Tykkään pyöriä kaupoissa tutkien hyllyjen valikoimaa ja itselleni uusia tuotteita. Perjantaina kävin hakemassa täydennystä kaupan jauhohyllyltä ja silmiini osui Birkkalan tilan puolikarkeat spelttijauhot.  Näin sunnuntain kunniaksi päätin leipoa spelttisämpylöitä, joita söimme tänään perheeni kesken kirppiskierroksen jälkeen.

Birkkalan tila sijaitsee Suomusjärvellä ja kaikki tuotteet valmistetaan aidosta, alkuperäisestä speltistä. Speltti eli alkuvehnä on pähkinäisen, aromikkaan ja täyteläisen makuinen vilja. Täysjyväspeltti sisältää runsaasti kuitua sekä proteiinia ja sitä voi käyttää niin leivontaan kuin ruoanlaittoonkin. Speltti on lyhytsitkoinen, joten sitkoa vaativissa taikinoissa vain osa vehnäjauhoista kannattaa korvata spelttijauhoilla.

Spelttisämpylät  12kpl
5dl vettä
1tl hunajaa
2dl kaurahiutaleita
4dl puolikarkeita spelttijauhoja
1pss kuivahiivaa
4-5dl vehnäjauhoja
0,25dl oliiviöljyä
2tl suolaa

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi ja hunaja taikinakulhoon. Lisää kaurahiutaleet, spelttijauhot sekä kuivahiivaa ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
2. Lisää osa jauhoista ja öljy ja jatka taikinan vaivaamista hyvän sitkon aikaansaamiseksi.
3. Lisää jauhoja vielä sen verran, että taikina alkaa vaivaamisen aikana irtoamaan kulhon reunoilta. Lisää lopuksi suola ja vaivaa taikinaa vielä hetken aikaa.
4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kohota liinan alla 30 minuuttia.
5. Paloittele kohonnut taikina neljään osaan. Jaa jokainen pala vielä kolmeen osaan ja asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota sämpylöitä liinan alla 20 minuuttia.
6. Paista sämpylöitä +225 asteessa noin 25 minuuttia.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin.
Päästä höyryt ulos raottamalla varovasti uunin luukkua 15 minuutin
kohdalla. Näin sämpylöihin tulee vielä entistäkin rapeampi kuori.

Aamulla leivottuja sämpylöitä on enää neljä jäljellä eli hyvin maistui koko väelle! Nämä sämpylät ovat myös tosi helppotekoisia, sillä taikinan kohotuksen jälkeen sämpylät vain paloitellaan pellille. Näitä ei tarvitse erikseen pyöritellä tai muotoilla käsin, joten kaikista sämpylöistä tulee hauskasti vähän eri mallisia.

Eipä tämä flunssa näytä sittenkään hellittävän vielä, vaikka muutaman päivän oli jo vähän parempi olo. Sugarilta saadut kuusenkerkkä-pastillit ovat kohta loppu ja nenäliinapaketti hupenee kovaa vauhtia. Onneksi haettiin eilen uusi purkki Häntälän hunajaa, joten loppupäivä taitaa mennä lepäillen ja hunajaista teetä juoden.

Mukavaa sunnuntai-iltaa!

Avainsanat

Kommentit (4)

Oonkin etsinyt vaihtoehtoja vehnäjauholle,
ja tän perusteella uskallan kyllä ottaa kokeiluun spelttijauhot 🙂
Hyviä vinkkejä ja kiva tietää etukäteen vähän maustakin-
säästyypähän ihmettelemästä tuoreita spelttisämpylöytä syödessään
että meniköhän jotain pieleen paistossa vai mausteissa, kun maistuu niin oudolta…

Kiva jos innostut kokeilemaan, näillä voi tosiaan helposti korvata ainakin osan vehnäjauhoista leivonnassa. Vielä jäi spelttijauhoja pakettiin ja tänään ajattelin taas leipoa niistä jotain 🙂

Hei! Liityin blogiisi ihan virallisesti nyt lukijaksi, kun tulee täällä kurkittua mitä kaikkea ihanaa olet tehnyt:)

Hei Niina! Kiva kun liityit ja tervetuloa lukijaksi 🙂

Kommentoi juttua: Sunnuntaiaamun spelttisämpylät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Me jouduttiin tänään perumaan puistotreffit, kun tuntuu että ollaan tulossa kipeäksi. Jäätiin siis kotiin ja leivottiin pullaa 😊
.
.
.
#pullapäivä #pulla #leivonta #voisilmäpulla #voisilmäpullat #leivontablogi #leivontapäivä #kotiliesi #kotiliesiblogit #kotiliesiruokablogit #ihanitsetehty #kahvi #kahvihetki #pullakahvit #baking #bakingblog #coffee #buttersugarbun #buttereyebun
  • Tänään me paistettiin banaanilettuja nimipäivien kunniaksi ja päätin jo aiemmin, että kerron pojan nimen täällä ja blogissa juuri tänään. Hyvää nimipäivää meidän ihana Hemmo! ❤️ Blogissa uusi postaus, jossa kerron myös mitä nimiä me oltiin aluksi suunniteltu ja miten kerroimme nimen muille ☺️
.
.
.
#nimipäivä #nimipäivät #banaaniletut #banaanipannarit #lettukestit #nallepannarit #herkkuhetki #nimpparit #taapero #heinäkuiset2016 #uusipostausblogissa #pancakes #bananapancakes #loveyoutothemoonandback
  • Viikonlopun menojen jälkeen alkoi taas arki ja tänään aamupala näytti vähän erilaiselta, kuin eilinen hotelliaamiainen 😁 Rakastu Arkeen-lautanen saatu @martinex.fi 🍍
.
.
.
#arki #maanantai #ananas #mansikka #kahvihetki #astiat #rakastuarkeen #nautihetkestä #rakastuarkeennautihetkestä #monday #pineapple #strawberries #coffeetime #lifeisgood
  • Tästä kakusta löytyy päältä rapea ja sisältä pehmeä marenkipohja. Reunoilla itse keitettyä kinuskia ja täytteenä kerma-mascarponevaahtoa. Päälle vielä reilusti tuoreita marjoja ja täydellinen pavlova-kakku on valmis! 😘

Tein pavlovapohjan @dansukkersuomi  ohjeella. Suora linkki uuteen postaukseen löytyy profiilista 👆

Ihanaa viikonloppua! ❤️
.
.
.
#leivonta #leivontablogi #ihanitsetehty
#pavlova #pavlovakakku #marenki #marenkikakku #kinuski #kinuskikakku #marjat #mansikkakakku #kesäkakku #kesäjuhlat #juhlatarjoilut #tarjoiluideat #leivojakoristele #gluteeniton #kotiliesi #kotiliesiblogit #kotiliesiruokablogit #pavlovacake #meringue #meringuecake #strawberrycake #cake #glutenfree #bakingblog #baking #ilovebaking
  • Torstaista on muodostunut meillä siivouspäivä. Mun mielestä on ihanaa aloittaa perjantai ja viikonlopun vietto niin, että on edes vähän siistimpi koti 😁 Siivoan kyllä joka päivä jotain, mutta usein torstaisin vaihdan myös lakanat ja pesen lattiat jos jaksan.

Meillä on takapiha ihan mullin mallin salaojaremontin vuoksi, joten ostin muutamia yrttejä sisälle ennen kuin voidaan laittaa ne ulos multiin. Tämä yrttituukku on saatu @martinex.fi ja kuuluu ihanaan Rakastu Arkeen-sarjaan.

Onko sulla joku tietty siivouspäivä? ✨
.
.
.
#koti #siivouspäivä #olohuone #sisustus #instablogitfinland #meilläkotona #olohuoneensisustus #yrtit #yrttiruukku #rosmariini #rakastuarkeen #nautihetkestä #rakastuarkeennautihetkestä #martinexfi #martinex #home #homesweethome #livingroom #interior #herbs #decor #homedecor
  • Meidän sunnuntain brunssipöydästä löytyi näitä ihania rocky roadeja! Sattumina popcornia, lakritsia, vaahtokarkkeja ja suolapähkinöitä. Makean ja suolaisen yhdistelmä sopii rocky roadiin niin hyvin 😊 Kurkkaa ohje blogin uudesta postauksesta!
.
.
.
#rockyroad #suklaa #suklaaherkut #popcorn #lakritsi #suolapähkinä #vaahtokarkki #ihanitsetehty #leivontablogi #ruokablogi #kotiliesiblogit #kotiliesiruokablogit #chocolate #marshmallow #peanuts #liquorise #bakingblog
  • Kaupallinen yhteistyö: @lego ✨
Meidän olohuoneen on vallannut junarata! Saatiin yhteistyönä Lego Duplo höyryjuna, josta on riittänyt iloa koko perheelle. Innostuttiin tästä niin paljon, että käytiin jo ostamassa lisäosia rataan 😀
▪️Junaa on helppo liikuttaa kevyesti painamalla eteen- ja taaksepäin.
▪️Rataan kuuluu viisi erilaista toimintopalikkaa, joiden kohdalla juna mm. pysähtyy, vaihtaa suuntaa tai valot syttyvät ja sitä voi tankata.
▪️Juna toimii myös hauskalla puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Sen avulla junaa voi liikuttaa, vaihtaa valojen väriä, jarruttaa, antaa kuljettajalle eväitä ja pelata erilaisia junaan liittyviä pelejä.
▪️Tää rata on ollut meidän olohuoneen matolla jo viikon verran. Ollaan rakenneltu erilaisia ratoja, taloja radan ympärille ja keksitty tosi kivoja leikkejä! 😊
.
.
.
#legoduploplayoutloud #legoduplo #yhteistyö @lego #junarata #höyryjuna #duplo #duplojuna #duplot #taapero #olohuone #junaleikit

minkavi

X