Tykkään pyöriä kaupoissa tutkien hyllyjen valikoimaa ja itselleni uusia tuotteita. Perjantaina kävin hakemassa täydennystä kaupan jauhohyllyltä ja silmiini osui Birkkalan tilan puolikarkeat spelttijauhot.  Näin sunnuntain kunniaksi päätin leipoa spelttisämpylöitä, joita söimme tänään perheeni kesken kirppiskierroksen jälkeen.

Birkkalan tila sijaitsee Suomusjärvellä ja kaikki tuotteet valmistetaan aidosta, alkuperäisestä speltistä. Speltti eli alkuvehnä on pähkinäisen, aromikkaan ja täyteläisen makuinen vilja. Täysjyväspeltti sisältää runsaasti kuitua sekä proteiinia ja sitä voi käyttää niin leivontaan kuin ruoanlaittoonkin. Speltti on lyhytsitkoinen, joten sitkoa vaativissa taikinoissa vain osa vehnäjauhoista kannattaa korvata spelttijauhoilla.

Spelttisämpylät  12kpl
5dl vettä
1tl hunajaa
2dl kaurahiutaleita
4dl puolikarkeita spelttijauhoja
1pss kuivahiivaa
4-5dl vehnäjauhoja
0,25dl oliiviöljyä
2tl suolaa

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi ja hunaja taikinakulhoon. Lisää kaurahiutaleet, spelttijauhot sekä kuivahiivaa ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
2. Lisää osa jauhoista ja öljy ja jatka taikinan vaivaamista hyvän sitkon aikaansaamiseksi.
3. Lisää jauhoja vielä sen verran, että taikina alkaa vaivaamisen aikana irtoamaan kulhon reunoilta. Lisää lopuksi suola ja vaivaa taikinaa vielä hetken aikaa.
4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kohota liinan alla 30 minuuttia.
5. Paloittele kohonnut taikina neljään osaan. Jaa jokainen pala vielä kolmeen osaan ja asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota sämpylöitä liinan alla 20 minuuttia.
6. Paista sämpylöitä +225 asteessa noin 25 minuuttia.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin.
Päästä höyryt ulos raottamalla varovasti uunin luukkua 15 minuutin
kohdalla. Näin sämpylöihin tulee vielä entistäkin rapeampi kuori.

Aamulla leivottuja sämpylöitä on enää neljä jäljellä eli hyvin maistui koko väelle! Nämä sämpylät ovat myös tosi helppotekoisia, sillä taikinan kohotuksen jälkeen sämpylät vain paloitellaan pellille. Näitä ei tarvitse erikseen pyöritellä tai muotoilla käsin, joten kaikista sämpylöistä tulee hauskasti vähän eri mallisia.

Eipä tämä flunssa näytä sittenkään hellittävän vielä, vaikka muutaman päivän oli jo vähän parempi olo. Sugarilta saadut kuusenkerkkä-pastillit ovat kohta loppu ja nenäliinapaketti hupenee kovaa vauhtia. Onneksi haettiin eilen uusi purkki Häntälän hunajaa, joten loppupäivä taitaa mennä lepäillen ja hunajaista teetä juoden.

Mukavaa sunnuntai-iltaa!

Avainsanat

Kommentit (4)

Oonkin etsinyt vaihtoehtoja vehnäjauholle,
ja tän perusteella uskallan kyllä ottaa kokeiluun spelttijauhot 🙂
Hyviä vinkkejä ja kiva tietää etukäteen vähän maustakin-
säästyypähän ihmettelemästä tuoreita spelttisämpylöytä syödessään
että meniköhän jotain pieleen paistossa vai mausteissa, kun maistuu niin oudolta…

Kiva jos innostut kokeilemaan, näillä voi tosiaan helposti korvata ainakin osan vehnäjauhoista leivonnassa. Vielä jäi spelttijauhoja pakettiin ja tänään ajattelin taas leipoa niistä jotain 🙂

Hei! Liityin blogiisi ihan virallisesti nyt lukijaksi, kun tulee täällä kurkittua mitä kaikkea ihanaa olet tehnyt:)

Hei Niina! Kiva kun liityit ja tervetuloa lukijaksi 🙂

Kommentoi juttua: Sunnuntaiaamun spelttisämpylät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Hyvää uutta alkanutta viikkoa just sulle! 😊 #maanantai #huomenta #koti #ruusut #kukat #olohuone #instakodit #instablogit #instablogitfinland #monday #goodmorning #lifeisgood #home #homesweethome #hmhome #livingroom #flowers #interiordesign
  • Tää viikko alkoi sillä, että lähetti toi ovelle paketin ja loppuu siihen että saan kaikessa rauhassa nauttia hyvää kahvia 😍 Kiitos @kaffaroastery ihanasta lähetyksestä, hyvästä kahvista ja söpöistä @oatly tuotteista! Näistä osan saa mun lemppari kahviseura @noonamariaa ☕ Stoorien puolella näet vielä tarkemmin paketin sisällön! 😊 Aurinkoista sunnuntaita ☀️ #gifted #kaffaroastery #kahvi #kahvihetki #kahvipavut #espresso #oatly #ikaffe #desenio #coffee #coffeetime #idrinkcoffeelikeagilmore #coffeeisalwaysagoodidea
  • Viikonloppu ja tuorepuuro ❤️ Tämä vadelmainen versio löytyy nyt blogista! Vain neljä raaka-ainetta, sekoitus ja yöksi jääkaappiin tekeytymään. Ihanan vaivatonta ja silti niin herkullista 😍 #aamupala #tuorepuuro #puuro #vadelmapuuro #vadelmatuorepuuro #vadelmat #kaurajogurtti #vegaanihaaste #vegaani #vegaaninen #ruokablogi #kotiliesiblogit #kotiliesiruokablogit #breakfast #raspberries #overnightoats #foodblog #vegan #dairyfree
  • Ystävänpäivän huikea arvonta! ❤️ Kaupallinen yhteistyö: @moominofficial 
Uudet muumiastiat ovat ilmestyneet 😊 
Arvotaan yhdelle onnekkaalle: 1kpl Ninni-muki, 1kpl Muumipeikko-muki sekä ihana MOOMIN-logo kangaskassi. Postitan palkinnon Suomessa sijaitsevaan osoitteeseen ja lisään mukaan vielä pienen yllätyksen 😍 Voit voittaa nämä kaikki osallistumalla arvontaan seuraamalla näitä ohjeita:
🌷Seuraa tilejä @minkavi ja @moominofficial 🌷Tägää mukaan ystäväsi, joka tykkää myös muumeista. Jokainen kommentti on uusi arpa. 🌷Arvonta päättyy 28.2.2019 ja olen sen jälkeen voittajaan yhteydessä.
🌷Onnea arvontaan ja ihanaa ystävänpäivän iltaa muruset! 👉Blogissa myös uusi postaus ja lisää kuvia näistä ihanista uutuuksista sekä alennuskoodi Moomin.com- kauppaan! 
#yhteistyö #moominofficial #moomincom
  • Hyvää Ystävänpäivää! ❤️ #ystävänpäivä #valentinesday #ystävä #kakku #juustokakku #ystävänpäiväkakku #sitruunajuustokakku #herkkublogi #leivontablogi #kotiliesiblogit #kotiliesiruokablogit #marimekko #marimekkoastiat #marimekko60years #kirjaintaulu #instablogitfinland #instablogit #marimekkolove #cheesecake #cake #letterboard #throwkindnessaroundlikeconfetti
  • Ajattelin tehdä tänään lisää tätä ihanaa tuorepuuroa tekeytymään huomiselle ystävänpäivän brunssille ❤️ Puurosta löytyy mm. maapähkinävoita ja banaania. Kurkkaa helppo ja herkullinen ohje blogista ja tee säkin! 😊 #aamupala #tuorepuuro #maapähkinävoi #banaani #chiageeli #puuro #vegaani #vegaanihaaste #vegaaninen #ystävänpäivä #kotiliesiblogit #kotiliesiruokablogit #overnightoats #peanutbutter #chiaseeds #vegan #whatveganeats #breakfast #valentinesday #porridge
  • Aiotko leipoa jotain hyvää ystävänpäiväksi? 💕 Mun ehdotus on tämä ihana uunissa paistettu sitruuna-juustokakku 🍋 Suora linkki ohjeeseen löytyy profiilista 😍 #leivontablogi #leivonta #leivontapäivä #kuukaudenruokahaaste #juustokakku #sitruunajuustokakku #sitruuna #vadelmat #kakku #ystävänpäivä #ystävänpäiväkakku #kotiliesiblogit #kotiliesiruokablogit #herkkublogi #herkkuhetki #leivojakoristele #ihanitsetehty #baking #bakingblog #cheesecake #lemoncheesecake #lemon #raspberries #valentinesday #cake #valentinesdaycake

minkavi

X