassa, joten tulee kuvailtuakin nyt paljon enemmän kuin tolla omallani. Että terkkuja vaan äitille ja kiitos lainasta! 😉

Upeita herkkuja (näitä en taida koskaan uskaltaa ees yrittää tehdä) 🙂

Muista kuvata riskeeraus ja päivittää se blogiinkin! 🙂 Hyvin ne onnistuvat!

Katotaan, jos joskus uskallan "riskeerata" 😀

Suosittelen uskaltamaan! Näitä on kiva tehdä ja jännitys säilyy loppuun asti kun koskaan ei tiedä millä tuulella uuni on tällä kertaa! Meidän uuni paistaa välillä niin epätasaisesti vaikka uusi onkin, mutta onneksi nää silti onnistui hyvin 🙂 Kannattaa kokeilla!

Makeaa aitoutta parhaimmillaan ! Mestarillista toteutusta.

Onnekasta uutta alkanutta vuotta 2013 kaikilla herkuilla!

Ihanan herkullisen näköisiä 🙂

Tavallisessa uunissa saa asteet n. 150°:seen. Miten arvioin kypsyyttä, kun tuo paistoaika on 10-16 min?

Oho, oli jäänyt ihan huomaamatta nää tänne tulleet kommentit!

Mä laitan meidän uunissa asteet aina vähän alle tuon 150° ja tuo kypsyyden arvioiminen onkin macaronsien kohdalla ainakin aluksi melko hankalaa. Nytkin oon huomannut, että meidän vanhalla uunilla paistoaika oli melkein 5 minuuttia enemmän kuin nykyisellä uunilla. Kuitenkin jos uunista otettaessa macaronkuorta koittaa vähän nostaa ja se lähtee kokonaisena irti, niin ovat varmasti valmiita. Jos taas kuori tuntuu pehmoiselta ja tuo pitsireuna jää tavallaan leivinpaperiin kiinni, niin kannattaa paistaa vielä hetki 🙂

Osaatko sanoa, miksi macaron-taikina pursuaa uunissa ollessaan aika reippaasti ulos/reunoille, eikä tuolleen kevyesti pitäen samalla pursotetun muodon? Pursottamisen jälkeen annoin leivosten kuivua 30 min., kun yleensä olen antanut 15-20 min. Onko vika taikinassa vai kuivumisajassa?

Hmm. Mietin tätä pitkään, enkä osaa kertoa oikeaa vastausta. Mulle kävi kans joskus noin ja ainakin silloin ajattelin sen johtuvan siitä et taikina tuntui olevan jo pursotusvaiheessa löysempää kuin yleensä. En tiedä voisko johtua sit tosta?

Äh, kaksi kertaa olen näitä yrittänyt tehdä ja en ole onnistunut vieläkään! Ensin taikina ollut liian löysää, toisella kerralla vissiin liian tönkköä, vaikka tuntui hyvältä. Kuoretkin halkeilee uunissa ikävästi. No, eikun uudestaan vaan testiin, kyllä se siitä sitten kun tekee tarpeeksi virheitä ja oppii. 😀 Hyviähän nuo epäonnistuneet kuoretkin on. 🙂

Höh, voi harmi! Macaronien kanssa ei kyl auta lannistua, jotenkin sen oikean taikinan koostumuksen ja tekotavan sit vaan oppii kun tarpeeksi monta kertaa tekee 🙂 Toivottavasti jaksat siis vielä yrittää! Ja onneksi tosiaan ne kuoret on silti aina hyvän makuisia, vaikka eivät ulkomuodoltaan kaikista kauneimpia oliskaan 🙂

Kommentoi juttua: SITRUUNAISET MACARONSIT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X