OMENAINEN KINUSKI-MASCARPONEKAKKU

Noniin, vihdoin ja viimein sain tehtyä tän kakun ja kirjoitettua reseptin ylös. Tämä on siis kakku, jolla osallistuin Myllärin Luomun järjestämän leivontakilpailun finaaliin. Hasselpähkinä-kakkupohjien välissä on siiderissä keitettyä siirappimaista omenatäytettä, joka on maustettu kanelilla ja kardemummalla. Omenatäytteen lisäksi välistä löytyy mascarponea ja mun ikuisuuslempparia eli kinuskia. Loppusilauksen tälle makujen ilotulitukselle tuo paahdetut mantelilastut, joita löytyy omenatäytteestä sekä kakun reunoille ripoteltuna. Eilen herkuteltiin tällä kakulla äitienpäiväkahveilla, joten koristelin kakun vielä yksinkertaisella kinuskisydämellä 🙂

PAAHDETUT MANTELILASTUT
150g mantelilastuja

1. Paahda mantelilastut kuumalla pannulla. Sekoittele lastuja ja jatka paahtamista, kunnes mantelilastut saavat kauniin paahteisen värin. Kaada paahdetut lastut lautaselle jäähtymään.
2. Noin puolet paahdetuista lastuista menee omenatäytteeseen ja loput käytetään kakun koristeluun.

OMENATÄYTE
4 omenaa
100g voita
5rkl fariinisokeria
1tl vaniljasokeria
3tl kanelia
1,5dl omenasiideriä
n.75g paahdettuja mantelilastuja
ripaus kardemummaa

1. Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla ja lisää sekaan fariinisokeri, vaniljasokeri sekä omenakuutiot. Lisää seuraavaksi kaneli, kardemumma sekä paahdetut mantelilastut.
2. Lisää lopuksi omenasiideri pannulle ja anna täytteen kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuutin ajan. Koostumus alkaa muuttua vähitellen siirappimaiseksi.
3. Kaada täyte kulhoon jäähtymään.


KINUSKI
3dl kuohukermaa
3dl fariinisokeria

1. Kuumenna kerma ja fariinisokeri pannulla. Anna kiehua ja kuplia hiljalleen 10-15 minuutin ajan välillä sekoittaen.
2. Voit varmistaa onko kinuski valmista pudottamalla pienen tipan kinuskia kylmään veteen. Kinuski on valmista, kun tippa pysyy veteen pudotessaan muodossaan eikä leviä osittain veteen.

MASCARPONETÄYTE
750g mascarponea
2dl tomusokeria
2tl vaniljasokera

1. Sekoita täytteen ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Voit annostella täytettä pursotinpussista tai suoraan kulhosta.

KAKUN KOKOAMINEN:

1. Leikkaa pyöreä pala leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle ja aseta reunakalvot vuoan reunoille. Leikkaa kakkupohja kolmeen saman kokoiseen osaan. Aloita kakun kokoaminen laittamalla kakun pohjapala vuokaan.
2. Levitä 1/3 osa mascarponetäytettä ja saman verran omenatäytettä pohjan päälle. Valuta kinuskia noin 1/3 osa omenatäytteen päälle ja painele seuraava kakkupohja päälle.
3. Täytä toinen kerros samalla tavalla ja paina päällimmäiseksi tuleva kakkupohja täytteiden päälle. Voit painaa kakkupohjaa vielä kevyesti, jotta täytteet tasoittuvat. Anna kakun maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mielellään yön yli.
4. Irrota kakkuvuoan reunat sekä reunakalvot kakun ympäriltä. Siirrä kakku varovasti koristelualustalle tai suoraan tarjoiluastialle. Tasoita reunat tarvittaessa kakkulastan tai veitsen avulla.
5. Kuorruta kakun reunat kevyesti mascarponella, tasoita lastan avulla. Painele paahdettuja mantelilastuja kakun reunoille.
6. Valuta kinuskia kakun reunoja pitkin. Voit tarvittaessa lämmittää kinuskia hetken aikaa mikrossa. Annostele loput omenatäytteestä kakun keskelle ja koristele pursottamalla lopusta mascarponesta kauniita huippuja kakun ympäri. Viimeistele paahdetuilla mantelilastuilla ja kinuskilla.

Yllätys oli kyllä melkoinen, kun voitin Suomen inspiroivin leipoja-kilpailun ja finaalin jälkeisiä fiiliksiä voi lukea täältä. Tuntuu vieläkin kieltämättä aikea huikealta koko juttu! Eilen just muistelin kuinka mua jännitti ihan hirveesti leikata tota kakkupalaa Tomi Björckin ja kameroiden edessä. Kakku on kyllä todella hyvää, veikkaan että tätä tulee tehtyä uudelleen vielä monet kerrat!

Huom! Alkuperäisessä kakussa oli siis tosiaan kahta erilaista kakkupohjaa, tavallista ja hasselpähkinällä maustettua. Tässä reseptissä on kuitenkin vain tuo hasselpähkinäpohja, koska ajattelin että se helpottaa kakun tekemistä ja lisäksi silloin tästä ei jää ylimääräisiä kakkupohjia yli. Että terkkuja vaan Kiralle, joka kerkes jo soittamaan et ”missäs se toinen kakkupohja oikein on?” 😀

Avainsanat

Kommentit (11)

Näyttää todelta hyvältä, ei ihme että voitit!

Tätä ohjetta onkin jo odoteltu 🙂 on niiiiin herrrkullisen näköinen kakku! *slurps*

Tämä on kyllä hyvää 🙂 Aika harvoin tulee tehtyä täytekakkuja, mut tätä tulee varmasti tehtyä uudestaan 🙂

Onnea voitosta! Näyttää kyllä herkulliselta kakku 🙂

Siinä se nyt on, nams 🙂 Meillä vietetään ensi viikolla 1v-synttäreitä… tämä kakku taitaa vielä olla "vähän liikaa" pikku prinsessan masulle 🙂 Mutta taidanpa tehdä kakun ihan vaan viikonlopun kunniaksi 🙂 Nyt jo vesi valuu kieleltä!

Meinasin tehdä tätä viikonlopun juhliin. Voiko kaiken kinuskin tehdä heti valmiiksi, vaikka osa käytetään koristeluvaiheessa ja kakku on sitä ennen yön yli jääkaapissa? Ehkä jos kinuskin mikrottaa seuraavana päivänä, se notkistuu uudelleen, vai pitääkö tehdä kahdessa erässä?

Kinuskin voi halutessaan tehdä yhdessä erässä ja lämmittää seuraavana päivänä mikrossa tai vesihauteessa. Itse tein juuri vähän aikaa sitten näitä samoja kakkuja kaksin kappalein syntymäpäiville ja koska kinuskia tuli niihin niin paljon, keitin seuraavana päivänä toisen erän päälle tulevaa kinuskia. Molemmat tavat siis toimii 🙂 Kiva jos meinaat tehdä tätä, on nimittäin ihan mielettömän hyvää! 🙂

Hyvää tuli ja teki vaikutuksen vieraisiin! Myös edellispäivänä tehdyn kinuskin mikrotus pehmensi sen juuri sopivaksi. Kiitos ohjeesta!

Oi miten ihana kuulla! Tuon omenatäytteen ja kinuskin yhdistelmä kerää kyllä aina kehuja, kaikki ovat tykänneet jotka ovat sitä maistaneet 🙂 Kiva kun tulit vielä kommentoimaan ja kertomaan onnistuneesta lopputuloksesta. Mukavaa joulukuuta 🙂

Kommentoi juttua: OMENAINEN KINUSKI-MASCARPONEKAKKU

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X