HÄVIKKIVIIKON FETA-KASVISPIIRAKKA

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa. Hävikkiviikon aikana on tarkoitus nostaa entistä enemmän esille ruokahävikin vähentämisen tärkeyttä. Ja kuinka ihan jokainen voi vaikuttaa oman taloutensa ruokahävikin määrään. Pienilläkin muutoksilla, kuten ruoan oikeanlaisella säilytyksellä, tarvittaessa ruoan pakastamisella tai ruokaostoksien tarkemmalla suunnitellulla pääsee jo pitkälle.

Teen itse aika paljon heräteostoksia ruokakaupassa, sillä innostun aina kokeilemaan uusia ja vähän erikoisempiakin tuotteita. Pyrin kuitenkin siihen että kaikki päätyvät myös käyttöön. Silti tuntuu, että jääkaapista löytyy usein jonkin avatun purkin jämät, pala juustoa tai hieman nahistuneita kasviksia. Turhan ruoan roskiin heittämisen sijaan pyrin kuitenkin aina käyttämään myös jämäpurkit ja nuutuneet vihannekset esimerkiksi erilaisiin sosekeittoihin, uuniruokiin, suolaisiin piirakoihin tai pastakastikkeisiin.

Hävikkiviikon innoittamana päätin kaivella jääkaapin hyllyjä ja sain tehtyä meille mitä herkullisimman kasvispiirakan. Tähän päätyi nahistuneet paprikat, kolmen juuston piirakasta yli jäänyt fetajuusto, viimeistä käyttöpäivää lähestyvä ranskankerma sekä vuohenjuustosalaatista yli jääneet rucolat. Erittäin maistuva piirakka, johon kaikki ainekset löytyivät valmiina kaapista.

Feta-kasvispiirakka vuoka Ø 30cm

Pohja:
100g voita
3,5dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 muna

 1. Nypi voi, vehnäjauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kananmuna, pyörittele taikina tasaiseksi palloksi ja anna kohmettua hetki jääkaapissa.
 2. Painele taikina piirakkavuodan pohjalle ja reunoille, pistele pohjaan haarukalla muutamia reikiä ja esipaista +180 asteessa 6-8 minuuttia.

Täyte:
1 punainen paprika pieni
1 keltainen paprika pieni
2 isoa tomaattia
1 iso punasipuli
100g fetajuustoa
100g kermajuustoa raastettuna

200g ranskankermaa
2dl ruokakermaa
3 munaa
ripaus mustapippuria
basilikamaustetta

 1. Pilko paprikat pieniksi kuutioiksi ja ripottele esipaistetun pohjan päälle. Murustele fetajuusto paprikoiden päälle.
 2. Leikkaa tomaatit siivuiksi ja asettele puolet siivuista vuokaan. Lisää myös puolirenkaiksi leikattu punasipuli ja puolet juustoraasteesta.
 3. Sekoita ranskankerma, ruokakerma ja kananmunat kulhossa ja kaada tasaisesti täytteiden päälle vuokaan. Lisää loput juustoraasteet ja tomaattisiivut. Mausta mustapippurilla ja basilikamausteella tai muulla yrttiseokoituksella.
 4. Paista +180 asteessa 35-40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja pinnassa on kaunis paistoväri. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
 • Vinkit!
  – Voit lisätä paprikat ja punasipulit piirakkapohjan päälle jo esipaiston ajaksi.
  – Säilytä piirakka jääkaapissa ja lämmitä ennen tarjoilua.
  – Tarjoile esimerkiksi rucolan ja balsamicosiirapin kera.

Vuosittainen ruokahävikin määrä on valtaisa ja nimenomaan kasviksia ja juureksia pilaantuu kaikista eniten, jopa 22 miljoonaa kiloa vuodessa. Ihan hirvittävä määrä! Kuluttajaliiton sivuilta löytyy paljon faktaa ruokahävikistä ja neuvoja miten sitä voi omalta osaltaan vähentää.

Jos nyt käyt kurkkaamassa keittiön kaappeihin, niin löytyykö sieltä jotain jo hieman nahistunutta mitä voisit hyödyntää vaikkapa seuraavaan lounaaseen, välipalaan tai leivonnaiseen? Millaisen suolaisen piirakan saisit aikaiseksi jo kaapista löytyvistä aineksista? 🙂

Meiltä löytyy purkki maitorahkaa, ylikypsiä banaaneja, nokare voita ja pieni pala kermajuustoa. Rahkapurkin ja voinokareen ajattelin käyttää pannukakkuun, juuston meinasin raastaa munakkaaseen ja banaanit taitavat päätyä joko mehevään banaanileipään tai näihin herkullisiin maapähkinävoikuorrutteisiin muffineihin.

 

 

7. – 13.9.2015

Kommentit (6)

Tärkeä aihe, kiitos muistutuksesta ja muutenkin kivasta blogista. Kasvispiirakkaa teen viikonlopuksi.

Kiitos! 🙂 Suolaiset piirakat ovat kyllä hyviä, nyt oon taas innostunut tekemään niitä pienen tauon jälkeen.

Jotain tälläistä pitää väsätä piakkoin ja kaappiin kurkistan ennen kauppalistan kirjoittamista. Roskiin meillä eikä kyllä ruokaa yleensä mene (kun on nuo koiratkin!!), mutta kyllä monipuolisemmin voisi tarjolla olevaa matskua käyttää. Ylikypsät banaanit esim. ei maistu mulle, vaan puoliraakana ne menee. 😀 Joutavat siis leivontaa hyvin. 😉 – Mama P.

Uskon että tykkäisit tästä piirakasta, oli kuulemma vielä parempaa kuin se toinen mitä tein! 🙂 En itsekään tykkää syödä ylikypsiä banaaneja sellaisenaan, mutta leivontaan ne ovat ihan täydellisiä 🙂

Kommentoi juttua: HÄVIKKIVIIKON FETA-KASVISPIIRAKKA

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

 • Täällä on pidetty pientä blogilomaa ihan vahingossa, sillä tuntuu että aika ei ole vain millään riittänyt blogin päivittämiseen. Muutamia ihania herkkureseptejä ja juttua takapihan muutoksesta sekä kodin sisustuksesta on kuitenkin tulossa, joten blogiloma taitaa pian loppua sillä asiaa olisi vaikka kuinka paljon 😄👌
×
×
×
#aamupala #aamukahvi #kahvi #kahvihetki #jogurtti #marjat #kesä #kesäloma #kotiliesi #kotiliesiblogit #kotiliesiruokablogit #coffee #morningcoffee #breakfast #brekkielove #brekkiebowl #summerholiday
 • 🌿Kaupallinen yhteistyö @matsmart.fi 🌿
Ootko huomannut, että Matsmartissa on nykyään myös Beauty Sale-puoli? Sieltä löytyy jopa -80% alennuksella luonnonkosmetiikkaa, hiustuotteita, meikkejä ja ihonhoitotuotteita! 🌸
▪️Näiden lisäksi pelastin taas ison kasan smoothieita, kahvia, chiansiemeniä, pillimehuja, pastaa, papuja ja muita ruokatarvikkeita!
▪️Koodilla YMPÄRISTÖ6 saat 5€ alennusta yli 30€ tilauksesta.
@matsmart.fi #matsmartsuomi #hävikkiruoka
×
×
×
#yhteistyö #kaupallinenyhteistyö #ruokahävikki #olematsmart #luomuruoka #ruokaostosket #luonnonkosmetiikka
 • Huomenta! 🌞 Me noustiin tänään aikaisin ja malttamattomina odotellaan takapihalla yhtä ihanaa lähetystä saapuvaksi! Ollaan touhuttu koko viikko kaikenlaista, joten tänään vietetään kotipäivää ja laitetaan pihaa kuntoon 😊 Ihanaa perjantaita! 🌿
×
×
×
#aamupala #aamiainen #aamukahvi #takapiha #terassi #kahvihetki #kesäloma #instablogitfinland #meilläkotona #kesä #kesäaamu #goodmorning #breakfast #coffee #morningcoffee #breakfastideas #brekkielove #brekkiebowl #summer #summerholiday #lifeisgood
 • Me vietettiin eilen ihana päivä Koiramäen Pajutallilla! 🌿 Käytiin ihastelemassa uusittua Peikkometsää ja moikkaamassa minipossuja, kaneja, lampaita ja kanalan väkeä. Täällä on niin paljon kaikkea ihanaa, kuten sisustuspuoti ja uunituoreita korvapuusteja! Kirjoittelin myös blogiin meidän päivästä, linkki postaukseen löytyy profiilista 😙 @koiramaen.pajutalli
×
×
×
#koiramäenpajutalli #pajutalli #uusipostausblogissa #menovinkki #kesäloma #tekemistä #lapsiperhe #sisustus #sisustuspuoti #sisustusmyymälä #visittuusula #sisustusinspiraatio #peikkometsä #kotiliesi #kotiliesiruokablogit
 • Aurinkoista huomenta! ☀️ Tänään on luvassa kiva päivä, toivottavasti sulla myös 😙
×
×
×
#huomenta #aamu #aamupala #aamiainen #aamukahvi #kahvi #takapiha #mansikat #muumimuki #muuminpäivä #muuminpäivämuki #peikonlehti #instablogitfinland #meilläkotona #goodmorning #breakfast #brekkiebowl #brekkielove #coffee #moominmug #moominsdaymug #morning #terrace #lifeisgood
 • Keittiössä odottaa jälleen iso nippu raparperia. Nyt pitäisi vaan päättää mitä siitä leipoisi? 😍 Tää kookossokerilla ja kanelilla maustettu piirakka oli kyllä aivan super hyvää!
×
×
×
#raparperipiirakka #raparperileivonnaiset #leivonta #leivontablogi #leivontapäivä #kotiliesi #kotiliesiblogit #kotiliesiruokablogit #leivojakoristele #ihanitsetehty #kookossokeri #raparperi #herkkuhetki #baking #rhubarbpie #rhubarb #coconutsugar #bakingblog
 • Pieni kulho marjoja ja samalla ajattelin käydä vähän kaappeja läpi ja suunnitella takapihan terassin sisustusjuttuja ☺️ Myöhemmin mennään vielä vanhempieni luokse kyläilemään. Mukavaa sunnuntaita! 😊
×
×
×
#sunnuntai #marjat #mansikka #mustikka #vadelma #koti #olohuone #sisustus #kotiliesiblogit #kotiliesiblogit #instablogitfinland #kotoilu #meilläkotona #sundayvibes #berries #livingroom #homesweethome #summer

minkavi

X