Sadepäivän leivontaa: pestopatongit

Sateisena päivänä on erityisen kivaa kaivaa taikinakulhot esiin ja leipoa. Eilen oli siis leivontapäivä ja etsiessäni inspiraatiota kuivakaapista, löysin purkin vihreää pestoa. Päätin kokeilla millaisia patongeista tulisi, jos laittaisin pestoa taikinan sekaan.

Hetken päästä huumaava tuoksu valtasi keittiön ja kyllä näistä vaan tulikin hyviä. Pesto tuo patonkeihin kivaa lisämakua ja nämä olivat tosi hyviä ihan sellaisenaan salaatin kanssa syötynä. Kivaa vaihtelua tavallisiin patonkeihin ja luulenpa että teen näitä meidän juhannuspöytään. En lisännyt taikinaan ollenkaan suolaa, kun sitä on jo valmiiksi pestokastikkeessa.

Pestopatongit 4kpl
5dl vettä
1tl hunajaa
1prk vihreää pestoa (n.195g)
2dl neljän viljan hiutaleita
1pss kuivahiivaa
9-10dl vehnäjauhoja
2rkl oliiviöljyä

1. Mittaa noin +42 asteinen vesi taikinakulhoon ja sekoita joukkoon hunaja, pesto sekä neljän viljan hiutaleet. Lisää 4dl vehnäjauhoja sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
2. Lisää taas 4dl vehnäjauhoja ja jatka taikinan vaivaamista 3-5 minuuttia. Lisää vielä 1-2 dl vehnäjauhoja, vaivaa taikinaa hetki ja lisää lopuksi 2rkl oliiviöljyä.
3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle tai tasolle ja jaa neljään saman kokoiseen osaan. Paloista tulee noin 360g painoisia. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin. Pyörittele palat palloiksi ja kohota liinan alla 40 minuuttia.
4. Muotoile kohonneet palat patongeiksi ja asettele patongit joko patonkipellille tai leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota liinan alla 25 minuuttia.
5. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä ja paista +230 asteessa noin puolin tuntia.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat patongit
uuniin. Päästä höyryt ulos avaamalla varovasti uunin luukkua 15 minuutin
kohdalla. Näin patonkeihin tulee ihanan rapea kuori!

Näistä saa hyvän lounasleivän pirskottamalla päälle oliiviöljyä ja täyttämällä leivät mozzarellajuustolla, tomaatilla sekä tuoreella basilikalla. Patonkipeltejä ei voi hehkuttaa liikaa, noi on niin hyvät ja patongeista tulee vielä paljon parempia kuin tavallisella pellillä paistettuna.

Tänäänkin näyttäisi olevan kovin sateinen päivä, mutta onneksi on kivaa tekemistä tiedossa. Näen helsingissä ystävääni kahvittelun merkeissä ja siitä suuntaan ravintolaan, josta ollaan varattu porukalla pöytä. Siitä sit suunnataan vielä Olympiastadionille Hifkin fudismatsiin.

MUKAVAA VIIKONLOPPUA!

Avainsanat

Kommentit (12)

Kotitekoiset patongit on ihan parhaita!
Minäkin testasin viime lauantaina uutta maalaispatonkien ohjetta, ja niistäkin tuli ihan mielettömän hyviä! 🙂

Niin on! 🙂 Ens kerralla taidan kokeilla punaista pestoa, nekin olis varmaan tosi hyviä. Täytyy käydä kurkkimassa maalaispatonkeja sun blogissa 🙂

Vau, täytyy tehdä huomenna! Hei pitääkö se uuni jättää raolleen sen 15min jälkeen vai vaan pitää vähän aikaa? Haluan rapean kuoren! 😀

Valitettavasti mulla ei oo kokemusta kiertoilmauunista kuin pullien paistossa. Hmm. Luulisi, että toimii kuitenkin samalla tavalla kuin tavallisella uunilla..? En kyllä ole ihan varma..

Varmuuden vuoksi veden voi kyllä laittaa johonkin pieneen metalliseen kippoon uunin pohjalle. Siis ihan kummankin uunin kanssa. Olen ajatellut, että pitäisi kysyä ihan joltain uunien valmistajalta, että voiko tosta veden laittamisesta suoraan uunin pohjalle olla jotakin haittaa. Ton tavan oon vaan oppinut jo aikoinaan leipuri-mummiltani, eikä ainakaan tähän mennessä oo näkynyt mitään haittoja uunin pohjalla 🙂

Kuinka kiertoilmauunin kanssa?

Hei kiva jos meinaat kokeilla! Uunin luukkua siis avataan varovasti ihan vaan et höyryt pääsee ulos. Sit taas luukku kiinni ja paistetaan patonkeja normaalisti 🙂 Tuu sit kertomaan mitä pidit!

Pestoko sen saa aikaan, etta seuraavanakin paivana tama patonki on kaikkea muuta kuin kuiva!? Saimme kunnon maistiaiset ja ensimmaisen palan kanssa mietin, mika tama tuttu maku on?? Noh, vihreaa pestoa "tietenkin", kuulin. Aivan ihana nakojaan leivassakin. 🙂 -Mama P.

Joo tää patonki on kyl ihmeen pehmeetä vieläkin, meillä on pieni pala jäljellä 🙂 Peston ja tuoreen leivän tuoksu oli kyl niin ihana kun paistoin näitä patonkeja. Teitä taitaa odottaa uus maistiaiserä taas pian! 😀

Nousemassa on 🙂 pesto ihan ehdoton herkku tässä perheessä! Samalla vieressä pyörii jätskikoneessa vadelma vanilja jäde, ootko jäätelön ystävä tai teetkö itse paljon ? Meillä monesti koneeseen menee olga temosen kirjasta bongattu jogurttijäätelö muunneltuina versioina 🙂 nams Hyvää kesää!! Ihana blogi!!

Jee, kiva kuulla! 🙂 Ostin kans just kaupasta purkin punaista pestoa ja meinaan leipoa lisää leipää joko tänään tai huomenna. Toivottavasti pestopatongit maistuu teille!

Voi mä niin haluaisin kans oman jäätelökoneen, oon haaveillut sellaisesta jo pitkään kun sillä olis vaan niin paljon helpompaa valmistaa itse jäätelöä. Oon jäätelön ystävä ja mulla on pitkä lista jäätelöreseptejä odottamassa, että saisin aikaiseksi kokeilla niitä. Olgan kirja on kyllä aivan ihana, siellä on mielettömän herkullisia reseptejä. Mukavaa kesää myös sinulle! Ja tosi kiva kun jätit kommenttia 🙂

Kommentoi juttua: Sadepäivän leivontaa: pestopatongit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

 • Jouluna on ihana antaa lahjaksi itse tehtyjä herkkuja 🤗 Keräsin yhteen postaukseen 12 ohjetta erilaisiin herkkulahjoihin, joista löytyy mm. marenkeja, piparipullaa, brownieita ja erilaisia pikkuleipiä. Kurkkaa ohjeet ja vinkit uusimmasta postauksesta. Linkki löytyy profiilista ❤️ #joululeivonta #joulu #herkut #jouluherkut #herkkulahja #herkkulahjat #marenki #marengit #suklaamarenki #ihanitsetehty #leivojakoristele #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #christmasbaking #baking #meringue #meringues #chocolatemeringue
 • Arvonta suoritettu! Voittaja on @oonapieces ✨ Kaupallisessa yhteistyössä @personalplanner 📕 Sain suunnitella itselleni persoonallisen kalenterin vuodelle 2019 ja nyt sullakin on mahdollisuus voittaa itsellesi Personal Planner-kalenteri! Voit valita mieleisesi kannet, sivut, värit, erilaisia lisäsivuja sekä pieniä kivoja yksityiskohtia, joiden avulla saat kalenterista juuri oman näköisen 😊 Odotan jo innolla, että pääsen täyttämään tätä. Uuden kalenterin aloitus on aina jotenkin niin kivaa! ❤️
.
📍Osallistu arvontaan seuraamalla tilejä @minkavi & @personalplanner 📍Tägää mukaan ystäviä, jokainen kommentti on aina uusi arpa sinulle.
📍Arvonta päättyy pe 14.12. klo 21 ja olen voittajaan heti yhteydessä, jotta uusi kalenteri ehtii perille ennen vuoden vaihdetta.
.
#yhteistyö #personalplanner #itsprettypersonal #kalenteri #kalenteri2019 #2019 #arvonta #kalenterimania #kalenterituunaus #kalenteriaskartelu #kahvi #kahvihetki #piparit #calendar #calendar2019 #planner #plannerlove #planneraddicts #coffee #coffeetime #gingerbread
 • Täällä on leivottu lisää pipareita ja piparkakkutalokin on kasaamista vaille valmis 🎄✨ #piparit #piparkakut #piparkakkutalo #piparitalo #piparikoti #leivonta #joululeivonta #kahvi #kahvihetki #muumimuki #leivojakoristele #ihanitsetehty #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #baking #bakingday #gingerbread #christmasbaking #christmas #christmasvibes
 • Kaupallinen yhteistyö: @frooshsuomi🍍 Sain testiin Froosh smoothieta uudessa maussa 🤗 Tästä purkista löytyy ananasta, kamomillaa ja sitruunamelissaa. Ihanan raikas ja hedelmäinen! Frooshin tuotteet sisältävät 100% hedelmää, marjaa ja kasviksia 🌱 Näitä tarjoaa siis mielellään taaperollekin, joka tykästyi myös tähän makuun kovasti! 😊 Näissä on mun mielestä myös mielettömän ihanat pakkaukset 😄✨ #frooshplus #acanawill #froosh #frooshchill #smoothie #frooshsuomi #fruitswithbenefits
 • Tein kolme vuotta sitten illanistujaisiin juhlavan napostelutarjottimen 😊 Tämän postauksen kaivan esiin aina joulun alla, kun kaipaan inspiraatiota tai tarjoiluideoita. Napostelutarjotin on ihana tarjottava myös pikkujouluissa. Kurkkaa profiilin linkin takaa postaus, jossa vinkkejä tarjottimen kokoamiseen. Runsas valikoima takaa sen, että jokaiselle löytyy jotakin! 🤗🎄 #napostelutarjotin #tarjoiluideat #joulu #pikkujoulut #herkkuja #herkkuhetki #tarjoilut #juustolautanen #juustot #christmas #goodies
 • Tänään Kotilieden bloggaajien joulukalenterin luukku avataan blogissani ❤️ Kurkkaa ohje ihanaan suklaakakkuun ja koristeluun, linkki löytyy profiilista! 🦌✨ #kotiliesijoulukalenteri2018 #joulukalenteri2018 #joulukalenteri #joulu #leivonta #leivontablogi #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #suklaakakku #juustokakku #suklaajuustokakku #ihanitsetehty #leivojakoristele #metsäteema #metsäneläimet #suklaa #syntymäpäiväkakku #brownie #cheesecake #chocolate #cake #baking
 • Tein meille itsenäisyyspäivän herkuksi pipari-brownieita. Näistä tulikin tosi hyviä, joten kirjoittelen pian reseptin blogiin! Ihanaa viikonloppua! 😊✨ #brownie #browniet #piparibrownie #piparkakkubrownie #leivonta #leivontapäivä #leivontablogi #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #joulu #joululeivonta #piparit #piparkakut #suklaa #jouluherkku #ihanitsetehty #leivojakoristele #baking #bakingblog #brownies #gingerbreadbrownies #gingerbread #chocolste #christmas #christmasvibes #christmasbaking

minkavi

X