Rouheiset porkkanasämpylät

Juuri kun pääsin sanomasta, että onpa ihanaa kun flunssat on selätetty ja pääsee taas ihmisten ilmoille – niin tämä mamma potkaisi imurin pois tieltä ja mursi varpaansa. En mielestäni potkaissut edes mitenkään kovaa, mutta niin siinä vaan kävi ja sattu muuten ihan hemmetisti! Murtuneen varpaan lisäksi sain diagnoosit Esineisiin törmääminen tai esineen osuminen henkilöön sekä Kotitapaturma. Nyt kipeä varvas on teipattu viereiseen varpaaseen kiinni ja käveleminen sattuu aika hiton paljon. Jollain ihmeen voimalla onnistuin kuitenkin eilen linkuttamaan lapsen kanssa muskariin, mutta saa nähdä päästäänkö loppuviikosta jumppaan.

Maanantaina siskoni tuli pitämään meille seuraa ja päätettiin leipoa iso satsi sämpylöitä. Tällä reseptillä tulee kolme pellillistä, joista osa syötiin tietenkin heti uunituoreina, osa lähti siskon mukaan ja osan laitoin pakkaseen. Leivoin myös pataleipää viime viikolla ja jälleen tuli todettua, että kyllä se itse leivottu leipä on vaan niin hyvää.

 

 

ROUHEISET PORKKANASÄMPYLÄT

28KPL

1 litra vettä

1tl hunajaa

5 keskikokoista porkkanaa raastettuna

3dl kaurahiutaleita

5dl rouheisia sämpyläjauhoja

10dl vehnäjauhoja

2pss kuivahiivaa
2tl suolaa

0,25dl öljyä

  1. Mittaa taikinakulhoon kädenlämpöinen vesi. Sekoita joukkoon hunaja ja porkkanaraaste.
  2. Lisää kaurahiutaleet, sämpyläjauhot, kuivahiiva ja puolet vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
  3. Jatka vaivaamista ja lisää loput vehnäjauhot muutamassa erässä. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoilta.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, ripottele päälle jauhoja ja anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  5. Leikkaa kohonneesta taikinasta raapan tai taikinapyörän avulla paloja. Taikinaa ei tarvitse muotoilla tai pyöritellä ollenkaan. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratuille pelleille, peitä liinalla ja kohota vielä toiset 30 minuuttia.
  6. Paista sämpylät kiertoilmalla +210 asteessa, kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin paistovärin.
  • Vinkki!
    – Kaada noin puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat pellit uuniin. Päästä höyry pois avaamalla uunin luukkua varovasti 15 minuutin kohdalla. Näin saat aikaan sämpylöihin ihanan rapean kuoren.

 

 

 

 

Lisää leipä- ja sämpyläreseptejä löytyy täältä. Tajusin juuri, että patonkipellit ovat jääneet todella vähälle käytölle ja asia pitää ehdottomasti korjata. Voisinkin leipoa viikonloppuna patonkia ja ehkäpä jo ekan erän laskiaispullia, niitä on nimittäin tehnyt mieli koko viikon!

Täällä on satanut ihan koko päivän hiljalleen lunta ja ulkona on tosi kauniin näköistä. Nyt olisi juuri sopiva keli lähteä ulos pulkkailemaan ja juomaan kuumaa kaakaota ♥

Avainsanat

Kommentit (6)

Auts… Toivotaan että varvas toipuu nopeasti. Itselläni kääntyi joskus nuorempana varvas "ympäri" kun pelattiin jalkapalloa paljain jaloin. Muistan, että varvas oli niin kipeä että ensimmäiset muutamat päivät vääntymisen jälkeen oli pakko kävellä keppiä apuna käyttäen. Varpaiden merkitystä ei oikeastaan ymmärrä ennen kuin ne satuttaa….

Toi on kyllä niin totta! Uskomatonta kuinka kipeä yksi pieni varvas voikaan olla! Ja auts kuulostaa pahalta tuo sinunkin tapaturma. Tästä on kyllä huomattavaa etua nyt taaperolle, sillä hän saa mukavasti etumatkaa kepposien tekoon. Hitsi että onkin hidas olo kun koittaa linkuttaa lapsen perässä 😀

Oi, pikaista paranemista! Itse täräytin (flunssan heikentämänä) takapuolelleni viikko sitten ja häntäluu on vielä arka, uuuh.

Kiitos paljon! Paranemisia myös sinulle ja mukavaa viikonloppua! 🙂

Nyt tuli sämpylän himo! Herkulliset kuvat! Paranemisia! Tuija

Kiitos kovasti! 🙂 Vähän alkaa jo helpottaa kävelemisen suhteen, vaikka kipeä on edelleen. Sämpylän himo iski tännekin taas ja tekisi mieli leipoa lisää 🙂

Kommentoi juttua: Rouheiset porkkanasämpylät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X