MUSTAHERUKKA-SUKLAAJUUSTOKAKKU

Syksy on meillä perinteisesti yhtä juhlaa juhlan perään. Samalle viikolle osuu jopa neljät syntymäpäivät, joita sitten juhlitaan niin brunssin, hyvän ruoan kuin tietysti kakkujenkin merkeissä. Ensin omat syntymäpäiväni, sitten ystäväni, siskoni ja vaarini. Ainakin on hyvä syy leipoa ja kokeilla uusia reseptejä!

Muistan leiponeeni joskus monta vuotta sitten synttäreilleni mustikka-suklaakakkua ja nyt se muistui jostain mieleeni, kun oli aika valmistaa kakku vaarin synttärikahveille. Täyteläinen tumma suklaa ja kirpeä mustaherukka ovat ihana makupari. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä kakkua, joka sai paljon kehuja myös kahvipöydässä.

Mustaherukka-suklaajuustokakku irtopohjavuoka ⌀24cm

Pohja:
200g suklaakeksejä / digestivejä
80g voita


1. Murskaa pohjaa varten keksit blenderissä. Sekoita sulatettu voi keksimurun joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
2. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan.


Suklaatäyte:
150g tummaa suklaata 80%
200g maustamatonta tuorejuustoa
125g mascarponea
2dl kermaa
1,5dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
2 liivatetta

1. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
2. Sulata suklaa kattilassa tai pienissä erissä mikrossa. Notkista kulhossa tuorejuusto, sekoita ensin pieni määrä tuorejuustoa sulatetun suklaan joukkoon ja yhdistä sitten loppu tuorejuusto ja suklaa keskenään.
3. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi, lisää tomusokeri, vaniljasokeri ja mascarpone joukkoon. Yhdistä suklaa-tuorejuustoseokseen.
4. Kuumenna 2-3rkl vettä mikrossa. Purista liivatteista ylimääräiset nesteet ja sekoita kuumaan vesitilkkaan. Kaada liivateseos ohuena nauhana suklaatäytteen joukkoon kokoajan sekoittaen.
5. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan ja laita takaisin jääkaappiin jähmettymään sillä välin kun valmistat mustaherukkatäytteen.


Mustaherukkatäyte:
400g mustaherukoita
200g maustamatonta tuorejuustoa
125g mascarponea
2dl kermaa
2dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
4 liivatetta

1. Lämmitä jäisiä mustaherukoita hetken aikaa mikrossa. Paseeraa mustaherukat siivilän läpi esimerkiksi haarukalla painelemalla niin, että saat täytettä varten sileää mustaherukkasosetta.
2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Notkista tuorejuusto kulhossa ja sekoita marjasose joukkoon.
3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri ja mascarpone.
4. Yhdistä tuorejuusto ja kermatäyte tasaiseksi täytteeksi. Kuumenna 4 rkl vettä tai mustaherukkamehua, purista liivatteista ylimääräiset vedet ja sekoita kuumaan nesteeseen.
5. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen kokoajan sekoittaen. Lisää täyte vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa 1-2 tuntia ja valmista sitten kiille.

Kiille:
2,5dl mustaherukkamehua tiivisteenä
3 liivatetta


1. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin viideksi minuutiksi ja kuumenna mehutiiviste kattilassa.
2. Purista liivatteista ylimääräinen neste pois ja sekoita kuumaan mehuun. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin lisäät kiilteen kakun päälle.
3. Kaada mehukiille kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Koristele valmis kakku esimerkiksi suklaalla ja tuoreilla marjoilla.


Vinkki!
– Aseta irtopohjavuoan reunoille reunakalvot, näin saat kakun helposti irti vuoasta ja reunoista tulee kauniin tasaiset.
– Saat leivinpaperin vedettyä helpommin valmiin kakun alta pois, kun leikkaat irtopohjavuokaan pingotettavan leivinpaperin keskeltä kahtia. Näin paperi on kätevä vetää kahdessä osassa pois kakun alta.

Vaikka lopputulos olikin onnistunut, niin kommelluksilta ei vältytty tämän kakun kohdalla. Tarkoitus oli tehdä kiilteen reunoille kermapursotukset, mutta ensimmäinen kerma ei vaahdottunut ollenkaan ja varoiksi ostetulle toiselle kermalle kävin aivan samoin! Pitkästä aikaa siis huono tuuri kerman kanssa, näin on käynyt joskus ennenkin että vaikka kuinka vaahdottaisi niin mitään ei tapahdu. Sitten avasin koristelua varten ostetun paketin suklaalastuja, joista puolet olivat aivan murusina. Meinasi tulla jo kiire, mutta lopulta kakusta tulikin oikein kivan ilman pursotuksia ja lastut riittivät juuri ja juuri kakun reunoille koristeiksi. En enää kerennyt lähtiessä ottamaan kokonaisesta kakusta kuin muutaman kuvan etupihalla. Kahvien jälkeen leikkasin jäljelle jääneestä kakusta palan ja kävin napsimassa postausta varten muutamat kuvat takapihalla.

Mulla on muutamia sellaisia luottoreseptejä, joita tulee tehtyä kerrasta toiseen. Niistä muutamia mainitakseni ovat mm. porkkanaleivokset, tiramisu, mustikka-tuorejuustopiirakka, omenainen kinuski-toscapiirakka sekä viikuna-vuohenjuustoleivät. Juustokakku pääsee ehdottomasti tälle listalle, sillä tätä aion varmasti tehdä yhä uudelleen ja uudelleen! Edellisellä kerralla pohjana oli suklainen brownie, joka sopii myös loistavasti keksipohjan tilalle.

Mukavaa viikkoa!

Avainsanat

Kommentit (10)

Upea kakku, ja tuo makupari varmasti herkkua. :p

Kiitos! Ja aivan ihana makupari, sopivat ihan loistavasti yhteen 🙂

Voisiko tämän tehdä kokonaisuudessaan valmiiksi pakasteeseen? Juhlat tulossa ja yritän tehdä etukäteisvalmisteluja ja tämä vaikuttaa herkulliselta tarjottavalta 🙂

Hei! Juustokakkuja voi hyvin pakastaa, mutta itselläni ei ole siitä ihan kamalasti kokemusta kotiolosuhteissa. Työpaikoilla leipomoissa ja konditorioissa pakastaminen on kyllä yleistä. Löysin Kinuskikissan sivuilta tällaisen ohjeen:

"Voiko juustokakun pakastaa?

Useimmissa tapauksissa voi. Hyydytä kakku ensin jääkaapissa. Mikäli kakkuun ei tule kiillettä, voit pakastaa sen ilman vuokaa. Irrota tällöin irtopohjavuoan reunus ja pakasta kakku vuoan pohjan päällä. Kun kakku on jäätynyt, siirrä se pohjan päältä muovipussiin. Mikäli kakkuun tulee kiille, tee se vasta pakastuksen jälkeen sulaneeseen kakkuun. Kakku kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Pidä tarjoilupäivänä tarvittaessa vielä huoneenlämmössä jonkin aikaa. Voit testata sulaneisuutta esim. cocktail- tai kakkutikulla (huom. älä kuitenkaan pistele kakkuun reikiä, mikäli siihen on tulossa vielä kiille!)." http://www.kinuskikissa.fi/yleista-ja-sekalaista-leivonnasta-ja-koristelusta/

Kannattaa tosiaan peittää kakku hyvin muovipussilla/kelmulla, jotta siihen ei tartu makua pakkasesta. Ja hei, jos innostut tekemään ja pakastamaan tämän kakun, niin olisi kiva jos tulisit kertomaan lopputuloksesta tänne. Mukavia juhlia! 🙂

Miten kaunis! Minulla tulee mieleen vastaavanlainen kakku, jonka kerran tein. Se maistui ihanalle, mutta oli susiruma 🙂 Päälle tarkoitettu kiille valahti jääkaapin hyllylle irtopohjavuoan reunojen läpi. Ei hyvä 🙂

Jep, mietinkin että reunakalvoa käyttämällä ei ainakaan pitäisi käydä noin. Tein kerran juustokakkua ja unohdin laittaa reunakalvon paikoilleen, jännitti kyllä että kuinkahan mun käy mutta sain kuin sainkin kakun nätisti irti vuoasta ja täytteetkin pysyivät paikoillaan 😀

Ei ollut reunakalvoa, ei. Sittemmin olen saanut ostettua sitä, ja johan alkaa onnistua.

Voi kiitos! 🙂 Ja harmi tosiaan, että sulle on käynyt noin kiilteen kanssa. Olen ennenkin kuullut, että jollekin on käynyt noin! Oliko sulla reunakalvoa kakkuvuoan ympärillä? Onneksi kuitenkin maku oli kohdillaan! Mullakin kävi tosiaan pari kommellusta tän kakun kanssa ja koristelusta ei tullut sellainen kuin olin ajatellut, mutta ihan hieno kuitenkin ja ainakin maistui hyvältä 🙂

Hei! Onnistuuko suklaakerros ilman liivatetta? Pitääkö suklaan määrää kasvattaa? Voihan osan suklaasta korvata maitosuklaalla?

Heippa! Suklaakerroksen voi tehdä ilman liivatetta, jolloin suklaan määrää on lisättävä. Tumma suklaa kovettaa täytteen helpommin, joten en osaa tarkasti sanoa määriä. Riippuu kuinka suuren osan haluaisit korvata maitosuklaalla?

Olen tehnyt tässä suklaajuustokakun ilman liivatetta: https://kotiliesi.fi/kaakao-kermavaahdolla/2019/03/10/vegaaninen-suklaajuustokakku/

Toivottavasti vastauksesta oli apua, ihanaa viikon jatkoa! 🙂

Kommentoi juttua: MUSTAHERUKKA-SUKLAAJUUSTOKAKKU

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X