PAPRIKAT LINSSI-KASVISTÄYTTEELLÄ

 Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

Meidän kotona syödään usein kasvisruokaa, mutta jostain syystä yksi kasvisruoka-aikojeni lempiruoista oli  unohtunut jo toviksi ruokalistalta. Täytetyt paprikat ovat loistavaa tarjottavaa niin päivälliseksi kuin illanistujaisissakin. Täytettä voi helposti varioida oman maun mukaan kauden raaka-aineita hyödyntäen ja täytteeksi sopii hyvin niin kasvis- kuin lihaversiotkin.

Kata kesäinen pöytä käyttämällä värikkäitä pöytäliinoja, servettejä ja kynttilöitä. Myös eri väriset paprikat, raikas vihersalaatti ja tuoreet yrtit tuovat kattaukseen ripauksen kesää.

 

Tällä kertaa päätimme pysyä tutulla kasvislinjalla ja täytimme paprikat mausteisilla linsseillä. Täytteestä löytyy lisäksi myös kesäkurpitsaa ja sipulia. Loppusilauksen paprikoihin tuo päälle murusteltu fetajuusto, joka sopii hyvin kasvistäytteen kanssa. Uunissa paahdettu fetajuusto on taivaallista!

Muistathan, että linsit tulee huuhdella huolellisesti ennen käyttöä. Punaisten linssien keittoaika on noin 10-15 minuuttia. Keitinveteen kannattaa lisätä kasvislientä, jotta linssit saavat enemmän makua. Linssit ovat hyvä kasviproteiinin lähde ja keitettäessä koostumuksesta tulee juuri sopiva täytettä varten. Kannattaa kuitenkin vuorata uunivuoka varmuuden vuoksi leivinpaperilla ja asetella paprikat mahdollisimman tiiviisti, jotta ne eivät pääse kaatumaan uunissa kypsyessään.

Asettele kypsät paprikat kvinoapedille, jolloin ne pysyvät hyvin pystyssä tarjoilun ajan. Mausteiset paprikat maistuvat raikkaan vihersalaatin, jogurttikastikkeen ja tuoreen leivän kera. Yhdelle ruokailijalle kannattaa varata 1-2 paprikaa. 

Paprikat linssi-kasvistäytteellä

9 keskikokoista paprikaa
5dl punaisia linssejä
1 iso sipuli
5 valkosipulinkynttä
puolikas kesäkurpitsa
1 nippu kevätsipulia
2,5tl juustokuminaa
2tl garam masala-mausteseosta
100g Pirkka Parhaat fetajuustoa
suolaa
rouhittua mustapippuria
chilijauhetta
kasvislientä
öljyä paistamiseen

 1. Leikkaa paprikoiden ”hatut” irti, poista siemenet ja huuhtele vedellä.
 2. Huuhtele linssit huolellisesti siivilässä ja keitä paketin ohjeen mukaan. Lisää keitinveteen kasvislientä.
 3. Pilko sipuli ja kesäkurpitsa pieneksi kuutioksi.
 4. Kuumenna öljy pannulla ja lisää mausteet. Näin maut tulevat paremmin esiin. Kuullota sipulia pannulla mausteiden kanssa ja purista joukkoon valkospulinkynnet.
 5. Lisää pannulle kesäkurpitsa ja ohueksi pilkotut kevätsipulin varret. Jätä kaksi vartta myöhempää käyttöä varten.
 6. Sekoittele kasviksia hetken aikaa ja lisää lopuksi pannulle keitetyt ja valutetut linssit. Anna täytteen porista miedolla lämmöllä ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Lisää chilijauhetta maun mukaan.
 7. Täytä paprikat linssi-kasvistäytteellä, murustele päälle fetajuustoa ja viimeistele rouhaisulla mustapippuria.
 8. Kypsennä paprikat leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa 175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes paprikat ovat kypsiä ja pinta on saanut hieman väriä.

Huom! Valmista kvinoa ja muut lisukkeet sillä välin kun paprikat kypsyvät uunissa.

Täytettyjen paprikoiden kanssa voi tarjota muitakin lisukkeita, kuten cous cousia, riisiä tai kvinoaa. Me käytimme kvinoaa, joka sisältää paljon ravintokuitua, rautaa ja magnesiumia. Lisäksi kvinoassa on enemmän proteiinia ja vähemmän hiilihydraatteja kuin esimerkiksi riisissä. Kvinoa on luontaisesti gluteenitonta ja sopii näin hyvin myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Itse asiassa koko ateria on täysin gluteeniton, sillä tarjoilimme paprikoita jogurttikastikkeen, vihersalaatin ja itse leivotun gluteenittoman pataleivän kera.

Keitetty kvinoa

3dl kvinoaa
0,25dl sitruuna-oliiviöljyä
1 kevätsipulin varsi
1 tomaatti
1 tuore sitruuna
suolaa
rouhittua mustapippuria

 1. Keitä 3dl kvinoaa paketin ohjeen mukaan. Mausta kypsä ja valutettu kvinoa sitruuna-oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla. Pilko joukkoon 1 tomaatti ja viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla.
 2. Levitä kvinoa tarjoiluastiaan ja leikkaa reunoille tuoreita sitruunalohkoja.

Jogurttiraita

5dl Pirkka maustamatonta jogurttia
1 tomaatti
10cm pala kurkkua
1 kevätsipulin varsi
1rkl hunajaa
1tl juustokuminaa
2tl mustia sinapinsiemeniä
ripaus suolaa
1tl sitruunamehua

 1. Pilko tomaatti, kurkku ja kevätsipulin varsi pieneksi.
 2. Kaada kulhoon jogurtti ja sekoita joukkoon pilkotut kasvikset.
 3. Mausta hunajalla, juustokuminalla, sinapinsiemenillä, suolalla ja sitruunamehulla. Anna jogurttikastikkeen maustua jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Vihersalaatti

Frisee-salaattia
Rucolaa
Retiisiä
Pirkka Parhaat vuohenjuustokuutioita
Pirkka Parhaat kalamata-oliiveja
Oliiviöljyä

 1. Revi salaattia ja rucolaa reilu kerros tarjoiluastiaan.
 2. Huuhtele ja siivuta retiisi ja lisää salaattipedillevuohenjuustokuutioiden ja oliivien kanssa.
 3. Viimeistele salaatti tuoreilla sitruunalohkoilla ja lorauksella laadukasta oliiviöljyä.

 

Paprikat voi halutessaan täyttää jo hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin ja kypsentää vasta juuri ennen tarjoilua. Näin aikaa jää ruoanlaiton lisäksi myös muiden lisukkeiden, tarjoilujen ja kattauksen valmisteluun. Täytteeseen sopisi varmasti hyvin myös vihreät linssit, joiden keittoaika on hieman punaisia linssejä pidempi.

Täytettyjen paprikoiden resepti löytyy muuten juuri ilmestyneestä Pirkka-lehdestä, jonka voi lukea digiversiona täältä. Lisää herkullisia linssireseptejä löytyy K-ruoan omilta sivuilta. Kannattaa kokeilla esimerkiksi linssipihvejä, linssi-kasviskeittoa tai marinoitua linssisalaattia.

Tulevana viikonloppuna on suunnitteilla ainakin pihahommia, grillailua ja vappuherkuttelua. Huomenna meinaan tietenkin paistaa myös munkkeja, joita herkutellaan siman kanssa. Oikein ihanaa ja aurinkoista viikonloppua!
 

Kommentit (6)

Enpä muista koska olisi viimeksi tullut laitettua täytettyjä paprikoita. Kiitos muistutuksesta ja Hyvää Vappua!!

Tuli itsekin tehtyä tosi pitkästä aikaa näitä ja kyllä kannatti! 🙂 Kiitos ja hyvää vappua sullekin!

Onpa hyvån näköisiä ,nam! 🙂

Kiitos! Nämä olivat todella hyviä 🙂

Kommentoi juttua: PAPRIKAT LINSSI-KASVISTÄYTTEELLÄ

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X