Kylmä tomaattikeitto
Kylmä tomaattikeitto sopii tarjottavaksi isommalle joukolle alkukeittona tai seisovan pöydän suolaisena syötävänä. Kylmä tomaattikeitto syntyy helposti tomaattimurskasta ja -pyreestä. Tippa tabascoa tuo keittoon mukavaa särmää. Tarjoa keiton kanssa tuoretta leipää tai piirakoita.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Kasvis
- Maidoton
- Vegaaninen
Ainekset
Kylmä tomaattikeitto
- 3 sipulia
- 5 rkl oliiviöljyä
- 1 kg tomaattia tai 3 tölkkiä murskattua tomaattia
- 4 kesäkurpitsaa tai 2 kurkkua (noin 1 kg)
- 140 g tomaattipyreetä
- 3-4 kasvisliemikuutiota (basilika&timjami)
- vettä
- noin 1 rkl sokeria
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- tuoretta lipstikkaa
- 3-4 valkosipulinkynttä
- ¼ tl tabascoa
- ¼ ruukku ruohosipulia
- ¼ ruukku basilikaa
Valmistusohje
Kylmä tomaattikeitto tehdään näin:
- Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne öljyssä kattilassa.
- Lisää tomaattimurska tai pieniksi kuutioiksi leikatut tomaatit.
- Halkaise kesäkurpitsat tai kurkut pituussuunnassa neljään osaan ja viipaloi palat. Lisää kesäkurpitsa keittoon.
- Lisää mausteeksi tomaattipyreetä, kasvisliemikuutioita, sokeria ja tarvittaessa vettä. Anna keiton kypsyä 20-30 minuuttia. Jos saat tuoretta lipstikkaa, lisää sitä keittoon antamaan lihaliemimäistä makua. Soseuta keitto. Jäähdytä.
- Mausta kylmä keitto suolalla, mustapippurilla, hienoksi hakatulla valkosipulilla ja muutamalla tipalla Tabascoa.
- Tarkista keiton maku. Tarjoa tomaattikeitto kuumana tai kylmänä. Lisää kuumana tarjottavaan keittoon sopiva määrä vettä ja kylmänä tarjottavaan osa vedestä jääpaloina juuri ennen tarjoamista.
- Ripottele keiton päälle tai tarjoa erikseen pieniksi kuutioiksi leikattua tomaattia ja kesäkurpitsaa sekä tuoretta ruohosipulia ja basilikaa.
Vinkki: Kaipaatko vaihtoehtoja? Kokeile vaikkapa kylmää avokadokeittoa tai kylmää minestronekeittoa.
Lue myös Anna.fi: Kylmä melonikeitto sopii brunssipöytään
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kylmä tomaattikeitto