TIMJAMI-JUUSTO-VALKOSIPULI-MINIPATONGIT

Myllärin Luomu sekä huippukokki Tomi Björck järjestivät hauskan ja inspiroivan kampanjan, jonka tarkoitus on innostaa minun lisäkseni myös lukijoita leipomaan ja käyttämään erilaisia raaka-aineita. Myllärin Luomu ilmoittaa puolen vuoden ajan joka kuukaudelle oman teeman ja antaa raaka-aineita, joita resepteissä tulee hyödyntää. Syyskuun teemana on Viljaisaa välipalaa ja toteutusta varten sain ison kasan erilaisia luomujauhoja sekä leseitä.

Meillä oli jäljellä enää yksi Hanian markkinoilta ostettu iso valkosipuli ja ajattelin, että voisin käyttää osan siitä johonkin suolaiseen leivonnaiseen. Mietin kaikkea leivän, sämpylöiden ja patonkien väliltä ja lopulta päädyin tekemään hauskoja minipatonkeja, jotka maustoin valkosipulin lisäksi tuoreella timjamilla ja emmentajuustolla. Näiden patonkien kanssa riittää seuraksi iso pannullinen teetä ja herkullinen välipala tai iltapala on valmis! Osan söimme kasvis-linssikeiton kera ja seuraavaksi päiväksi jäi vielä muutama patonki, jotka täytimme ja söimme välipalaksi. Patongit sopisivat varmasti hyvin myös salaatin kanssa syötäväksi.

Minipatongit timjamilla, juustolla & valkosipulilla, 20kpl
5dl lämmintä vettä
50g tuoretta hiivaa
2tl suolaa
1rkl hunajaa
1dl tuoretta timjamia
3 valkosipulinkynttä
3dl Myllärin Luomu 7-viljan hiutaleita
2dl Myllärin ruisjauhoja
6dl Myllärin leivontakarkeita vehnäjauhoja
2dl raastettua emmentaljuustoa
0,5dl oliiviöljyä

Pinnalle:
Oliiviöljyä, timjamia ja raastettua emmentaljuustoa

1. Mittaa isoon taikinakulhoon käden lämpöinen vesi ja murustele joukkoon tuore hiiva. Sekoita veden sekaan myös suola, hunaja, timjami, puristetut valkosipulinkynnet sekä 7-viljan hiutaleet.
2. Lisää seuraavaksi ruisjauhot ja sen jälkeen puolet vehnäjauhoista. Sekoita taikinaa viitisen minuuttia ja lisää loput jauhot, sekä öljy. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia ja lisää vaivaamisen loppuvaiheessa myös juustoraaste taikinan sekaan.
3. Kohota taikinaa liinan alla noin puoli tuntia. Kumoa kohonnut taikina pöydälle tai muulle tasolle, paloittele taikina 20 palaksi. Jos sinulla on käytössäsi keittiövaaka, voit punnita palat noin 60g painoisiksi.
4. Laita uuni lämpenemään +225 asteeseen ja muotoile taikinapaloista ohuita pötköjä, jotka voi kiertää muutaman kerran itsensä ympäri. Asettele minipatongit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota patonkeja hetki liinan alla, pirskottele päälle oliiviöljyä, ripottele timjamin lehtiä ja lopuksi hieman juustoraastetta ja anna kohota vielä sen aikaa kun uuni lämpenee.
5. Kaada uunin pohjalle 0,5dl vettä ja paista patonkeja yhteensä noin 15-20 minuutin ajan tai kunnes paistopinta on kauniin värinen ja juusto on kunnolla sulanut. Voit alentaa paiston loppuvaiheessa uunin lämpötilaa +200 asteeseen.

Syö herkullisia minipatonkeja sellaisenaan välipalaksi tai iltapalaksi esimerkiksi teen kanssa. Sopii myös erilaisten salaattien ja kuumien keittojen kanssa herkuteltavaksi. Patongit voi myös halkaista ja täyttää mielensä mukaan.

Myllärin Luomun Facebooksivuille päivitetään haasteeseen osallistuneiden herkullisia leipomuksia ja siellä järjestetään myös kilpailuja, joissa kävijät voivat äänestää omaa suosikkiaan.

Täällä onkin leivottu nyt oikein ahkerasti! Eilen vietimme veljeni kanssa suunnittelupalaverin tulevaa Tsekkiläistä iltaa varten ja illalla katsoimme pienellä porukalla lätkämatsia, jota varten tein kahta erilaista suolaista piirakkaa. Tänäänkin tekisi mieli leipoa jotain ja sunnuntaina lupasin viedä tuoreita korvapuusteja ukilleni. Rakastan leipomista ja ruoanlaittoa, siksi tällaiset haasteet ja kilpailut on aina tosi kivoja ja osallistun niihin mielelläni.

Viettäkää mukava viikonloppu! 🙂

Yhteistyössä Myllärin Luomu

Avainsanat

Kommentit (10)

Oikein ihanaa ja leivonnantäyteistä viikonloppua!! <3
Herkullisia patonkeja olet taas taikonut, nam!

Leivonnantäytteinen tää viikonloppu tosiaan onkin, mutta se on vaan kiva juttu! 🙂 Luulin eka, et patonkeja tuli jotenki tosi paljon, mut niin ne vaan kaikki taas meni! 😀

Hip hei kiva idis, minipatongit näyttävät ja kuulostavat herkulta, pitääpä kokeilla 🙂 mukavaa viikonloppua.

Joo nää oli kyllä kivaa vaihtelua niiden perinteisten leipien ja patonkien tilalle 🙂 Kiitos samoin!

Kiva idea, taidan leipoa näitä tänään lasten kanssa 🙂 Kiitos!

Jee! 🙂 On aina kiva kuulla, jos joku innostuu kokeilemaan näitä reseptejä 🙂

Kivan näköisiä ja varmasti herkullisia minipatonkeja!

Joo näistä tuli kyl tosi hyviä! Varmasti teen uudestaankin ja yrttejähän voi vaihdella mielensä mukaan 🙂 Kiitos kommentista!

Nyt on ihania leipiä ja sämpylöitä leivottu Myllärin Luomu -tuotteilla, joten pitihän sitä kauppareissulla jauhoja ostaa kokeiluun. Leipää innostun aina välillä leipomaan. Tämä resepti täytyy pitää mielessä, ihanasti olet leivän maustanut, timjami on basilikan rinnalla suosikkiyrttini.

Itse leivottu leipä on kyllä niin hyvää! Mulla on ollu just yön yli kohoomassa yks leipätaikina, joten iltapäivällä saadaan tuoretta leipää 🙂 Timjamia meillä onkin mennyt lähiaikoina tosi paljon, oon innostunut laittamaan sitä vähän joka paikkaan. Tuoreet yrtit on niin kiva lisä ruokiin ja leivonnaisiin 🙂

Kommentoi juttua: TIMJAMI-JUUSTO-VALKOSIPULI-MINIPATONGIT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X