LIMELLÄ, VALKOSIPULILLA JA PERSILJALLA MAUSTETUT RUISLEIPÄKRUTONGIT

Tässä tosi helppo ja nopea vinkki pieniin rouskuviin napostelu-krutonkeihin. Näillä saa myös kivaa vaihtelua salaatteihin ja erilaisiin keittoihin. Meillä näitä syödään useimmiten kun on pakko saada jotain nopeasti valmistuvaa naposteltavaa leffan tai lätkämatsin kanssa. (On näitä valmistettu muutaman kerran jollain erätauollakin :-D) Me pidettiin taco-ilta yhtenä perjantaina ja päätin käyttää leivonnasta yli jääneen limen näihin. Se toikin kivaa kirpsakkaa lisämakua krutonkeihin ja näistä tulikin parempia kuin niistä mitä oon aina aiemmin tehnyt pelkästään valkosipulia ja persiljaa käyttäen.

Laitoin näitä myös tofu-salaattiin, jota tehtiin pari päivää sitten. Siitä tulossa ohjetta huomenna, mut eka ajattelin jakaa tän kivan yksinkertaisen krutonkiohjeen myös teille. Näihin voi käyttää oikeastaan mitä tahansa ruisleipää, yleensä meillä on ruispaloja tai muita vastaavia.

♥Ruisleipäkrutongit, lime-valkosipuli-persilja
6 palaa ruisleipää (esim. 3kpl kaksipuolisia vaasan ruispaloja)
4 valkosipulin kynttä
1 lime
50g voita sulatettuna tai 0,5dl esim.oliiviöljyä tai rypsiöljyä
nippu tuoretta persiljaa
hyppysellinen suolaa
mustapippuria

1.Laita uuni lämpenemään +190 asteeseen. Pilko leivät salaatteja ja keittoja varten pieniksi neliöiksi. Jos herkuttelet näillä sellaisenaan, pilko leivät pitkiksi tikuiksi.
2.Sulata voi isossa kulhossa, purista joukkoon valkosipulin kynnet ja reilu nippu pieneksi pilkottua tuoretta persiljaa. Mausta suolalla ja pippurilla, purista joukkoon yhden limen mehu.
3.Kaada leipäpalat kulhoon, sekoita kunnolla ja levittele palat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Yleensä ripottelen vielä tässä vaiheessa leipien päälle vähän lisää suolaa, muutaman rouhaisun mustapippuria ja puristan limestä vielä viimeiset mehut.
4.Paista +190 asteessa 10-15 minuuttia. Anna leipien kuivahtaa noin puolisen tuntia, joko sammutetussa hieman raollaan olevassa uunissa tai kokonaan uunista pois otettuna.
5.Lisää salaatteihin, keittoihin, dippaa tsatsikiin tai syö sellaisenaan.

Tosiaan voin tilalla voi hyvin käyttää myös öljyä. Mä käytän yleensä sitä mitä sattuu olemaan kotona, tällä hetkellä suosikki on luomuvoi ja  Kreikkalainen oliiviöljy 🙂

Toi ohjeessa oleva määrä on mitoitettu niin, että siitä riittää kahteen isoon salaattiin ja yli jääneet voi syödä suoraan pelliltä. Mut jos meille on tulossa vieraita, niin teen yleensä ison kulhollisen johon menee vähintään puol pakettia ruisleipää ja monta valkosipulin kynttä. Silti ne aina katoo yllättävän nopeesti, vaikka aluks joku väittää että oon taas tehny syötävää koko kylälle. Toi on muuten sellanen juttu mitä kuulen tosi usein kun kokkaan ja teen juhlatarjottavia. Mut kummasti ne herkut silti vaan katoo, vaikka niitä tekis kuinka paljon! 😉

Avainsanat

Kommentit (6)

Suomalaiseen makuun sopivia naposteltavia. Nään nämä jo talvisen juuressosekeiton päällä, tai esim. poro-leipäjuustosalaatissa.:) Nam!

Totta! Talven tullen tulee tehtyä taas enemmän keittoja, kasvissosekeitot on ihan lemppareita ja siihen päälle vielä näitä niin nam 🙂

Mulla on tapana hyödyntää voileipäkakkuja tehdessä yli jääneet reunapalat näihin herkkuihin. Mausteet vaihtelee fiiliksen mukaan ja voin tilalla käytän öljyä. Ja hyvin tekevät aina kauppansa 🙂

Hups! Oli pakko oikein katsoa et mitä oon kirjoittanut ohjeeseen ja siitä on unohtunut toi öljy kokonaan. Monesti käytän ite kans öljyä, mut nyt meillä on ollut kotona luomuvoita ja sitä oon sit käyttänyt. Mut täytyypä lisätä se öljy tohon ohjeeseenkin, niin kuin alun perin oli tarkoituskin 😀 Hyvä kun sanoit 🙂

Nämä ovat todella hyviä! Täytyypä kokeilla tuota limeä ensi kerralla makua antamaan.

Jep! Lime tuo tosi kivaa lisämakua näihin! 🙂

Kommentoi juttua: LIMELLÄ, VALKOSIPULILLA JA PERSILJALLA MAUSTETUT RUISLEIPÄKRUTONGIT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X