Tykkään pyöriä kaupoissa tutkien hyllyjen valikoimaa ja itselleni uusia tuotteita. Perjantaina kävin hakemassa täydennystä kaupan jauhohyllyltä ja silmiini osui Birkkalan tilan puolikarkeat spelttijauhot.  Näin sunnuntain kunniaksi päätin leipoa spelttisämpylöitä, joita söimme tänään perheeni kesken kirppiskierroksen jälkeen.

Birkkalan tila sijaitsee Suomusjärvellä ja kaikki tuotteet valmistetaan aidosta, alkuperäisestä speltistä. Speltti eli alkuvehnä on pähkinäisen, aromikkaan ja täyteläisen makuinen vilja. Täysjyväspeltti sisältää runsaasti kuitua sekä proteiinia ja sitä voi käyttää niin leivontaan kuin ruoanlaittoonkin. Speltti on lyhytsitkoinen, joten sitkoa vaativissa taikinoissa vain osa vehnäjauhoista kannattaa korvata spelttijauhoilla.

Spelttisämpylät  12kpl
5dl vettä
1tl hunajaa
2dl kaurahiutaleita
4dl puolikarkeita spelttijauhoja
1pss kuivahiivaa
4-5dl vehnäjauhoja
0,25dl oliiviöljyä
2tl suolaa

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi ja hunaja taikinakulhoon. Lisää kaurahiutaleet, spelttijauhot sekä kuivahiivaa ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
2. Lisää osa jauhoista ja öljy ja jatka taikinan vaivaamista hyvän sitkon aikaansaamiseksi.
3. Lisää jauhoja vielä sen verran, että taikina alkaa vaivaamisen aikana irtoamaan kulhon reunoilta. Lisää lopuksi suola ja vaivaa taikinaa vielä hetken aikaa.
4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kohota liinan alla 30 minuuttia.
5. Paloittele kohonnut taikina neljään osaan. Jaa jokainen pala vielä kolmeen osaan ja asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota sämpylöitä liinan alla 20 minuuttia.
6. Paista sämpylöitä +225 asteessa noin 25 minuuttia.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin.
Päästä höyryt ulos raottamalla varovasti uunin luukkua 15 minuutin
kohdalla. Näin sämpylöihin tulee vielä entistäkin rapeampi kuori.

Aamulla leivottuja sämpylöitä on enää neljä jäljellä eli hyvin maistui koko väelle! Nämä sämpylät ovat myös tosi helppotekoisia, sillä taikinan kohotuksen jälkeen sämpylät vain paloitellaan pellille. Näitä ei tarvitse erikseen pyöritellä tai muotoilla käsin, joten kaikista sämpylöistä tulee hauskasti vähän eri mallisia.

Eipä tämä flunssa näytä sittenkään hellittävän vielä, vaikka muutaman päivän oli jo vähän parempi olo. Sugarilta saadut kuusenkerkkä-pastillit ovat kohta loppu ja nenäliinapaketti hupenee kovaa vauhtia. Onneksi haettiin eilen uusi purkki Häntälän hunajaa, joten loppupäivä taitaa mennä lepäillen ja hunajaista teetä juoden.

Mukavaa sunnuntai-iltaa!

Avainsanat

Kommentit (4)

Oonkin etsinyt vaihtoehtoja vehnäjauholle,
ja tän perusteella uskallan kyllä ottaa kokeiluun spelttijauhot 🙂
Hyviä vinkkejä ja kiva tietää etukäteen vähän maustakin-
säästyypähän ihmettelemästä tuoreita spelttisämpylöytä syödessään
että meniköhän jotain pieleen paistossa vai mausteissa, kun maistuu niin oudolta…

Kiva jos innostut kokeilemaan, näillä voi tosiaan helposti korvata ainakin osan vehnäjauhoista leivonnassa. Vielä jäi spelttijauhoja pakettiin ja tänään ajattelin taas leipoa niistä jotain 🙂

Hei! Liityin blogiisi ihan virallisesti nyt lukijaksi, kun tulee täällä kurkittua mitä kaikkea ihanaa olet tehnyt:)

Hei Niina! Kiva kun liityit ja tervetuloa lukijaksi 🙂

Kommentoi juttua: Sunnuntaiaamun spelttisämpylät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

 • Jouluna on ihana antaa lahjaksi itse tehtyjä herkkuja 🤗 Keräsin yhteen postaukseen 12 ohjetta erilaisiin herkkulahjoihin, joista löytyy mm. marenkeja, piparipullaa, brownieita ja erilaisia pikkuleipiä. Kurkkaa ohjeet ja vinkit uusimmasta postauksesta. Linkki löytyy profiilista ❤️ #joululeivonta #joulu #herkut #jouluherkut #herkkulahja #herkkulahjat #marenki #marengit #suklaamarenki #ihanitsetehty #leivojakoristele #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #christmasbaking #baking #meringue #meringues #chocolatemeringue
 • Arvonta suoritettu! Voittaja on @oonapieces ✨ Kaupallisessa yhteistyössä @personalplanner 📕 Sain suunnitella itselleni persoonallisen kalenterin vuodelle 2019 ja nyt sullakin on mahdollisuus voittaa itsellesi Personal Planner-kalenteri! Voit valita mieleisesi kannet, sivut, värit, erilaisia lisäsivuja sekä pieniä kivoja yksityiskohtia, joiden avulla saat kalenterista juuri oman näköisen 😊 Odotan jo innolla, että pääsen täyttämään tätä. Uuden kalenterin aloitus on aina jotenkin niin kivaa! ❤️
.
📍Osallistu arvontaan seuraamalla tilejä @minkavi & @personalplanner 📍Tägää mukaan ystäviä, jokainen kommentti on aina uusi arpa sinulle.
📍Arvonta päättyy pe 14.12. klo 21 ja olen voittajaan heti yhteydessä, jotta uusi kalenteri ehtii perille ennen vuoden vaihdetta.
.
#yhteistyö #personalplanner #itsprettypersonal #kalenteri #kalenteri2019 #2019 #arvonta #kalenterimania #kalenterituunaus #kalenteriaskartelu #kahvi #kahvihetki #piparit #calendar #calendar2019 #planner #plannerlove #planneraddicts #coffee #coffeetime #gingerbread
 • Täällä on leivottu lisää pipareita ja piparkakkutalokin on kasaamista vaille valmis 🎄✨ #piparit #piparkakut #piparkakkutalo #piparitalo #piparikoti #leivonta #joululeivonta #kahvi #kahvihetki #muumimuki #leivojakoristele #ihanitsetehty #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #baking #bakingday #gingerbread #christmasbaking #christmas #christmasvibes
 • Kaupallinen yhteistyö: @frooshsuomi🍍 Sain testiin Froosh smoothieta uudessa maussa 🤗 Tästä purkista löytyy ananasta, kamomillaa ja sitruunamelissaa. Ihanan raikas ja hedelmäinen! Frooshin tuotteet sisältävät 100% hedelmää, marjaa ja kasviksia 🌱 Näitä tarjoaa siis mielellään taaperollekin, joka tykästyi myös tähän makuun kovasti! 😊 Näissä on mun mielestä myös mielettömän ihanat pakkaukset 😄✨ #frooshplus #acanawill #froosh #frooshchill #smoothie #frooshsuomi #fruitswithbenefits
 • Tein kolme vuotta sitten illanistujaisiin juhlavan napostelutarjottimen 😊 Tämän postauksen kaivan esiin aina joulun alla, kun kaipaan inspiraatiota tai tarjoiluideoita. Napostelutarjotin on ihana tarjottava myös pikkujouluissa. Kurkkaa profiilin linkin takaa postaus, jossa vinkkejä tarjottimen kokoamiseen. Runsas valikoima takaa sen, että jokaiselle löytyy jotakin! 🤗🎄 #napostelutarjotin #tarjoiluideat #joulu #pikkujoulut #herkkuja #herkkuhetki #tarjoilut #juustolautanen #juustot #christmas #goodies
 • Tänään Kotilieden bloggaajien joulukalenterin luukku avataan blogissani ❤️ Kurkkaa ohje ihanaan suklaakakkuun ja koristeluun, linkki löytyy profiilista! 🦌✨ #kotiliesijoulukalenteri2018 #joulukalenteri2018 #joulukalenteri #joulu #leivonta #leivontablogi #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #suklaakakku #juustokakku #suklaajuustokakku #ihanitsetehty #leivojakoristele #metsäteema #metsäneläimet #suklaa #syntymäpäiväkakku #brownie #cheesecake #chocolate #cake #baking
 • Tein meille itsenäisyyspäivän herkuksi pipari-brownieita. Näistä tulikin tosi hyviä, joten kirjoittelen pian reseptin blogiin! Ihanaa viikonloppua! 😊✨ #brownie #browniet #piparibrownie #piparkakkubrownie #leivonta #leivontapäivä #leivontablogi #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #joulu #joululeivonta #piparit #piparkakut #suklaa #jouluherkku #ihanitsetehty #leivojakoristele #baking #bakingblog #brownies #gingerbreadbrownies #gingerbread #chocolste #christmas #christmasvibes #christmasbaking

minkavi

X