Mielettömän hyvä kaura-chialeipä

Tänään blogissa tarjoillaa uunituoretta ja rapeakuorista leipää, jonka päälle sipaistaan aitoa voita. Leipätaikinaan on lisätty chia-siemeniä ja reilusti kaurahiutaleita. Taikinan annetaan tekeytyä 12 tunnin ajan, jonka jälkeen leivät muotoillaan ja paistetaan hetken kohotuksen jälkeen.

Tällä ohjeella tulee kaksi leipää, joista toisen voi antaa vaikkapa lahjaksi tai tuliaisiksi kylään mennessä, kuten itse tein. Leivän ympärille voi kietoa leivinpaperia ja kauniin satiininauhan. Myös kauniisti kuvioitu keittiöpyyhe sopii hyvin mukaan itse leivotun leivän kanssa annettavaksi.

Kaura-chialeipä 2kpl
8dl vettä
3tl suolaa
3rkl chia-siemeniä
5dl kaurahiutaleita
n.9dl vehnäjauhoja
2tl kuivahiivaa
0,5dl rypsiöljyä

1. Mittaa vesi, suola, chia-siemenet ja kaurahiutaleet isoon taikinakulhoon.
2. Lisää joukkoon 6dl vehnäjauhoja sekä kuivahiiva ja rypsiöljy ja sekoita taikina tasaiseksi.
3. Lisää vielä 2-3 dl vehnäjauhoja, niin että taikina jää kuitenkin melko löysäksi. Peitä kulho kelmulla ja leivinliinalla ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 12 tuntia.
4. Kumoa taikina huolellisesti jauhotetulle alustalle, ripottele päälle jauhoja ja jaa taikina kahteen osaan. Muotoile jauhoja apuna käyttäen kaksi leipää ja kohota leipiä liinan alla vielä 1 tunnin ajan.
5. Nosta kohonneet leivät leivinpaperilla vuoratulle pellille, suihkauta päälle hieman vettä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita ja ripaus jauhoja.
6. Paista 230 asteessa 30 minuuttia. Laske uunin lämpötila +210 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat leivät uuniin. Päästä höyryt ulos raottamalla varovasti uunin luukkua 30 minuutin kohdalla. Näin leipiin tulee vielä entistäkin rapeampi kuori.

Muutenkin näin joulun lähestyessä tulee taas mietittyä mitä kaikkea itse leivottua ja tehtyä voisi antaa läheisille joululahjaksi. Olen aiemmin koonnut yhteen postaukseen ideoita itse tehdyistä herkkulahjoista tähän postaukseen: Viime hetken herkkulahjat ja joulupöydän leivonnaiset. Täytyypä koota vielä uusi postaus kun viime joulunakin tuli tehtyä aika paljon ihania herkkulahjoja.

Tänä vuonna ajattelin pakata lahjoihin eri makuisia fudgepaloja, viime vuoden suosikkeja eli piparkakku-brownieita ja perinteisiä suklaisia riisimurokuppeja sekä herrasväen pikkuleipiä. Kotitekoiset hillot voisivat myös olla kivoja lahjoja juustojen ja itse tehdyn näkkileivän tai suolakeksien kanssa. Onneksi tässä on vielä aikaa suunnitella.. 🙂

Mukavaa ja leppoisaa lauantaita!

Avainsanat

Kommentit (10)

Oo, näyttää tosi hyvältä! Oonkin miettinyt miten nuota chia-siemeniä olis hyvä leipomuksissa käyttää. Resepti menee kyllä kokeiluun!

Ja hyvää tämä olikin! 🙂 Käytän chia-siemeniä usein leipätaikinoissa ja sämpylöissä, sopivat hyvin joukkoon 🙂

Tuli mieleen kun en koskaa muista kysyä, oletko koittanut näitä ihania leipomuksia gluteenittomina?

Tarkoitatko näitä leipiä vai yleisesti jotain leipomuksia mitä teen? 🙂 Joskus teen kyllä gluteenittomia versioita, ja niitä löytyy tuolta gluteenittomat-tägin alta. Gluteenitonta leipää tulee leivottua yleensä vain mummini luona ja hyvin ovat onnistuneet aina. Täytyisi kyllä kokeilla vielä gluteenitonta pataleipää, se kun on edelleen testaamatta 🙂

Voi vitsi, uunituore leipä on kyllä maailman parasta! Turhan usein tulee vaan nykyään sorruttua Lidlin paistopisteen tuotteisiin.

Niin tosiaan on! 🙂 Mutta Lidlin paistopiste on kyllä ihan kätevä jos laiskottaa, eikä jaksa itse leipoa tai haluaa nopeasti jotain hyvää. Etenkin sitä ciabattaa tulee ostettua ja siitä saa helposti muunneltua vaikka minkälaisia herkullisia uunileipiä 🙂

Testasin tämän, älyttömän hyvää tuli! Ja helposti vieläpä. Tulee kyllä aktiiviseen käyttöön tämä ohjeesi, kiitos taas!

Voi kiitos kommentista, ihana kuulla että pidit leivästä! 🙂 Tätä leipää tulee kyllä itsekin tehtyä usein, välillä pienin muutoksin 🙂 Mukavaa sunnuntaita!

Kommentoi juttua: Mielettömän hyvä kaura-chialeipä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Huh mitä herkkuja! Sunnuntain leivontapäivän tulos on ihanaakin ihanammat ja tahmeat vaahterasiirappipullat 😍 Näihin löytyy nyt resepti blogista ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, ihan pikkasen hyviä 😅
  • Eilen oli pitkästä aikaa leivontapäivä!  Lopputuloksen voit kurkata stoorien puolelta ja myöhemmin myös blogista 😋 #leivontapäivä #leivonta #leivontablogi #pullataikina #pullapäivä #pulla #koti #neilikat #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #baking #bakingday #home #kitchen #homesweethome #flowers
  • Blogissa nyt resepti helppoon ja herkulliseen kasvispastaan! 🌱 Päälle on ripoteltu ravintohiivahiutaleita, jotka tuovat ruokiin kivan "pähkinäisen & juustoisen" vivahteen 😋 Onko ravintohiivahiutaleet sulle tuttuja? Suosittelen kokeilemaan niitä joskus! 😊 #kasvisruoka #kasvis #kasvispasta #vege #vegaaninen #vegaani #ruokablogi #ravintohiivahiutale #ravintohiivahiutaleet #hiivahiutaleet #vegaanihaaste #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #food #pasta #foodblog #vegetarin #vegan #eatyourgreens #nutritionalyeast #nooch
  • Tää itse tehty talvinen maisema lasipurkissa ja siellä loistava kynttilä luovat ihanaa tunnelmaa kotiin ❤️ #talvi #kynttilät #itsetehty #sisustus #sisustisidea #candles #winter #diy #home #homedecor
  • Tein kolmen suklaan juustokakkua eilisiin juhliin✨ #leivonta #leivontablogi #leivontapäivä #leivojakoristele #ihanitsetehty #juustokakku #kakku #synttärikakku #syntymäpäiväkakku #suklaakakku #suklaajuustokakku #kolmensuklaanjuustokakku #tummasuklaa #maitosuklaa #valkosuklaa #suklaa #marjat #kotiliesiruokablogit #kotiliesiblogit #baking #bakinblog #bakingday #cake #cheesecake #chocolatecheesecake #chocolate #birthdaycake #berries
  • Mun lempparityyppi ja yksi lempparitauluista ❤️ Kaupallinen yhteistyö @desenio ✨ Vielä tämän päivän ajan saat 25% alennuksen Desenion valikoimasta koodilla "KAAKAOKERMAVAAHDOLLA" *Ei koske kehyksiä, handpicked-, collaboration- ja persoonallisia julisteita. 
#yhteistyö #desenio #julisteet #deseniotaulut #deseniojulisteet #lastenhuone #lastenhuoneensisustus #taapero #tauluseinä #sisustus #desenioposters #home #homedecor #kidsroom #art #decoration #toddler #kidsroomdecor #loveyoutothemoonandback
  • Ihanaa kun saatiin taas lisää lunta! ❄️ #talvi #muumimuki #kahvi #kahvihetki #hentolumisade #muumitalvimuki #talvimuki #moominmug #winter #wintermug #moominwintermug #lightsnowfall #moominlightsnowfall #moomintroll #tovejansson #moominofficial #wintermoomin #moomins #muminmugg

minkavi

X