SORMIRUOKAILIJAN PORKKANASÄMPYLÄT

Meillä on nyt sormiruokailtu reilun kuukauden ajan. Olen innostunut kokkailemaan jäppiselle jo vaikka mitä! Onhan tämä kyllä melko aikaa vievää, siinä missä imettäminen oli vaan omalla tavallaan niin helppoa. Ei tarvinnut miettiä mitä sitä huomenna söisi ja mitä pakkaisi mukaan kun lähtee kylään. Eikä tarvinnut hinkata joka helekutin välissä syöttötuolia ja keittiön lattiaa. Onni on koira, joka sentään syö osan siitä sotkusta.

Mutta on se vaan niin hienoa huomata, kuinka pieni sormiruokailija kehittyy kokoajan taidoissaan ja kuinka sitä ruokaa päätyy myös sinne masuun saakka. Ruokailut ovat meille kivoja yhteisiä hetkiä, jolloin kaikki voivat syödä yhtä aikaa. Ja onhan se nyt vaan hauska laittaa ruoka kauniisti esille ja katsoa kuinka innoissaan lapsi tutkii, tunnustelee ja maistelee kaikkea.

Tilasin meille jonkin aikaa sitten Samasta padasta-kirjan, jota oon kyllä
selaillut aina silloin tällöin mutta en ollut vielä kokeillut sieltä
mitään reseptiä. Iltapuhteina päätin valmistaa meille
ison makaronilaatikon ja pari pellillistä porkkanasämpylöitä. Puolitin reseptissä olevan siirapin määrän ja jätin tosiaan suolan kokonaan pois. Niin makaronilaatikko kuin sämpylätkin maistuivat jäppiselle todella hyvin!

 

Pehmeät porkkanasämpylät ilman suolaa

Alkuperäinen resepti kirjasta: Samasta padasta

500g porkkanoita
1,5dl kylmää vettä
1pss kuivahiivaa
1 muna
1rkl tummaa siirappia
0,5dl rypsiöljyä
11-13dl vehnäjauhoja

1-1,5tl suolaa *

  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä porkkanat pehmeiksi ja soseuta kylmän vesitilkan kanssa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  2. Sekoita keskenään vesi, kananmuna, siirappi, öljy ja porkkanasose. Vaivaa joukkoon ensin puolet jauhoista ja lisää sitten vähitellen loput, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Kohota liinan alla 45 minuuttia.
  3. Muotoile kohonneesta taikinasta sämpylöitä ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kohota vielä hetki liinan alla ja paista 200 asteessa 12-15 minuuttia.
  • Huom!
    * Jos haluat, voit jakaa taikinan kahteen osaan ja lisätä toiseen osaan suolan. Näin lapselle ja aikuiselle voi leipoa omat sämpylät. Tai vaihtoehtoisesti voit lisätä suolan koko taikinaan, mutta silloin ne eivät sovellu alle 1-vuotiaalle ruokailijalle.

 

 

 

Näistä tuli aivan mielettömän ihania! Siis niiiin pehmoisia
ja kauniin värisiäkin vielä. Voi nam! Olin aiemmin tehnyt
erilaisia rieskoja, mutta kyllä vaan näitä sämpylöitä mutustettiin ihan
erilaisella hartaudella.

Jäppinen sai
sämpylän päälle avokadoa ja viereen kurkkusiivuja. Maistoin itsekin
muutaman sämpylän, enkä osannut kaivata näihin suolaa kun sipaisin
päälle voita ja siivun juustoa. Mutta varmasti maku olisi vielä parempi
ripauksella suolaa, joten jatkossa saatan jakaa taikinan vielä kahteen
osaan ennen suolan lisäämistä. Pakastin suurimman osan sämpylöistä ja näitä voi sitten aina kätevästi sulattaa. Oon muutenkin tehnyt pakkaseen valmiiksi ruoka-annoksia, helpottaa kummasti kun välillä voi vähän oikaista ja ottaa pakkasesta ruokaa sulamaan.

Kai se olis sitten leivontahommia taas tänään tai huomenna, nimittäin laskiaispullia on kyllä saatava! 🙂

Kommentit (9)

Näyttää herkulliselta..:) Ja ne on mukavia hetkiä ruokapöydän ääressä kun pikkuihminen tutustuu makuihin, ihan ite. Sottaista tosiaan mutta kaikki sen arvoista 😉

Nää on kyllä hyviä! Just otin taas yhden pakkasesta sulamaan 🙂

Näyttää herkulliselta..:) Ja ne on mukavia hetkiä ruokapöydän ääressä kun pikkuihminen tutustuu makuihin, ihan ite. Sottaista tosiaan mutta kaikki sen arvoista 😉

Onpa kauniita aurinkoisia sämpylöitä! Näitä vois tehdä ihan vaan tuon värin vuoksi 🙂 Itse teen usein kurpitsasämpylöitä, ne on myös ihanan pirtsakan värisiä <3

Sämpylöihin tulee kivasti makua ja väriä erilaisista kasvissoseista! Kurpitsasämpylät on kans tosi hyviä 🙂

Ihanat sämpylät :p Niin pehmoisen näköisiä.

Totta! Täytyy tehdä pian uusi erä! 🙂

Tämäntyyppisiä voisi kokeilla. Meilläkin sormiruokaillaan lähes kokonaan. Alussa syötettiin puuroa tai toisinaan jogurttia tms mutta 7-8kk ikäisestä lähtien on syönyt aikalailla kaiken itse. Nyt kova hitti on lusikalla syöminen, ojentaa sen täytettäväksi kun sitä ei itse osaa vielä. Tämmöiset sämpylät olisi kyllä kova hitti kun leipä on muutenkin yksi lempiruoista, vaikka aika kaikkiruokainen onkin.

Meillä kans leipä ja riisikakut on ihan lemppareita! Onneksi silti myös muukin maistuu hyvin 🙂 Puuroa haluaisi kovasti lusikoida itse, mutta jossain vaiheessa se aina lentää lattialle ja sitten sitäkin syödään käsin. Mutta näitä kannattaa kyllä ehdottomasti tehdä, ovat tosi hyviä 🙂

Kommentoi juttua: SORMIRUOKAILIJAN PORKKANASÄMPYLÄT

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X