GLUTEENITON SIEMENLEIPÄ

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa.

Rakastan syksyä, niitä ensimmäisiä kirpeitä syysaamuja ja sitä tiettyä tuoksua. Syksyyn kuuluu kynttilät, pörrösukat, höyryävä teekuppi ja itse leivotut sämpylät tai rieskat. Seuraksi vielä joko hyvä kirja, elokuva tai sarja. Unohtamatta sohvan nurkkaan kasattua tyyny- ja vilttipinoa, ehkä pari palaa suklaata.. ja tänä syksynä seuraan liittyy myös pienen pieni poikamme. Ai että, syksy on niin ihanaa aikaa!

Tällä viikolla on vietetty leipäviikkoa ja sen vuoksi päätin leipoa meille helposti valmistettavia siemenleipäsiä. Muokkasin hieman tämän gluteenittoman siemenleivän reseptiä ja tein meille iltapalaksi ison pyöreän leivän, josta leikkasin paiston jälkeen kolmion muotoisia paloja.

Uusimmasta K-Ruoka-lehdestä löytyy siemenleivän lisäksi myös muita ihania leipäohjeita, kuten itse tehtyä näkkileipää, ruisrieskoja, sämpylöitä sekä juureen leivottua ruisleipää. Ainakin näkkileipää ja sämpylöitä on itsekin pakko leipoa tunnelmallisia syysiltapaloja varten. Kaikki lehden reseptit löytyvät K-ruoan sivuilta. Lisäksi sivuille on koottu hyviä vinkkejä ja niksejä gluteenittomaan leivontaan.

 

 

Käytin taikinaan pussillisen salaattisiemensekoitusta, jossa on auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä sekä pinjansiemeniä. Lisäksi sujautin mukaan myös unikonsiemeniä ja chiansiemeniä.

Gluteeniton siemenleipä

1pss Pirkka siemensekoitusta
4dl puhtaita kaurahiutaleita
1dl gluteenitonta jauhoseosta
2rkl unikonsiemeniä
1rkl chiansiemeniä
2rkl psylliumia
3,5dl vettä
1tl suolaa
50g voita
1rkl hunajaa

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna taikinan turvota jääkaapissa 1 tunti.
  2. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ympyräksi, jonka halkaisija on 25cm.
  3. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Anna leivän jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi.

 

Leipätaikina valmistuu nopeasti ja sitä varten tarvitaan vain yksi kulho sekä nuolija. Taikinan täytyy kuitenkin antaa turvota jääkaapissa noin tunti, jonka jälkeen se kumotaan leivinpaperin päälle ja muotoillaan ympyräksi. Kaiken tämän voi siis tehdä upottamatta käsiä ollenkaan taikinaan, kätevää!

Siemenien ansiosta leipä on kivan rouskuvaa ja palat kannattaa
ehdottomasti vielä paahtaa juuri ennen tarjoilua. Paahtaminen tekee
pinnasta vielä entistäkin rapeamman ja päälle ei välttämättä tarvitse muuta kuin
sipaisun voita. Täydellisiä leipiä teen kanssa mutusteltavaksi!

Avainsanat

Kommentit (8)

Tein juuri eilen siemenleipää mutta riisutulla mallilla, eli pussin kyljessä olleen ohjeen mukaan. Jotenkin se kaipasi lisukkeita, ja nuo sinun lisäykset antaa varmaan lisämakua! Ihan OK muuten, mutta ei ehkä meidän juttu muuten.

Voi harmi! Kannattaa kokeilla vielä tätä versiota, jos tekee mieli. Nämä ainakin maistuivat ja nimenomaan paahdettuina olivat tosi hyviä 🙂

No tästä leivästä ei rapeutta puutu! Varmasti herkkua! 🙂

Ei tosiaan! Todella hyvää ja kivan helppoa valmistaa 🙂

Kommentoi juttua: GLUTEENITON SIEMENLEIPÄ

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X