Mausteinen kasvis-linssikeitto sekä ylpeä lankkuperuna-varas

Mausteiset keitot ovat niin sateisten syyspäivien kuin lumisten pakkaspäivienkin pelastus. Keitto saa rauhassa porista kattilassa, välillä täytyy vain lisäillä vähän mausteita ja tarvittaessa myös vettä. Keitto taisi viihtyä hellalla yhteensä lähemmäs kaksi tuntia. Lopputuloksena oli paksuhkoa keittoa, jonka päälle laitoin vielä nokareen ranskankermaa, tuoretta timjamia ja siemeniä. Makuyhdistelmä tuoreen minipatongin kanssa oli juuri niin herkullinen kuin olin kuvitellutkin.

Tää keitto on just sellainen, jota on kiva lämmittää kun tulee viluissaan kotiin töistä tai kävelylenkiltä. Suosittelen valmistamaan keittoa villasukat jalassa ja viinilasi kädessä, taisinpa kaataa keiton joukkoon hieman valkoviiniäkin tätä kokkaillessani 🙂

Mausteinen kasvis-linssikeitto iso kattilallinen
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
6 perunaa
500g porkkanoita
2 kasvisliemikuutiota
4dl punaisia linssejä, huolellisesti huuhdeltuna
1tlk luomu tomaattimurskaa (400g)
Suolaa
Chiliä
Mustapippuria
Paprikamaustetta
Basilikamaustetta
Hyppysellinen kanelia & muskottipähkinää
Nippu tuoretta timjamia
Vettä
Öljyä

1. Kuori sipulit, porkkanat sekä perunat ja pilko ne reilun kokoisiksi paloiksi. Ota iso kattila, kaada pohjalle öljyä ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Pilko valkosipulinkynnet pieniksi ja lisää ne kattilaan. Anna sipuleiden pehmentyä ja lisää myös perunat ja porkkanat kattilaan. Lisää hieman öljyä ja kuullota vielä hetki.
2. Mausta suolalla, mustapippurilla, basilikalla, chilillä, paprikamausteella ja tuoreella timjamilla. Kaada kattilaan vettä sen verran, että vihannekset peittyvät kunnolla. Kun vesi kiehuu, lisää kattilaan kasvisliemikuutiot ja anna veden kiehua kunnes porkkanat ja perunat ovat pehmeitä. Lisää vettä tarvittaessa.
3. Kaada tomaattimurska kattilaan, lisää joukkoon pieni ripaus muskottipähkinää ja kanelia. Anna keiton porista miedolla lämmöllä ja lisäile mausteita maun mukaan. Chiliä, mustapippuria ja timjamia saa olla reilusti!
4. Lisää lopuksi linssit ja anna keiton porista miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia. Keitto on valmiina paksuhkoa ja vihannekset saavat olla todella pehmeitä. Lisäile välillä vettä ja tarkista vielä keiton maku.
5. Tarjoa ranskankermanokareen, tuoreen timjamin ja siementen kera.

Leivo keiton kanssa tarjottavaksi minipatonkeja tällä ohjeella. Voit dippailla minipatonkia kuumaan keittoon, makuyhdistelmä on todella herkullinen!

Ainiin! Mauno oli käynyt yöllä varkaissa 😀 Meiltä jäi eilen lankkuperunoita yli kun söimme hampurilaisia. Aamulla ihmettelin kun Mauno ei totuttuun tapaansa noussut omasta pedistään mun kanssa samaan aikaan. Tulin keittiöön ja makuuhuoneesta alkoi kuulua sellaista ääntä, kun oikein nopeasti yrittää kaivaa kuoppaa tyynyjen ja peittojen väliin. En vielä tässä vaiheessa tajunnut mistä on kyse, mutta kun Mauno aamulenkin jälkeen juoksi suorinta tietä omaan petiinsä eikä ruokakupille niin ajattelin et jotain outoa tässä nyt on. Menin katsomaan et mitä siellä oikein tapahtuu ja siinä Mauno sit istui ylpeänä pienen pureskellun lankkuperunan kanssa :’)

Avainsanat

Kommentit (10)

Mmmmm..nomsnoms ♥
Vaikuttaa tosi hyvältä! Pitää testata, kun on just mun makuun olevaa vegepöperöö. ^__^

~ Frillycakes ♥ ~

Mäkin aion varmasti tehdä tätä vielä uudestaan! Tää lämmitti kyllä mukavasti lenkin jälkeen kun oli sormet ja varpaat ihan kohmeessa. En ollut ihan varautunut siihen, että ulkona sataisi rakeita kun olin Maunon kanssa pihalla 😀

Kiva jos innostut kokeilemaan! 🙂

Näyttääpä hyvältä. Linssikeitto on kyllä lemppariani ja varmasti ihanaa erityisesti tuon juustoisen patongin kanssa:).

Patongin kanssa oli tosiaan erityisen hyvää, puolet keitosta syötiin melkein noiden minipatonkien avulla 🙂 Eli lusikkaa ei välttämättä tarvii ollenkaan 😀

Voi tuota teidän Maunoa;D Linssikeitot ovat kyllä ihania;etenkin viileällä säällä,jota täälläpäin saa vielä odotella.

Heh, jep! Tommonen ruokien varastelu on niin epätavallista Maunolta, että ei me voitu muuta ku nauraa koko jutulle 😀 Kuumia keittoja tulee kyllä ehdottomasti tehtyä eniten juuri syksyn ja talven tullen. Kesällä sit taas kylmät keitot ja salaatit valtaa keittiön 🙂

nuo linssit eivät ole ollenkaan tuttua juttua, mutta nyt kyllä tekis mieli kokeilla tätä soppaa…:)

Kannattaa kokeilla! Linsseistä saa tehtyä vaikka mitä herkkuruokia 🙂

Hahaa, olen nauranut teidän Mauno-varasta!!! 🙂 Koirat osaa olla mukamas niin ovelia.
Muistan kun Jimi oli kerran repinyt yhden roskapussin sisällön eteiseen ja oli mukamas olevinaan sen näköinen että hän ei ole tehnyt yhtään mitään. No, harmi vaan, että revityn roskapussin palat huulissa paljastivat pahantekijän! 🙂 Yritä siinä sitten olla vihainen, kun toinen on niin hölmön näköinen yli-isoine, roikkuvine huulineen, jotka on vielä kauniisti koristeltu roskapussin jäänteillä! 😀

Hhahaha! 😀 Toi on just kaikista hauskinta, kun ilmeet on aina sellasia et "emmä täs mitää tee" "noi roskat oli jo revitty ku tulin tähän" mut onneks tollasia juttuja ei tapahdu kovin usein, niin niille jaksaa viel nauraa 😀

Kommentoi juttua: Mausteinen kasvis-linssikeitto sekä ylpeä lankkuperuna-varas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X