Pähkinäkoulussa opittua ja muutamia reseptejä

Olimme siskoni kanssa pari viikkoa sitten Cloettan järjestämässä Pähkinäkoulussa, joka järjestettiin ravintola Sipulin Pommern-kabinetissa. Cloetta on laajentanut tarjontaansa nyt myös pähkinäpuolelle ja koulutuksessa pääsimme tutustumaan uuteen Nutisal brändiin, joka tulee sanoista Nut is all. Aluksi tarjolla oli kuohuvaa ja ihana pähkinäinen cocktailmenu, jonka jälkeen Nutisal-tuotteista vastaava Tiia Nykänen piti meille luennon pähkinöistä.

Pähkinäkoulu oli todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kaksituntinen. Meille kerrottiin mm. pähkinöiden kasvatuksesta, eri lajikkeista sekä kuivapaahtomenetelmistä. Eri pähkinälajikkeita käytiin läpi yksitellen ja näimme videoita mm. pähkinöiden keräämismenetelmistä ja matkasta tehtaan kautta kuluttajille.

MITÄ PÄHKINÄKOULUSTA JÄI ERITYISESTI MIELEEN?

1. Maapähkinä ei ole biologisesti pähkinä, vaan kuuluu palkokasveihin. Kasvin varsi kasvaa maanpinnan yläpuolella ja itse maapähkinät kypsyvät maan alla.

2. Cashewpähkinä on peräisin puussa kasvavista hedelmistä. Jokaisen ”valehedelmän” kärjessä kasvaa oikea hedelmä eli cashewpähkinä, joka on erittäin kovan kuoren alla. Kuoret poistetaan cashewpähkinöiden ympäriltä koneellisesti.

3. Pistaasipähkinän kuori raksahtaa auki pähkinän kypsyessä ja tästä johtuen kasvualueilla on kypsymisen aikaan ihan valtava meteli!

4. Nutisalin pähkinät valmistetaan kuivapaahtamalla. Tämä on menetelmä, jossa pähkinöihin ei lisätä ylimääräistä öljyä vaan valmistuksessa hyödynnetään pähkinöiden omaa rasvaa. Näin pähkinöiden ominaismaku pääsee parhaiten esille ja pähkinöitä napsiessa käsiin ei tartu yhtä paljon rasvaa kuin sellaisista pähkinöistä joihin on lisätty öljyä.

5. Paras tapa pähkinöiden säilytykseen on tiivis rasia. Pähkinät kannattaa säilyttää valolta suojattuna ja sellaisessa paikassa, jossa on mahdollisimman vähän lämpötilan vaihteluja. Pähkinöiden sisältämän rasvan takia jääkaappi on yksi hyvä paikka niiden säilyttämiseen. Macadamiat sisältävät niin paljon rasvaa, että niitä voi säilyttää jopa pakastimessa.

Saimme myös esittää koulutuksen aikana mieleen heränneitä kysymyksiä ja mun oli pakko kysyä pistaasipähkinöistä. Mietin, että voivatko ne jokaisessa pussissa olevat muutamat kiinni olevat pistaasipähkinät kypsyä vielä kotona? Vastaukseksi sain, että pistaasin kuori saattaa aueta kiehuvassa vedessä mutta periaatteessa kypsyminen olisi pitänyt tapahtua jo puussa. Tätä mä en ole itse kerennyt vielä testaamaan, mutta aion kyllä varmasti kokeilla!

Saimme jokainen myös kotiin viemisiksi Nutisalin pähkinöitä, joista tämän hetken lemppareitani ovat ehdottomasti miedosti suolattu mantelisekoitus, sweet & salty pähkinäsekoitus sekä hieman mausteisempi festival mix. Annoin myös jo paikan päällä kiitosta siitä, että nämä isommat pussit ovat uudelleen suljettavia. Mulla on usein pähkinöitä laukussa mukana ja oon jokusenkin kerran joutunut tyhjentämään laukun pohjan, joka on täynnä avatusta pussista tippuneita pähkinöitä.

Napostelun lisäksi pähkinät ovat mun lemppareita myös leivonnassa ja ruoanlaitossa. Keräsin tähän loppuun vielä muutamia pähkinäisiä reseptejä: Aprikoosi-mantelipiiras, Banaani-pähkinäsmoothie, Hasselpähkinä-suklaamacarons (G), Meloni-pähkinäsalaatti, Pähkinäinen kookos-suklaajuustokakku, Pähkinä-siemenleivät, Pähkinäiset suklaacookiet, Ruusukaali-saksanpähkinäpaistos, Saksanpähkinä-banaanikakku, Vaniljaiset hasselpähkinäpullat, Viikuna-hasselpähkinäkorput (G)

Mun omia suosikkeja leivonnassa on pekaanipähkinä, hasselpähkinä ja manteli. Muuten tykkään napostella cashewpähkinöitä, saksanpähkinöitä, chilipähkinöitä, suolapähkinöitä sekä pistaaseja. Myös macadamiat ovat hyviä, mutta niitä tulee syötyä vähän harvemmin.  

Onko teillä omia suosikkipähkinöitä?

Yhteistyössä Cloetta

Avainsanat

Kommentit (6)

Paljon uutta opin nyt minäkin pähkinöistä! Mun suosikki on juurikin tuo ei-pähkinä, eli maapähkinä… 🙂 t. Mama P.

Hienoa! Oonkin kertonut ihan innoissani muille näitä oppimiani asioita pähkinöistä 🙂

Hih,pähkinäkoulu kuulostaa vähän hassulta:)Mutta kivat tuotteet;olen pähkinöiden suurkuluttaja!

Heh, mun mielestä kuulosti kans varsinkin aluksi tosi hassulta mutta oikeastaan toi nimi oli oikein osuva 🙂

Kiitos hienosta postauksesta. Ammensin paljon uutta tietoa ja lisäksi löytyi gluteenittomia ohjeita. Kuvat houkuttelevat maistamaan. 🙂

Kiitos Kirsi! Ja kiva jos resepteistä löytyi jotain vinkkejä 🙂

Kommentoi juttua: Pähkinäkoulussa opittua ja muutamia reseptejä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X