HELPPO GLUTEENITON PATALEIPÄ

Vaivaamaton, maukas ja rapeakuorinen pataleipä valmistuu helposti viikonlopun aamiaispöytään. Ainekset sekoitetaan keskenään ja taikinan annetaan levätä huoneenlämmössä vähintään 12 tunnin ajan. Erilaisia vaivaamattomia pataleipiä on tullut tehtyä monet kerrat, mutta nyt päätin kokeilla täysin gluteenitonta versiota. Käytin leipätaikinaan gluteenittomia kaurahiutaleita sekä gluteenitonta jauhoseosta ja ripauksen chian siemeniä. Psyllium on tärkeä osa gluteenitonta leivontaa, sillä se parantaa taikinan sitkoa.

Leipä sai runsaasti kehuja ruokapöydässä ja tätä ei olisi kuulemma uskonut gluteenittomaksi jos en olisi maininnut mitään. Olin itsekin tyytyväinen lopputulokseen kun maisteltiin heti ensimmäiset palat uunituoretta leipää voinokareen kera. Rakastan juuri uunista tulleen leivän tuoksua, enkä malttaisi odottaa että leipä jäähtyy hieman ja pääsee leikkaamaan ekat siivut. Päälle tosiaan riittää sipaisu voita, sillä näin leivän oma maku pääsee parhaiten esiin. Tätä reseptiä kannattaa kokeilla!

GLUTEENITON PATALEIPÄ

2dl appelsiinimehua
2dl vettä
1tl psylliumia
1,5tl suolaa
1tl chian siemeniä
2dl gluteenittomia kaurahiutaleita
4dl gluteenitonta jauhoseosta
1tl kuivahiivaa
1rkl rypsiöljyä

  1. Kuumenna appelsiinimehu ja vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon psylliym, suola, chian siemenet ja gluteenittomat kaurahiutaleet.
  2. Lisää joukkoon gluteenittomat jauhot, kuivahiiva ja öljy. Sekota taikina tasaiseksi, peitä kelmulla ja leivinliinalla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 12 tuntia.
  3. Laita paiston kestävä vuoka uuniin ritilän päälle ja kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Kun uuni on kuuma, ota vuoka pois ja ripottele pohjalle hieman gluteenittomia kaurahiutaleita ja kumoa taikina nuolijaa apuna käyttäen vuokaan. Ripottele taikinan pinnalle kevyesti gluteenittomia jauhoja ja kaurahiutaleita ja peitä vuoka foliolla.
  5. Paista leipää 30 minuuttia, ota folio pois ja jatka paistamista vielä noin 15-20 minuuttia tai kunnes leipä on saanut hyvän paistovärin ja on pinnalta rapea. Voit tarvittaessa nostaa leivän uunin ylätasolle paiston loppuvaiheessa.

Taikinassa voi käyttää appelsiinimehun tilalla myös muuta nestettä, kuten vettä tai porkkanamehua. Mehu tuo taikinaan hieman väriä, mutta ei erityisemmin maistu valmiissa leivässä. Lisää herkullisia pataleipäohjeita löytyy blogista, esimerkiksi vaivaamaton kaura-pataleipä ja speltti-pellavansiemen pataleipä. Nämäkin reseptit voi helposti muokata gluteenittomiksi vaihtamalla jauhot gluteenittomiin ja lisäämällä taikinaan 1tl psylliumia.

Tänään on luvassa kirppistelyä ja leivontaa eli ihan parasta viikonloppuohjelmaa. Ensi viikolla blogista löytyy muutamia herkullisia reseptejä Pääsiäisen herkkupöytään. Maukasta viikonloppua!

Avainsanat

Kommentit (18)

Oi, herkullisen näköistä. Pitää testata tätä 🙂

Kiitos! Mun tekis mieli myös tehdä tätä heti uudestaan, jospa illalla tekisi vielä taikinan 🙂

Kiitos! Menee heti kokeiluun. Chia siemeniä ei löydy kaapista mutta muut ainekset, ei varmaan haittaa?

Mahtavaa kuulla että leipä maistui! 🙂

Leipä oli ihan tajuttoman hyvää! Parasta gluteenitonta leipää mitä olen maistanut. KIITOS!!

Voi kun kiva, että reseptille tulee heti käyttöä. Varmasti onnistuu myös ilman chian siemeniä 🙂

Herkullisen näköistä leipää, kyllä maistuisi! En ole koskaan maistanut gluteenitonta leipää, mutta työkaveri sanoi, että ainakin kaupan gluteenittomat keksit ovat pahan makuisia. Itse tehtynä gluteenittomistakin leivonnaisista saa varmasti hyvän makuisia 🙂

Voi nam! Kiitos vinkistä, näyttääpä hyviltä! 🙂

Kiitos! Hyvää tämä olikin 🙂 Kaupan gluteenittomat tuotteet ovat kyllä usein jotenkin aika mauttomia, varsinkin jos vertaa itse leivottuihin. Ihan hyviäkin tuotteita oon toki löytänyt, mutta ei ne silti voita niitä kotitekoisia 🙂

Näyttää kyllä älyttömän hyvältä! Ystäväni oli joskus kokeillut gluteenitonta leipää joka jätettiin yön yli jääkaappiin turpoamaan. Sitä taikinaa oli aamulla ollut melkein koko jääkaappi täynnä.. Ohje, jota hän käytti, oli kyllä tavallisen vehnäleivän ohje johon hän vaihtoi vain gluteenittomat jauhot. Siksi olenkin luullut, ettei tälläinen pitkään kohotettava leipä onnistuisi gluteenittomana.. Täytyypä vinkata tästä ohjeesta ystävälleni! 🙂

Kiitos kovasti! Ja voi ei, onkohan ohjeessa ollut sitten paljon hiivaa.. sillä kylmässä taikinan pitäisi muutenkin kohota hitaammin. En oikein itsekään ollut varma miten tämä onnistuisi, mutta lopputulos oli kyllä todella hyvä. Kiva jos resepti menee kokeiluun sielläkin 🙂

Kiitos reseptistä! Uskomattoman maukas leipä pienellä vaivalla. Tätä tulee varmasti tehtyä toistekin!

Voi miten kiva kuulla! Tämä on kyllä omastakin mielestä mielettömän hyvä leipäohje 🙂 Kiitos kun jätit kommenttia!

Erittäin hyvä resepti! Aiemmin kokeilussa toinen gluteeniton pataleipä, mutta se jäi vähän kovaksi. Tämä on rakenteeltaan ihan normileivän kaltaista. Puristin appelsiinimehun itse, ja kyllä valmiissa leivässä oli mielestäni pieni, kirpeähkö vivahde. Tämä ohje jää talteen👍

Voi kiitos, ihana kuulla että maistui! Tämä leipä onkin kerännyt paljon kehuja ja on omastakin mielestä tosi hyvää 😊

Kommentoi juttua: HELPPO GLUTEENITON PATALEIPÄ

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X