Feta-parsakaalipiirakka, pellillinen

Kummasti sitä aina tuppaa unohtamaan, kuinka helppoja ja herkullisia erilaiset suolaiset piirakat ovat. Näitä tulee tehtyä yleensä vain kahvipöytään tarjolle ja silloin tällöin myös iltapalaksi, kun vaan sattuu muistumaan mieleen kauppalappua kirjoittaessa. Tuntuu, että joka kerta juhlista yli jäänyttä piirakkapalaa syödessä käydään pöydän ääressä sama keskustelu. ”Tätä piirakkaa pitäisi tehdä useammin, vaikka ens perjantaina iltapalaksi leffan kanssa.” tai ”Vitsit miten hyvää, miks ei tehdä näitä useammin?” Ja sitten taas viikon päästä iltapalaa miettiessä pää lyö tyhjää ja seuraavan kerran muistan suolaisten piirakoiden olemassaolon kun mietin jotain tarjottavaa kahvipöytään. Hohhoijaa, sama pää kesät talvet vai miten se meni..

FETA-PARSAKAALIPIIRAKKA   pellillinen

POHJA:
250g rahkaa
250g voita
50g emmental-juustoraastetta
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

  1. Sekoita rahka ja pehmeä voi keskenään. Lisää juustoraaste, vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Pyöritä taikina palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
  3. Levitä ja painele taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pistele pohjaan reikiä haarukalla.


TÄYTE:
300g parsakaalia
250g miniluumutomaatteja
400g fetajuustoa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3dl kermaa
2dl maitoa
4 munaa
mustapippuria
100g emmental-juustoraastetta

  1. Höyrytä parsakaalin nuppuja niin, että ne kypsyvät hieman. Pilko sillä aikaa sipuli kuutioiksi ja kuullota pannulla pehmeiksi.
  2. Purista pannulle valkosipulinkynnet, lisää joukkoon puolitetut miniluumutomaatit ja höyrytetyt parsakaalit. Sekoita ja kaada täyte taikinan päälle.
  3. Murustele fetajuusto täytteen päälle, ripottele pinnalle juustoraastetta ja lisää muutama rouhaisu mustapippuria.
  4. Sekoita keskenään kerma, maito ja kananmunat. Kaada seos tasaisesti täytteiden päälle.
  5. Paista piirakkaa +200 asteessa 35-40 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsynyt ja pinta on saanut hieman väriä.

Tätä piirakkaa meillä syötiin kahvin kanssa mun syntymäpäiväkahveilla pari viikkoa sitten. Tein piirakkaa pellillisen, jostai sai leikattua 36 pientä palaa. Suosin pieniä paloja, jos tarjolla on muutakin suolaista. Tästä riittää siis isommallekin porukalle syötävää vaikkapa illanistujaisiin ja suurempina paloina piirakka sopii hyvin tarjottavaksi myös raikkaan salaatin kanssa. Samaa ohjetta tulee usein sovellettua täytteitä vaihtamalla. Esimerkiksi kinkku sopii tähän hyvin, jolloin toisen paketin fetaa voi hyvin jättää pois. Teen usein suolaisia piirakoita tällä samalla reseptillä, jota olen muokannut Kotilieden ohjeesta.

Tässä muutamia aiempia reseptejä suolaisiin piirakoihin, on sitä näköjään joskus aikoinaan muistanut näitäkin tehdä ihan vaan kotiin syötäväksi:


Pekoni-vuohenjuustopiirakka, Feta-kasvispiirakka, Kolmen juuston piirakka, Kinkku-purjopiirakka, Feta-pinaattipiirakka, Pienet sienipiiraat, Päärynä-vuohenjuusto-pekonipiirakka Sinihomejuusto-ananaspiirakka.


Onko sulla suosikkireseptiä suolaisen piirakan tekoon? Saa jakaa vinkit ja herkulliset täyteideat kommenttiboksiin!

 

Avainsanat

Kommentit (20)

Näyttää herkulta, suolaiset piirakat on usein suositumpia tarjottavia kuin makeat, harvoin vain tulee tehtyä. Itse pidän eniten kymäsavulohi tai kanttarellipiiraasta. Lehtikaali-fetapiiras myös namia! :p

Kiitos! Ja totta, suolaiset piirakat menee aina tosi hyvin kaupaksi. Lehtikaalia en olekaan vielä kokeillut piirakan täytteenä, kuulostaa hyvältä 🙂

Kuin tilauksesta tuli tämä resepti, menee heti v.loppuna kokeiluun. Hienot kuvat =)

Jes, mahtavaa että reseptistä on heti hyötyä! 🙂

Oi kuinka herkullisen näköistä ja varmaan myös maku ihan superhyvä. Kiitos, kun muistutit mieleen tämän itselleni tutun herkun parin vuosikymmenen takaa! Tein samantyyppistä ensimmäisrn kerran poikani lakkiaisiin.
Blogisi on kerrassaan herkullinen kuten kaakao kermavaahdolla :))

Oi punajuuri ja vuohenjuusto, siinäpä muuten toinen loistava makupari! Vuohenjuusto ja monet muutkin juustot ovat ihan ehdottomia lemppareita, joten myös toi kolmen juuston piiras kuuluu suosikkeihin. Täytyypä käydä myöhemmin kurkkimassa, jos blogiisi ilmestyy uusi sienipiirakka-resepti 🙂

Piti oikein miettiä omaa lempipiirastani, sillä suosikkeja on useita. Useimmin tulee tehtyä kylmäsavulohi-purjo-smetana combolla suolaista piirasta. Toinen herkku on punajuuri-vuohenjuustopiiras ja juhlissa ehkä useimmin kolmen juuston (sinihome, mozzarella, emmental) helppo herkku. Eilisestä suppissaaliista pitäisi kehitellä uusi piirasresepti. Ans kattoo, mitä syntyy!

Hei ja kiitos paljon, kiva kun jätit kommenttia 🙂 Tämä suolainen piirakka on aina vaan yhtä herkullista ja menee tosi hyvin kaupaksi erilaisissa juhlissa.

Minkälaista kermaa käytit täytteeseen?

Hei! Käytin ihan tavallista kuohukermaa, mutta myös erilaiset ruokakermat käyvät hyvin 🙂

Oli herkullinen ja vieraat kehuivat. Laitoin pohjaan hieman kaurahiutaleita.

Ehdottomasti jatkoon!

Kiitos, kiva kuulla että maistui! Tämä on yksi omistakin suosikeista 🙂

Loistava piirakka! Itse lisäsin tähän aavistuksen kuivattua chiliä, muuten ohjetta ei ollut tarpeen muokata. Aivan ihana piiras brunssilla salaatin kera!

Kysyit suosikkitesepteistä: mun ehdoton suosikki on tomaatti-mozzarella piirakka. Tähän piirakkaan tulee dijon sinappia, joka onkin aivan taivaallinen yhdistelmä tomaatin, mozzarellan, tuoreen basilikan ja valkosipulin kanssa!

Voi miten kiva kuulla, että piirakka maistui! Kiva kun tulit jättämään kommenttia 🙂 Tämä piirakka on kyllä yksi omista suosikeista myös ja sopii juuri brunssille, iltapalaksi tai vaikka juhliin tarjottavaksi. Myös sinun vinkki tomaatti-mozzarellapiirakkaan kuulostaa tosi herkulta! Laitatko sinapin missä vaiheessa? Olen joskus tehnyt sellaista piirakkaa, mihin sinappi tulee kermatäytteen joukkoon ja se oli kyllä hyvää! 🙂

Hei! Näyttää tosi herkulliselta. Osaatko neuvoa, voiko tätä piirakkaa pakastaa?

Kiitos! Tämä piirakka on kyllä herkkua 🙂 Pakastaminen onnistuu hyvin, olen pakastanut pellillä paistettua piirakkaa paloina ja pyöreään vuokaan tehtyjä piirakoita kokonaisena vuoassaan. Kannattaa peittää piirakka hyvin esimerkiksi leivinpaperilla ja kelmulla. Sulamaan olen ottanut edellisenä iltana jääkaappiin ja sen jälkeen lämmittänyt palat joko mikrossa tai uunissa.

En saanut onnistumaan 🤔 pohja jäi raa’aksi ja tuntui kuin sitä ei olisi ollut ollenkaan. Liikaa munamaitoa. Ainekset hyvät, mutta täytyy muutella vähän seuraavaan kertaan 👍.

Voi onpa harmillista! Mulla on tämä ohje toiminut aina ja samoin olen kuullut kehuja muiltakin 😊 Uuneissa toki on eroja, joten voisiko johtua siitä? Toivottavasti ei tarvinnut kuitenkaan pois heittää koko piirakkaa 😔

Hei! Piirakka nyt kokeilussa uunissa. Hieman mietitytti fetan määrä, onko oikeasti 400g? Tuntui paljolta. Mitä fetaa laitoit?

Heippa! Olen käyttänyt 200g pakkauksissa olevaa fetajuustoa, esim. Rainbow tai Pirkka-merkkisiä 😊

Kommentoi juttua: Feta-parsakaalipiirakka, pellillinen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X