VÄLIMEREN TAPASHERKUT

Pernod Ricard Finland kutsui joukon bloggaajia mukaan reseptikilpailuun, joten jälleen oli aika yhdistää hyvä ruoka ja viini. Kilpailun teemana on kattojuhliin sopivat tapastyyliset pikkupurtavat, jotka suunnitellaan kolmen eri viinin kanssa sopiviksi. Ensimmäisenä vuorossa on Chileläinen Castillo De Molina ja valitsin kilpailua varten valkoviinin, joka sai kunniamaininnan Vuoden Viinit 2014-kilpailussa.

Viinin makupariksi suositellaan erityisesti kalaa ja äyriäisiä, mutta koska en syö kumpaakaan noista niin päätin lähteä liikkeelle maistelemalla viiniä ja miettimällä, mitä siitä tulee ensimmäisenä mieleen. Viinissä maistui kivasti sellainen tietty hapokkuus ja raikkaus. Aloin muistelemaan meidän matkoja Kreikkaan ja sitä, kuinka meillä on tapana istua iltaisin paikallisissa Tavernoissa maistellen erilaisia viinejä ja herkutellen mezelautasen antimilla.

Menun pääosassa ovat karitsapullat, dipattavat pitakolmiot, sekä mintulla maustettu tzatziki ja täyteläinen hummus. Halusin tarjolle muutakin pientä purtavaa ja päädyin ikiherkkuuni marinoituihin oliiveihin, sekä viime kesänä useasti tehtyihin marinoituihin artisokansydämiin. Myös messuilta ostettu yrttisalami pääsi tapaspöytään. Lisäksi haluttiin kokeilla miten parmesaani, meloni ja parmankinkku sopisivat viinin kanssa yhteen.

Kokkailtiin yhdessä miehen kanssa, siemailtiin vähän viiniä ja katettiin pöytä vanhan kahvisäkin päälle. Lopputulos oli loistava! Tapasherkut sopivat hyvin yhteen viinin kanssa, maisteltiin erilaisia yhdistelmiä ja mietittiin miten maut kohtaavat tämän viinin kanssa. Kerron postauksen lopussa meidän lemppariyhdistelmät, mutta sitä ennen luvassa reseptejä näitä pikkupurtavia varten. Näistä määristä riittää hyvin neljälle herkuttelijalle, tosin silloin kannattaa hommata ehkä kaksi pulloa viiniä. Me ainakin saatiin hyvin tuhottua tuo yksi pullollinen kahdestaan ja ruokia taas jäi hieman yli 🙂

Karitsapullat 30 pientä lihapullaa
400g karitsan jauhelihaa
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
2tl suolaa
tuoretta minttua ja persiljaa
mustapippuria rouhittuna
3tl minttuhyytelöä
2tl village meatball maustetta
öljyä paistamiseen

1. Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi ja kuullota hetki pannulla tilkassa öljyä. Sekoita jauhelija, suola ja minttuhyytelö keskenään. Purista joukkoon valkosipulit ja pilko pieni nippu tuoretta minttua sekä persiljaa jauhelihan sekaan.
2. Sekoita kuullotetut sipulit joukkoon ja lisää muutama rouhaisu mustapippuria. Village meatball mauste on Kreikasta ostettu yrttisekoitus, jonka tilalle voi laittaa kaupasta löytyvää kuivattujen yrttien sekoitusta.
3. Pyöritä vesillä kostutetuissa käsissä pieniä tasakokoisia pullia, asettele pullat leivinpaperin päälle.
4. Paista valmiit lihapullat kuumalla pannulla tilkassa öljyä. Kääntele lihapullia pannulla ja paista niitä muutaman minuutin ajan. Pienet lihapullat kypsyvät nopeasti, joten varo etteivät ne kuivahda.

Tzatziki
250g turkkilaista jogurttia (n.3dl)
12cm pätkä kurkkua + 0,5tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta minttua
mustapippuria
suolaa
ripaus sokeria
sitruunaöljyä

1. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi, kaada raaste siivilään ja sekoita joukkoon 0,5tl suolaa. Valuta jogurttia suodatinpussin läpi noin kymmenisen minuuttia.
2. Puristele kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois ja sekoita raaste valutetun jogurtin joukkoon.
3. Purista jogurtin sekaan valkosipulinkynnet, pilko pieni nippu tuoretta minttua silpuksi ja sekoita jogurttiin.
4. Mausta ripauksella sokeria, suolaa ja rouhittua mustapippuria. Lisää lopuksi loraus sitruunaöljyä tai oliiviöljyä ja sekoita tzatziki tasaiseki. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti.

Pitakolmiot  n.20kpl
3dl vehnäjauhoja
2tl kuivahiivaa
1tl suolaa
2rkl turkkilaista jogurttia
1dl lämmintä maitoa
3rkl oliiviöljyä
1rkl unikonsiemeniä

1. Mittaa jauhot, kuivahiiva ja suola taikinakulhoon. Sekoita joukkoon jogurtti ja lämmitetty maito.
2. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes siihen syntyy kunnon sitko. Vaivaa lopuksi oliiviöljy ja unikonsiemenet taikinan sekaan. Kohota jauhotetulla pöydällä liinan alla 1 tunnin ajan.
3. Kaulitse kohonnut taikina hieman alle 1cm paksuiseksi levyksi. Paloittele levystä taikinapyörän tai veitsen avulla tasakokoisia kolmioita. Asettele kolmiot leivinpaperilla vuoratulle pellille, sihtaa päälle kevyesti jauhoja ja kohota liinan alla vielä noin puoli tuntia.
4. Paista +210 asteessa noin kymmenen minuuttia tai kunnes kolmiot saavat hieman väriä pintaan.

Vinkki!
Saat kivan rapean kuoren pitakolmioihin, kun kaadat uunin pohjalle noin puoli desiä vettä samalla kun laitat pellin uuniin. Päästä höyryt pois avaamalla uunin luukkua varovasti paiston loppuvaiheessa.

Hummus
1tlk kikherneitä
2 valkosipulinkynttä
0,5dl oliiviöljyä
1tl juustokuminaa
ripaus paprikajauhetta
rouhaisu mustapippuria
ripaus suolaa
1rkl sitruunamehua

1. Poraa valutetut kikherneet tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon puristetut valkosipulinkynnet sekä oliiviöljy, sitruunamehu ja mausteet.
2. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti.

Valkosipulimarinoidut oliivit
250g laadukkaita vihreitä oliiveja
5rkl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta persiljaa

1. Sekoita kannellisessa rasiassa oliiviöljy, puristeut valkosipulinkynnet ja pieneksi pilkottu persilja.
2. Lisää valutetut oliivit joukkoon, sulje rasia kannella ja ravistele huolellisesti.
3. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti.

Me käytettiin Kreikkalaisia kivellisiä oliiveja, mutta voit käyttää halutessasi myös kivettömiä ja mustia oliiveja.

Sitruuna-yrttimarinoidut artisokat
1tlk artisokansydämiä
4rkl sitruunaöljyä
pieni nippu tuoretta timjamia
pieni nippu tuoretta korianteria

1. Sekoita sitruunaöljy ja pieneksi pilkotut yrtit keskenään.
2. Valuta artisokansydämet, puolita ne ja sekoita yrttiöljyyn.
3. Anna maustua vähintään tunti.

Parmankinkkuun käärityt melonit
puolikas cantaloupe-meloni
80g parmankinkkua

1. Pilko meloni reilun kokoisiksi paloiksi, puolita parmankinkkusiivut keskeltä ja kietaise yksi siivu jokaisen melonipalan ympärille.

Lisäksi tarjolla oli ohueksi pilkottua yrttisalamia ja ohueksi höylättyjä parmesanlastuja.

Mieheni suosikiksi nousi karitsapullat dipattuna tzatzikiin. Tämä yhdistettynä Castillo De Molina-viiniin oli hänen mielestään tapaspöydän paras makupari. Hapokas viini leikkasi juuri sopivasti karitsapullien ”paksua” makua. Lihapullissa maistui ihanasti myös minttu, joka on erinomainen yhdistelmä karitsanlihan kanssa.

Oma suosikkini oli ehdottomasti nämä pitakolmiot dipattuna täyteläiseen hummukseen. Tämä oli ihan superhyvä yhdistelmä viinin kanssa ja paljastettakoon tässä samalla, että kävin tänään ostamassa uuden pullon kyseistä viiniä ja tölkin kikherneitä. Pakko tehdä näitä uudestaan ihan lähipäivinä! Ja lähtipä yksi pullo Molinaa myös viinihyllyn edessä kalaruoalle sopivaa viiniä etsivän miehen matkaan. Suosittelin tätä viiniä hänelle ja oli pakko ottaa samalla yksi pullo itsellekin, kun hyllyssä oli enää muutama pullo jäljellä.

En tosiaan ole mikään viinin ja ruoan yhdistämisen asiantuntija, joten toivottavasti nyt viinitietäjät eivät kieriskele tuskissaan kun menin yhdistämään kaloille ja äyriäisille suositeltua viiniä näin. Ainakin me tykättiin kovasti näistä tapasherkuista ja voin lämpimästi suositella sekä viiniä että näitä herkkuja tarjottavaksi vaikkapa illanistujaisissa 🙂

Tällä välimeren tapasherkku-lautasella osallistun Oiva pari-reseptikilpailuun, jonka tuomarina toimii huippukokki Alex Nurmi. Lopuksi kolmen reseptikilpailun 12 parasta reseptiä kerätään äänestykseen, jossa eniten ääniä saanut resepti voittaa. Voittaja saa Alexin kokkaamaan kotiinsa itselleen ja ystävilleen.

Viinin tarjosi Pernod Ricard Finland

Kommentit (22)

Olihan sulla herkut. Aivan liian monta ihanaa kuvaa…Täytyy muuten toteuttaa nyi pitaleipäkolimiot noin, mä oon vaan aina leikannut valmiista, mutta tuossa on tyyliä!

Heh no joo, oli herkut ja viinit ja hyvää muuten olikin! 🙂 Ja noi pitakolmiot oli taas sellanen resepti, jonka lopputulos sai aikaan reaktion "oi miksi ihmeessä en oo keksinyt tehdä näitä aiemmin!" Nyt on kaks kertaa kokeiltu, unikonsiemenillä ja ilman. On tosi hyviä ja kivan helppotekoisia, kunhan vaan jaksaa odotella taikinan kohoamista 🙂

Mums, ai että miten herkulliselta näyttää! 😛

Ja maistuu myös! Oli niin kivaa istuskella viinilasillisten kanssa ja maistella kaikkia erilaisia yhdistelmiä 🙂 Tykkään muutenkin tehdä yleensä tämmösiä pikkuherkkuja, joita voi napostella sormin 🙂

Siis voi apua miten mielettömän herkullisia reseptejä! Tsemppiä kilpailuun, vaikka eipä sitä erikseen edes tarvita kun on noin ihanan näköiset antimet 🙂 Taitaakin mennä kokeiluun jotkut elementit 🙂

– Eppu

Kiitos kommentista ja tsempeistä! 🙂 Mulle tuli näistä nyt entistä enemmän kunnon tapas-innostus ja varmaan tehdään taas joku ilta tän tyylinen iltapala. Ja etenkin noita pitakolmioita ja hummusta on pakko saada pian! 🙂

Pakko kysyä, että mistä nuo lautaset on? Tosi ihana kuviointi ♥

Noi on Anttilasta 🙂 Mäkin tykästyin heti kun näin noita astioita Anttilan esitteessä. Tota sarjaa on tollasia pieniä lautasia, kahvikuppeja, pieniä kippoja ja sellaisia kannellisia rasioita 🙂

Herkullisen näköisiä tapaksia! Minun kilpailu-pikkusyötävä kyllä vaikuttaa hieman vaatimattomalle näiden rinnalla 😉 Mutta vielä on kaksi viiniä edessä 🙂 Onnea kilpailuun!

Ja herkullisia ne olivatkin! Sun pikkusyötävät näyttivät myös tosi hyviltä 🙂 Olisin kans halunnut testata, miten vuohenjuusto sopii tän viinin kanssa mut nyt kokeiltiin sit parmesaania ja ainakin se toimi hyvin 🙂

Ai, miten ihania herkkuja! Suu valuu vetää! Minuakin pyydettiin kilpailuun mukaan, mutta ihan fyysisesti ja henkisesti en jaksanut tällä kertaa kilpailla, koska kalenteri on jo tapatumia täynnä. Seuraava kertaa.

Kiitos! 🙂 Mullakin on aika paljon hommia täällä ja kokkailu piti hoitaa muuttolaatikoiden keskellä, aikamoista sotkua sai aikaan vaikka pitäis vaan siivota.. 😀

Kyllä kelpaa näillä herkuilla lähteä kisaamaan! Onnea kilpailuun.

Tasta napataan meille paasiaisherkkuja. SE ON VARMA! 🙂 – Mama P.

Jee! 🙂 Huomenna kyl täytyy tehdä pitakolmioita ja hummusta, viiniäkin on pullo kaapissa 🙂

Pitakolmiot, hummus ja marinoidut oliivit menee ehdottomasti testaukseen!! 🙂
Ja kiitos myös viinivinkistä!!

Oi miten kiva kuulla, kerrohan sitten mitä piditte niistä! 🙂

Nam nam mitä herkkuja;osittain myös tuttuja täältä asuinalueeltani;D

Ohhoh mitä herkkuja! Taas täällä silmät pyöreinä ihmettelen sitä kuinka taitava ja kekseliäs olet!:) Kaikki näyttää niin täydelliseltä.

Kiitos Heidi! 🙂 Mulla onkin just vika pellillinen pitakolmioita paistumassa, jääkaapissa hummusta ja papudippiä. Kohta pääsee taas herkuttelemaan 🙂

Kommentoi juttua: VÄLIMEREN TAPASHERKUT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X